(c) markknopfler.com

Mark Knopfler revine cu Down The Road Wherever

Later edit: vinilul a apărut și în România, de exemplu aici

Nu contează că au trecut trei ani de la Tracker. Domnul Knopfler a oprit motocicleta din nou în fața British Groove Studio, adică la propriul său studio de înregistrări, pentru un nou album.

Down Ther Road Wherever este o continuare firească a carierei sale muzicale, care în ultimii ani a culminat cu Tracker.

Dacă ar exista o a cincea față a lui Tracker, ar începe în mod sigur cu Trapper Man, prima piesă de pe Down Ther Road Wherever.

Mark Knopfler nu este un simplu muzician. Este un povestitor, un adevărat story teller, cum ne place să-i numim. În vârstă de 69 de ani, fiecare amintire a sa se transformă într-o piesă închegată, cu ritm propriu și poveste originală sau văzută prin mintea și sufletul unui om de excepție.

Ceea ce aduce și o diversitate incredibilă a poveștilor din piesele sale. Muzical vorbind, un chitarist de excepție cum este Knopfler nu face decât să ne încânte cu tehnica sa minunată, împachetată incredibil într-un sound clasic, cu instrumente perfect acordate și note cântate precis, ca rezultatul unei ecuații matematice.

Aceleași influențe nord estice , tipice pentru locurile din UK pe unde Knopfler și-a plimbat motocicleta (unii spun că ar fi o Honda 250  / 300 din anii 60, bine customizată).

Chiar dacă recunoște că este un Slow Learner, în piesa omonimă cu influenșe jazz deosebite și un saxofon discret incredibil, Mark Knopler se adaptează ritmurilor moderne. Mai multe din piesele de pe ultimul album au influențe din vechiul album (Broken Bones de pe Tracker este o bază pentru ele) dar am regăsit și influențe reggae (Heavy Up).

Mark Knopfler și-a temperat solourile de chitară (deși geniale), pentru a face din Down The Road Again Wherever o miniatură muzicală genială, demnă de anii săi de experiență. Nu doar că nu îi este teamă să experimenteze, ba mai mult, Knopfler continuă temele muzicale prezente în linia Dire Straits dar și din cariera sa solo.

Vă recomand să-l ascultați complet, piesele disparate pot părea prăfuite, iar pentru cei care nu ați mai ascultat, puteți înainte să vă încălziți cu Tracker.

În România nu am văzut albumul Down the Road Again în format fizic, dar îl găsiți pe Tidal și am văzut ceva și pe YouTube.

Odată cu albumul, Mark Knopfler și-a anunțat și turnele europene din acest an, vine aproape dar nu în România, iată câteva locații interesante, și cu linkuri de informații:

 

Apr 252019Barcelona, Spain

Palau Sant Jordi

May 062019Bordeaux, France

Arkea Arena

May 092019Zurich, Switzerland

Hallenstadion Zurich

May 152019Berlin, Germany

Mercedes-Benz Arena

May 242019Dublin, Ireland

3Arena

Jun 172019Paris, France

AccorHotels Arena

Jun 282019Vienna, Austria

Wiener Stadthalle

Jul 092019Budapest, Hungary

László Papp Budapest Sports Arena

Jul 222019Verona, Italy

Arena di Verona

33

No Responses

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.