Oxygene 3 - Jean Michel Jarre

Oxygene la puterea a treia

În 1976 Jean Michel Jarre lansa cel mai de succes album al său, Oxygene. Albumul la care a lucrat singur, înregistrând pe rând fiecare instrument pe un recorder analogic cu 8 piste.

După 30 de ani artistul francez editează Oxygene 3, a doua urmare a celebrului album (a mai lansat în 1997 Oxygene 2).

Dacă albumul original a fost compus, redat și înregistrat pe instrumente analogice, Oxygene 3 este un mix de instrumente vechi pe care Jarre le îndrăgește atât de mult, cu aparate și tehnologii ale anului 2016.

Regăsim echipmente celebre cum ar fi Eminent 310, Mellotron D4000, Korg Polyphonic Ensemble dar și Digisequencer. Interesant că în booklet-ul care însoțește ediția pe vinil, Jean Michel Jarre a inclus și fotografii ale hard discurilor ssd master, dar și a celebrului său, de ceva timp, MacBook Pro.

Albumul Oxygene 3 a fost anunțat mai întâi de Jarre printr-o postare pe contul său de Instagram, o previzualizare a imaginii binecunoscute care a fost, de altfel, prezentă pe toate cele 3 ediții ale albumului. Denumirile pieselor completează primele două ediții, de la Oxygene 14 până la Oxygene 20:

Mai mulți critici susțin că Jarre s-a grăbit, cel puțin din declarațiile sale, realizarea albumului Oxygene 3 a luat doar 6 săptămâni, pentru unii mult prea puțin…

Eu văd însă lucrurile puțin altfel. Jean Michel Jarre a revenit în forță cu Electronica (prima parte lansată în 2015 și a doua în 2016). Electronica a adus colaborări cu artiști și chiar formații celebre. O conlucrare coordonată de geniul lui Jarre.

Oxygene 3 este însă albumul lui Jarre. Doar al lui. Și sunt convins că acorduri prezente pe el l-au urmărit pe artistul francez de mulți ani și decizia de a lansa Oxygene 3 este o urmare firească a unei evoluții muzicale deosebite.
Jarre este denumit, pe bună dreptate, părinte al muzicii electronice și din punctul meu de vedere Oxygene 3 vine din nou să confirme supremația școlii franceze de muzică electronică.

Participant în GRM (Groupe de recherches musicales) fondat de Pierre Schaeffer, Jarre devine un profund cunoscător al sunetului aducând de-a lungul timpului o contribuție fundamentală în dezvoltarea muzicii electronice și ambientale.

După ce a introdus sunete, sonorități și instrumente inedite, Jean Michel Jarre și-a completat celebrele sale spectacole cu lasere și alte efecte luminoase incredibile. Show-urile sale au bătut record după record, atât ca audiență imediată cât și ca difuzări pe canalele internaționale de televiziune.

Revenind la ultimul său album, excluzând piesa lansată de Jarre în preview (Oxigene part 17), am avut răbdarea să ascult întregul album în formatul analogic pe vinil. Chiar dacă masterizarea s-a făcut în format digital, farmecul instrumentelor analogice rămâne neschimbat pe vinil.

Am ascultat vinilul (presat într-un material transparent), ca de obicei, pe pickup-ul meu meu vechi NAD 5120, completat de preamplificatorul pe tuburi construit de mine. Rezultatul e un sunet cald, complet, care sunt convins că aduce ce ceea ce Jarre și-a dorit să ne transmită.

Oxigene 3 e o călătorie fantastică, pe care v-o recomand cu drag.

35

No Responses

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.