Există o idee preconcepută cum că tratarea apei și întreținerea unei piscine și de multe ori construcția ei sunt o joacă de copil. Facem o groapă, turnăm ceva beton, îngropăm niște furtune, amestecăm niște soluții și piscina e gata. E gata până când în săptămâna ulterioră inaugurării remarcați cu stupoare că apa în piscină nu seamănă cu cea văzută în filme sau prin resorturile din destinațiile voastre de vacanță.
Lucrez de 18 ani în domeniul instalațiilor și piscinele au fost pentru mine o pasiune dezvoltată din mult studiu și muncă depusă pentru a colecta, testa și aplica informații care lipseau din România. M-am ocupat și de piscine de jucărie, dar am avut foarte mulți clienți care au construit și întreținut piscine grozave folosind experiența mea.
Le spun mereu clienților mei că piscina trebuie să însemne relaxare și siguranță. Sunt multe aspecte care concură în obținerea unei experiențe plăcute, însă planificarea corectă și aplicarea unor sfaturi particularizate pentru situația piscinei tale, te pot scuti de stress și bani cheltuiți pe experimente.
Mulți clienți se mirau că atunci când îi consiliam în privința locului de amplasare a piscinei, îi întrebeam despre plantele, copacii existente(ți) sau planificate(ți) a fi plantate(ți), direcția vântului dominant și despre vecinătatea unei păduri sau teren agricol. La fel despre o apă curgătoare sau baltă de prin jurul casei. Există foarte mulți factori care inflențează funcționarea corectă a unei piscine, în afară de poziționarea ei pe ochiul dragonului (nu mă înțelegeți greșit, n-am nimic cu feng shui-ul…)
Foarte mulți dintre voi vă doriți o piscină în care să înotați și presupuneți că lungimea ei ar terbui să fie cel puțin cât al unei piscine olimpice. De multe ori, după câțiva ani de funcționare a piscinei remarcați că nu înotați în ea mai mult de 15 minute pe săptămână.
Un constructor vă poate sfătui să construiți o piscină oricât de mare, pentru că el va câștiga proporțional cu mărimea ei. Un consultant va pune însă în balanță aspecte economice și sociale atunci când vă va recomanda lungimea piscinei voastre.
O instalație de piscină proiectată și executată corect funcționează corespunzător. Sunt situații în care mici scăpări duc la chestii neplăcute. Un robinet închis pe jumătate, o supapă de sens montată invers, un filtru montat incorect, oricare situație poate umbri experiența voastră la piscină.
Mi s-a întâmplat să merg la o piscină în Delta Dunării, 4 ore cu mașina și apoi două ore cu o barcă. Administratprul acelei locații turistice era nemulțumit de cum funcționa instalația de filtrare și dorea să îi adauge orice aparat, la orice cost, numai să păstreze apa limpede.
Înainte să plec acolo, am schimbat multe email-uri și apeluri telefonice prin care l-am rugat să-mi confirme scheme de funcționare, etc. Din cele spuse de dânsul, totul părea în regulă și mă pregătisem să discut despre tratamentul chimic, convins că una din etapele acestuia nu este făcută cum trebuie.
Când am ajuns acolo, am remarcat cu stupoare că vana multifuncțională a filtrului era pe poziția recirculare, practic apa nu trecea prin filtru. Am întrebat de când este așa și mi s-a răspuns că de la instalare nu a umblat nimeni la el, pentru că așa le-a spus instalatorul. Adică mai întâi nu se filtra apa și nici vorba de nicio întreținere a filtrului.
În două ore apa era cristalină și administratorului nu-i venea să creadă că putea avea o astfel de apă în piscină fără nicio îmbunătățire a instalației. Și nu am făcut nicio vrăjitorie, am remarcat numai un regim anormal de funcționare.
Am scris rândurile de mai sus pentru a vă reaminti cât de important este să apelezi la oameni care știu ce fac, măcar pentru un sfat. Și pentru că a venit vara și veți porni din nou piscinele.
Pentru tratarea apei, recomand substanțe Bayrol, pe care le puteți găsi și aici.
Alin
26 iunie 2019Buna ziua,
Am vazut un articol de al dvs legat de tratarea apei din piscine, foarte interesant. Multumesc pentru informatiile precizate.
E al patrulea sezon cand folosesc o piscina supraterana de 4x2m, deci undeva la 7mc de apa. Am folosit pastile de clor 4 in 1 si nu pot sa zic ca am avut probleme cu apa, pe parcursul intregii veri apa a ramas in conditii bune (exceptand mizeriile pe care trebuie sa le mai scot manual). O pastila e recomandata la 20mc de apa, asa ca undeva la 7 zile, pun o jumatate de pastila in plutitor si astept sa se dizolve treptat.
Anul trecut a inceput prima data problema, si anume niste insecte mici, undeva la 3-4mm lungime, de culoare inchisa cu 2 pete deschise la culoare pe spate. Ei bine, aceste insecte traiesc sub apa, insoata repede si musca foarte tare.
Problema e ca nu am testat Ph-ul si din cate inteleg ca ati scris, valoarea Ph-ului influenteaza actiunea clorului. Ce e drept, parca nu mai miroase apa asa a clor ca inainte. Apa e de la reteaua potabila.
Oare, daca efectuez aceasta reglare a Ph-uli scap si de insecte?
Va multumesc pentru timpul acordat si felicitari pentru initiativa de a oferi informatiile.
Mihai Stescu
26 iunie 2019Mulțumesc mult pentru vizita pe blog.
Având în vedere că urmărim să avem o apă corespunzătoare pentru confortul oamenilor, nu avem nicio șansă să alungăm insectele.
Dacă sunt insecte, inseamna că apa e bună 🙂
Nivelul pH-ului e foarte important, atât pentru conforul utilizatorului cât și pentru eficiența celorlalte substanțe.
Puteți încerca să puneți o prelată flotantă (cu bule), care va scădea numărul insectelor care ajung pe apă. În plus vă protejeaza piscina de radiații UV, praf și frunze.
alinescoo
26 iunie 2019Multumesc pentru raspunsul rapid. Problema nu o reprezinta insectele care se pun pe suprafata apei (tin acoperita piscina cand nu o folosesc cu o folie) ci acelea care traiesc in apa. Cele normale gen gandaci, muste, albine… care mai scapa sub folie nu prea au sanse. Alea razboinice subacvatice sunt problema 🙂 ca pisca tare.
Multumesc pentru sfaturi, urmeaza sa imi comand un set de testare pH si solutie de scadere pH. Din cate am citit in postarea dvs, in majoritatea cazurilor pH e prea mare.
Toate cele bune.
Codruta
27 iunie 2019SOS, salvati-mi piscina, va rog.
Buna ziua, pentru aspectrul laptos al apei care are PH normal, ce facem? V-am trimis mai multe detalii pe mail. Please help! 🙂
Mihai Stescu
27 iunie 2019Vă mulțumesc pentru mesaj.
Sunt mai multe necunoscute în mesajul dumneavoastră.
În primul rând nu cunosc metoda de limpezire cu Vitamina C. Nu o contest, dar pur si simplu nu o cunosc. Acidul ascorbic (vitamina C) este un antioxidant, dar nu am probat niciodată această metodă.
Apa lăptoasă poate însemna pH mare sau o turbiditate a apei crescută de la diverse reactii.
În al doilea rand, folosirea concomitentă a oxigenului activ cu clorul nu este recomandată, deoarece se anihilează reciproc. E normal sa aveti clor zero acum.
Trebuie sa decideti pentru una din metodele de oxidare si sa o pastrati pana la sf sezonului. Daca aveti metale in apă, va recomand tratarea cu oxigen activ lichid, singurul oxidant care (din experienta mea) nu reactioneaza violent cu metalele din apa.
Vă rog să-mi comunicați ce fel de filtru aveți: cu nisip sau cu cartuș.
În funcție de răspunsul dumneavoastră, vă voi trimite un mic ghid de tratare apa pe care sa incercati sa-l aplicati la dumneavoastra.
Si gandim o strategie de recuperare apa.
Liviu
5 iulie 2019Puteti vedea aici doua filmulete cu experienta mea de curatare a pete;lor de rugina folosind acid ascorbic (Vitamina C):
https://www.youtube.com/watch?v=uxjWkZo90Kc
https://www.youtube.com/watch?v=CptH8ZHU100
Clorul trebuie sa fie aproape inexistent la aplicare.
Problema e ca dupa curatare, timp de vreo saptamana clorul adaugat in apa era ca si inexistent, probabil neutralizat de acidul ascorbic, asa ca apa s-a tulburat si a capatat tente verzui.
Am aplicat atunci o doza de clor soc si apa s-a limpezit dar au reaparut pe alocuri pete de rugina datorate apei bogate in fier, oxidand in reactie cu clorul.
Petele aparute se curata tot cu vitamina C, de data asta aplicata local.
Numai bine,
Liviu
Mihai Stescu
5 iulie 2019Este foarte interesant ce ne aratăți, domnule Liviu. Eu nu am incercat aceasta metoda, poate fi buna, atat timp cat este sigură și repetabilă. Am acceptat sa public linkurile catre filmele dumneavoastră, dar nu inseamnă că recomand neapărat această metodă. Fiecare utilizator face cum crede că e mai bine.
Sunt însă câteva aspecte care mă îngrijorează:
1. Spuneti ca trebuie sa lipseasca clorul. Multi din cei care au probleme cu metalele, o au din cauza clorului. Pentru ca oxidarea de către clor a metalelor duce la niste compusi colorați. La dumneavoastra petele au aparut din cate spuneti dupa clorinarea soc. Deci nu prea am inteles exact cand ati hotarat aplicarea acidului ascorbic. Poate ne detaliați.
2. Lipsa oricărui oxidant în apă timp de o săptămână înseamnă că apa este vulnerabilă la orice microb, bacterie. Asta nu e bine pentru utilizatori. Si ati observat ca de altfel s-a colorat partial din nou. Este valabil si daca se face o floculare puternica dupa oxidarea soc si se arunca mizeriile direct la canalizare. Dar la prima completare cu apa (dupa spalare filtru sau pur si simplu pentru completare pierderi din evaporare), apa va contine din nou metale care vr reacționa cu clorul.
3. Ar fi minunat daca ati standardiza intr-un fel metoda. Si sa urmariti toti parametrii apei – pH, nivel de oxidant etc, pentru a sti in fiecare moment dacă apa este OK pentru baie. Pentru că dacă recomadăm unor utilizatori această metodă, trebuie să le indicăm pași exacți și eventual cantități și concentrații.
Eu recomand celor care au metale sa foloseasca pentru oxidare oxigen activ lichid, atât pentru tratament șoc cât și pentru cel de întreținere. Restul de etape de tratament (reglare pH, inhibare metale, tratament antialga și clarifiere) rămân, se schimbă numai modul de oxidare, dispărând produsele pe bază de clor.
În apa din piscină facem baie împreună cu copiii noștri. Piscina trebuie să fie un mediu de relaxare, nu trebuie să stăm cu grijă dacă se întâmplă ceva cu cineva care o folosește. Din acest motiv am recomandat mereu metode care folosesc substanțe dedicate utilizării în piscină.
Probabil că o ”supradoză” de vitamna C nu face rău nimănui, dar nu știu exact ce compuși secundari apar cu fiecare din celelalte substanțe aplicate. Apa se poate clarifia, dar sincer nu stiu ce va conține.
Efectul vizual e grozav, dar rețineți că trebuie să avem o apă sigură din punct de vedre chimic și bacteriologic.
Vă mulțumesc mult pentru interacțiunea pe blog și așept noutăți de la dumneavoastră.
Liviu
7 iulie 2019Buna ziua Domnule Stescu,
Multumesc pentru comantarii si pentru blog-ul Dvs. care ofera multe informatii interesante.
Este al cincilea an de exploatare a piscinei si ar fi destule de povestit despre experienta acumulata precum si despre micile experimente pe care le-am facut in timpul asta relativ la intretinere.
Nu am mai folosit acidul ascorbic pana anul asta pentru ca in primii tri ani nu a fost cazul, nu am avut probleme cu petele cauzate nici de rugina nici de duritatea apei (aprox 18 grade germane!), apa fiind extrasa evident din put.
Anul trecut au aparut prima oara pete dupa tratamantul cu clor soc desi in anii anteriori am procedat aproximativ la fel.
Dupa ce am constatat anul acesta ca petele au fost mult mai extinse si mai intense, gandindu-ma ce ar fi putut fi diferit fata de primii trei ani, am emis ipoteza cea mai pauzibila dupa parea mea:
Excesul de clor soc – atat anul asta cat si anul trecut am folosit clor rapid granulat si am dublat doza fata de maximul recomandat, in ideea ca accelerez dezinfectia.
In primii ani am avut clor rapid tablete (20 g/buc) si am aplicat exact cate tablete erau indicate (parca una la 2,5 mc de apa).
Excesul de clor duce la oxidarea rapida si masiva a metalelor din apa, filtrarea nereusind sa preia eficient oxizii, care astfel se depun si adera.
Asa incat, in disperare de cauza am testat varianta gasita pe net, cu acid ascorbic si vazand ca o singura tableta imi curata rapid o zona aproape o jumatate de metru patrat, am cumparat acd ascorbic alimentar la punga, si am aplicat un Kg asa cum am aratat in filmulete.
Acum sa rasspund pe scurt punctual la intrebari:
1. Procedura de anul asta a fost urmatoarea:
– golit piscina, fixati popi ca sa previn deformarea peretilor (piscina fiind prefabricata), curatata manual cu diverse solutii, CIF, detergenti si o solutie anti-pete anti-rugina de la „ACTI”(cu acid fosforic, clorhidric, etc … destul de scumpa si ineficienta)
– umplut piscina cu apa din put
– adus PH-ul la 7.2 – 7.3 cu bisulfat de sodiu.
– aruncat 2 litri de stabilizator duritate de la Planet Pool in speranta ca nu se depune rugina …
– clorinat soc cu doza dubla se clor rapid (greseala!!!!) aici trebuia fie sa folosesc bidonul de 5l de peroxid de hidrogen (oxigen activ) in locul clorului rapid sau sa clorinez cu doza normala (poate chiar usor sub recomandari), urmand sa aplic dupa 3 zile o doza de algicid
Rezultat: a doua zi apa s-a facut mov si a ramas relativ limpede (as atasa fotografia dar nu cred ca se poate), dupa care mov-ul a capatat o tenta cafenie si s-a tulburat usor iar in urmatoarele doua zile s-a limpezit, moment in care am constatat cu groaza ca peretii si fundul erau maro.
Filtrarea a mers aproape non-stop pe parcursl celor trei zile de dupa clorinare.
2. Clorul a ajuns la valori mici dupa inca trei zile, in total sase de la clorinarea soc. Atunci am primit si acidul ascorbic pe care l-am aplicat.
Timp de o zi dupa asta nu a folosit nimeni piscina.
A doua zi am inceput tratamentul normal, cu pastile nultifunctionale si ceva algicid + floculant suplimentar.
Dupa inca doua zile am constatat ca nivelul de clor era aproape inexistent, desi pornisem cu doua pastile multifunctionale de 200g (ACTI – folosite cu mare succes anul trecut).
Aici a intervenit sincopa. Nu v-am dat toate detaliile dar am avut ghinionul sa
crape pompa de recirculare (Astral Sena) – a crapat la propriu deflectorul la
deschiderea unei vane din cauza presiunii 🙁 Asa incat timp de trei zile piscina
a ramas o balta in care aruncam clor dimineata si algicid seara in speranta ca
va ramane OK, ceea ce nu s-a intamplat, clorul nu exista in apa desi am pus
dozerelativ mari, algicidul nu pare sa fi contat prea mult si astfel apa s-a
tulburat devenind laptoasa dupa care in a treia zi a devenit verzuie. Moment in
care am reusit sa achizitionez o pompa noua, am montat-o si am aplicat din nou
tratament soc cu clor.
Petele de rugina au re-aparut dupa acest al doilea
tratament soc dar nici pe departe atat de intinse si pregnante ca prima data, astfel ca deocamdata pot trai cu ele – am mai curatat local cu cantitati mici de acid ascorbic puse in sosete 🙂
Acum, la 4-5 zile dupa schimbarea pompei si tratamentul soc nr.2, apa este cristal, si parametri sunt OK, PH 7.4, clor in doza obisnuita, ma fac ca nu vad micile pete maronii ramase 🙂
3. N-as vrea sa standardizez metoda cu acid ascorbic decat daca n-am incotro.
Anul viitor nu voi mai goli piscina, reduc apa la 2/3 si o tratez pentru iarna ca si pana acum cu algicid special de iarna si acoperita cu prelata, asa incat in primavara va fi limpede si gata de completare.
Probabil voi face tratamentul initial cu oxigen activ dupa care la 3-4 zile trec din nou pe pastile multifunctionale cu clor.
Multumesc.
Toate cele bune,
Liviu
Stefan Dragos
30 iunie 2019Buna ziua,
Am ajuns cumva din disperare aici cautand tot felul de informatii si rezolvari la problemele cu piscina. Este primul meu sezon si practic stiam doar in mare ce trebuie sa fac sa folosesc piscina. Am zis sa sun sa vad daca ma poate ajuta Mihai Stescu cu informatii sau chiar mai bine cu o vizita. L-am sunat In jur de ora 17 si la 19 fara ceva a venit, a stat si mi-a explicat si aratat tot ce stia ca am nevoie sa stiu si tot ce am avut eu nevoie sa aflu(cum functioneaza pompa, care sunt tevile, cum sa folosesc cam tot)Dupa 1-2 zile piscina era gata de balaceala. In conditiile in care Mihai pleca a doua zi ca era weekend si l-am mai innebunit telefonic cu alte intrebari.
Asa ca recomand mai ales pentru cei care sunt la inceput si au nevoie de lamuriri si explicatii detaliate dar si pentru restul, se vede ca o face cu drag!
Mihai Stescu
30 iunie 2019Mulțumesc mult, Ștefan. Sunt tare bucuros că e totul ok pentru voi!