Nu știam exact, dar ne doream să refacem un traseu parcurs cu două zile înainte. Fusesem la canionul Gyonuk, dar am vrut să mergem din nou. Credeam că arșița soarelul din Antalya ne împingea către umbra și răcoarea trăite cu două zile în urmă.
La malul mării erau 33 de grade la umbră. La 15 minute de țărmul Mediteranei, undeva între Antalya și Kemer, în dreptul localității Gyonuk, descoperisem cu două zile în urmă un canion fantastic (cu aer de munte de 25 grade), bine amenajat, din care am stăbătut prin apa rece 750 m la dus și înapoi.
Și totuși de ce vă povestesc acum de canion? În excurisia noastră în Antalya, David a avut de citit din două cărți. Una dintre ele o rătăcisem. Am căutat la restaurante, delfnariu, pe plajă – nimic. Parcă intrase în pământ.
Și iată că la a doua vizită în canion, atunci când ne scoteam costumele de neopren, am remarcat pe masa de lemn de la tabăra de bază o carte în română. Era Matilda, a lui Roald Dahl, cartea lui David pierdută cu două zile înainte. Chiotele de bucurie ale lui David au fost mai puternice decât cele provocate de apa de 16 grade, vă rog să mă credeți!
Desigur că băieții de acolo o puseseră pe masă, alături de alte obiecte pierdute. Nu știau niciunul română, dar se descurcau grozav în engleză, germană și rusă. Mi-au zis că această carte ne-a chemat din nou către canionul Gyonuk.
Au apărut cărțile în viața lui David și asta mă bucură tare mult. Încă nu are acea dorință aprinsă de a citi, dar acceptă propunerile noastre sau ale școlii în ceea ce privește lectura. Bucuria pe care am văzut-o în ochii lui David când și-a regăsit cartea a fost superbă și sper ca pe viitor să citească din ce în ce mai mult.
V-am spus această mică poveste deoarece îmi face mare bucurie să anunț o nouă ediție a festivalului de lectură NARATIV.
Iată mai jos comunicatul de presă:
Asociația Curtea Veche anunță cele două intervale ale celei de a doua ediție a festivalului de lectură NARATIV. Pe 24-25 septembrie și pe 1-2 octombrie 2016, la Școala Centrală din București (Strada Icoanei, nr. 3-5), copiii vor descoperi că cititul poate fi cea mai frumoasă aventură. Toate cele peste 100 de activități din cadrul NARATIV sunt complet gratuite. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat cu sprijinul Kaufland România.
Evenimentul este destinat în principal copiilor cu vârste între 3 și 14 ani care, alături de Nara și Tiv, ghizii aventuroși ai Festivalului, vor păși pe Tărâmul de Nicăieri, vor traversa Țara Minunilor și vor ajunge în centrul Pământului.
NARATIV cuprinde ateliere interactive, conferințe și spectacole special pregătite de către specialiști în educația nonformală și psihologia copilului. Astfel, cei mici vor desena, vor compune muzică, vor face teatru și chiar vor inventa propriile povești, în timp ce părinții și profesorii pot participa la conferințe și workshop-uri în cadrul cărora vor împărtăși cu experții în educație și parenting pentru lectură metode prin care pot face ca cititul să fie la fel de distractiv și acasă și la școală.
Participarea la Festival se face în baza înscrierii pe site-ul www.narativ.ro, unde puteți găsi detalii despre calendarul complet al activităților și locurile disponibile pentru fiecare atelier.
Inițiativa Asociației Curtea Veche vine ca urmare a statisticilor îngrijorătoare privind gradul scăzut de lectură și de înțelegere a textelor în rândul elevilor din România. Evenimentul are și o componentă caritabilă, sumele donate către Asociație susținând realizarea de donații de carte și cluburi de lectură în mediile defavorizate.
Asociația Curtea Veche a fost înființată în luna martie a anului 2014 pentru a dezvolta într-un mod independent și susținut activitatea de responsabilitate socială începută de Curtea Veche Publishing prin programul național alternativ de lectură “Cărțile copilăriei”, program ce își propune creșterea reală a interesului copiilor și tinerilor pentru citit, ridicarea nivelului copiilor de înțelegere a textelor și creșterea consumului de carte din România. Mai multe informații despre Asociația Curtea Veche și programul național de lectură “Cărțile copilăriei” puteți afla de pe site-ul www.asociatiacurteaveche.ro și Facebook.com/AsociatiaCurteaVeche.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Powered by Kaufland
Parteneri: Curtea Veche Publishing, Tinmar Energy, Școala Centrală București, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, United Media România, Printcenter.ro, Scorseze Ambulanță, Herlitz România, Sameday Courier, ArtCrowd, British Council
Eveniment hidratat de La Fântâna
Parteneri media: Agerpres, Avantaje, BlitzTV, Elevate, GoKid, Hyperliteratura.ro, Kooperativa2.0, nONGuvernamental.org, Psychologies, Radio România Actualități, Radio România Cultural, știriONG.ro, SuntPărinte.ro, Totuldespremame.ro, UrbanKid.ro.
Susținut de: Minimax și Itsy Bitsy
Partener monitorizare presă: Klarmedia