jules-verne-insula-misterioasa

Ce carte ați citi dacă ați avea din nou 9 ani?

Încercăm să-i insuflăm lui David dorința de a citi. Pentru asta am căutat în amintirile mele primele cărți citite. Gândindu-mă cum arăta biblioteca părinților mei (cu cărți cumpărate între 1960 și 1980), dacă ar fi să aleg din nou o carte, aș alege tot o carte a lui Jules Verne. Poate de la el mi se trage interesul pentru tehnologie. Bunica mi-a citit Jules Verne atunci când nu știam încă să citesc.
Insula misterioasă a fost prima mea carte citită. Mai mult ca sigur că nu am înțeles atunci lungile descrieri ale unor tehnologii, concepte astronomice, matematice, însă a rămas în mine o înclinație către știință și punerea ei în practică.
Odată cu naufragiații de pe insula Lincoln aflam de la Jules Verne cum se aprinde focul cu o lentilă, cum se fac cărămizi din lut și chiar sticlă, geamuri și tot ce nevoie într-o casă. Țin minte că am fost tare trist că tot ceea ce realizaseră acesști oameni prin multă muncă și îndemânare s-a năruit într-o violentă erupție vulcanică.
Jules Verne l-a introdus din nou în aceasta poveste pe legendarul căpitan Nemo, al cărui sfârșit este deplâns de personajele romanului.
În zilele astea Jules Verne este puternic concurat de Tolkien, Rowling, Dahl dar ramâne un fantastic povestitor și vizionar.

28

No Responses

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.