Pentru o apa cristalina / generalitati / filtre cu nisip

Cel mai important element al unei piscine il reprezinta apa.

In rezervele naturale de apa, calitatea apei este mentinuta printr-un mecanism complex care cuprinde toate starile de agregare ale apei precum si compusi temporari sau permanenti.

In piscine, apa nu se poate epura intr-un mod natural. Cantitatile relativ mici (in comparatie cu ce exista in natura), concentratia si natura poluantilor, duc la necesitatea
tratarii apei atat din punct de vedere mecanic cat si chimic.

Tratarea mecanica a apei se realizeaza prin filtrare. Filtrarea se face prin recircularea apei printr-un filtru.

Din punct de vedere al mediului filtrant, filtrele pentru piscina pot fi:
– filtre cu nisip
– filtre cu cartus
– filtre cu diatomee

Filtre cu nisip

Acesta este probabil cel mai popular sistem de filtrare pentru piscine.

Nisipul ca si mediu de filtrare are proprietati interesante printre care amintesc:
– este lavabil (se spala folosind apa din piscina si pompa de circulatie prin operatiunea numita spalare inversa / backwash / lavage, denumire pe care o regasiti pe vana cu 6 cai a filtrului)
– este inert din punct de vedere biologic, atat timp cat operatiunile de intretinere sunt efectuate periodic
– are o finete de filtrare de aproximativ 50 microni, asta inseamna ca poate opri impuritati cu dimensiuni minime de 50 microni
– este relativ ieftin, un sac de 50 kg de nisip autohton, din carierele din zona Pleasa – judetul Prahova se vinde in Bucuresti intre 100 si 140 RON inclusiv TVA pentru un sac de 50 kG
– permite efectuarea flocularii in filtru, folosint diversi agenti floculanti. (flocularea este operatiunea fizico – chimica prin care impuritatile foarte mici sunt comasate in particule mai mari care pot fi retinute de filtru)

Referitor la originea nisipului pe care il utilizam in filtrele de piscina exista multe discutii in ceea ce priveste calitatea lui. Din experienta am observat ca singura diferenta notabila (in afara de sacii frumos personalizati ai producatorilor din vest 🙂 ) este rezistenta la abraziune. Nisipul autohton se macina mai repede si in combinatie cu o apa mai dura in piscina (tipic apelor din Romania) obtinem necesitatea inlocuirii sale la un interval mai scurt decat cel dinimport. Adica 2 – 3 ani spre deosebire de unele sorturi de nisip din Franta si Spania care pot rezista si 5 ani. Desigur ca multi posesori de piscine au folosit ambele tipuri de nisip si pe perioade mai mari de timp, ca rezultat al conditiilor particulare din piscina lor. In acelasi timp au fost cazuri in care nisipul a rezistat maxim un sezon, indiferent de provenienta sa.

Pentru un interval de utilizare mai lung, recomand urmatiarele operatiuni:
– spalarea saptamanala (chiar daca presiunea indicata de manometrul filtrului nu este „pe rosu”)
– in cazul in care apa are o duritate mai mare de 10 grade franceze, utilizati inhibitori de depuneri, cu dozele saptamanale recomandate de producatorii lor. Acesti inhibitori de depuneri, denumiti si „anti-calcar” ajuta si la prevenirea depunerilor de calcar pe pereti, scari, piese din ABS, etc. Duritatea apei este un capitol important din tratarea apei, il voi aborda ulterior cu mai mare atentie. De retinut ca nu este necesara o apa cu duritate zero in piscina. In limite rezonabile, calcarul, prin influenta sa in valoarea alcalinitatii apei este un stabilizator de pH.
– pompa de circulatie atasata instalatie de filtrare trebuie sa corespunda din punct de vedere al debitului vehiculat. Urmariti presiunea in instalatie imediat dupa spalarea filtrului. Daca aceasta este prea mare si sunteti convinsi ca nisipul este in stare buna, acesta este un semn ca pompa poate fi prea puternica pentru filtrul dumneavoastra.Pentru tratarea apei, recomand substanțe Bayrol, pe care le puteți găsi și aici.

Periodic, organizez seminarii despre piscine. Detalii aici.

36

No Responses

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.