Australia, mereu în inima mea

Australia, mereu în inima mea

A trecut fix un an de când ne întorceam din Australia, în care am petrecut probabil cele mai intense momente ale unui an ce s-a dovedit a fi unul cu multe schimbări pentru noi. Pe 26 ianuarie e ziua națională a Australiei și vreau să vă transmit bucurie și căldură prin fotografiile făcute de David.

Ne-am dorit să ne mutăm acolo, pentru tot ce am găsit acolo dar și pentru a fugi de un loc care ne dezamăgise. Nu am reușit, din mai multe motive. Australia va rămâne însă mereu în inima mea ca un loc aparte. Și nu voi privi niciodată cu supărare Australia din cauza nereușitei mele.

Am avut șansa să vizitez înainte de Australia multe alte țări din Europa și tocmai de aceea am spus și o repet, Australia nu e doar un alt continent. E o altă planetă.

În Australia am ajuns datorită lui David, care și-a dorit foarte mult să meargă acolo. Urmăream odată cu el filme trimise de Cătălin și Roxana, prietenii noștri de acolo și îl vedeam cum trăia fiecare aventură din film. Mikișor a susținut dorința lui David, iar Cătălin și Roxana ne-au ajutat mult pentru a ajunge acolo.

Nu pot să vorbesc despre Australia decât arătându-vă fotografiile lui David, care sunt cu adevărat minunate. Pentru el aventura în Australia a însemnat un mare pas înainte, parcă s-a întâmplat ceva cu el acolo.

Îmi amintesc cum la plecare, pe aeroportul din Sydney, David plângea de parcă întoarcerea acasă era o pedeapsă pentru el. Sunt convins că vom reveni acolo, nu știu când și cum, simt doar că ne-am legat puternic de locul acela minunat.

Specific pentru Sydney și o mare parte din New South Wales sunt plajele. Există sute de plaje, undele dintre ele conectate prin trasee incredibile de promenadă. (Costal walks) Noi am vrut să facem Cogee to Bondi Costal Walk, dar ne-am trezit târziu și nu am plecat chiar de la Cogee. Mai întâi ne-am învârtit pe la Cronulla Beach, din suburbia cu același nume, unde am locuit pe întreaga noastră ședere în Australia.

Era 1 ianuarie și din prima zi a anului, Australia ne-a fascinat cu grija pentru copii și oameni. Cronulla Beach, ca și multe alte plaje din Australia, este un loc unde nu se fumează și nu se beau băuturi alcoolice. Atmosfera acolo este foarte liniștită, surprinsă interesant de David în fotografia de mai jos:

Cronulla Beach (c) David Stescu

De la Cronulla am mers cu mașina până aproape de Cogee, de unde am început traseul. Am trecut pe la plaja Tamarama, unde ne-am oprit să facem mai multe fotografii, de pe ambele faleze (dinainte și după plajă). Era o lumină foarte interesantă, am profitat, iată două din fotografiile făcute de David acolo.

Sydney este un amestec bine balansat de modern și clasic, în toate domeniile. Arhitectonic vorbind, întinderea imensă de pe dealurile, golfurile și falezele însorite este dezvoltată pe orizontală cu clădiri de înălțime mică, însă din loc în loc și mai ales în CBD și The Rocks se înalță îndrăznețe clădiri ultramoderne, vizibile de departe, din suburbii sau de pe mare.

CBD-ul se vede fain inclusiv din Taronga Zoo, un loc minunat pentru copii și nu numai. De acolo a făcut David o fotografie minunată, care i-a servit drept afiș la expoziția lui de fotografie. E un loc unde trebuie petrecut mult timp.

Lucru la înălțime – imaginea de pe afișul expoziției lui David.
În spate se văd zgârienorii din CBD, de pe celalată parte a golfului (c) David Stescu 2018

Noi am ajuns la prânz, încă adormiți de diferența de fus orar. La 5 fix se închidea și chiar dacă nu te dădea nimeni afară, animalele erau duse în adăposturi. Așa s-a întâmplat cu elefanții, pe care i-am ratat. Ne-am delectat însă cu girafe, suricate și pinguini.

Mai jos am ales animalul simbol al Australiei, cel mai fotogenic și cel mai fotografiat, desigur, ursul Koala, odihnindu-se într-unul din copacii din Taronga Zoo.

Urs koala la Taroonga Zoo (c) David Stescu

La Taroonga Zoo se poate merge cu un feribot, pe care vă îmbarcați în Circular Quay. Călătoria e mai mult decât plăcută, mai ales că vă permite să fotografiați celebra clădire a operei din Sydney, dar și Harbour Bridge, din unghiuri inedite, profitând de traseul feribotului.

Opera din Sydney, (c) David Stescu

Ca și majoritatea celorlalte centre urbane din Australia, Sydney deține multe clădiri vechi, printre care sunt presărate cu mult gust structuri moderne, parcuri și artere umbrite de copaci falnici.

Sydney s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 50 de ani și expansiunea lui a avut și efecte neplăcute asupra florei și faunei locului. În zona centrală, mai exact în Angel Place se găsește o operă de artă modernă, numită The Forgotten Songs. E un loc unde sunt agățate colivii, iar din difuzoare se aud trilurile speciilor de păsări al căror habitat a dispărut înghițit de clădirile capitalei statului New South Wales.

Am început să ne depărtăm de Sydney, făcând o plimbare prin Royal National Park. Din Sydney se ajunge obligatoriu cu mașina. Acolo am văzut fantastica plajă Wattamoola.

În golful închis de plaja de nisip (cred ca la flux și în timpul furtunilor este inundată), se varsă două râulețe, Wattamoola Creek și Coote Creek. La baza stâncilor de gresie s-a format o pâlnie în care îndrăzneții (mari și mici) se aventurează în cădere liberă, ignorând toate avertismentele scrise ale autorităților.

Turiștii preferă să facă baie în apele încălzite de soare ale celor două râuri și lasă învolburata apă a Mării Tasmaniei numai surferilor sau înotătorilor cu adevărat îndrăzneți.

Falezele de gresie ne-au fascinat, David a făcut câteva fotografii grozave, ajutat mult de lumina filtrată de nori și de razele de soare care îi străpungeau.

Da, Wattamoola Beach are parcare și poți să știi de departe, de pe autostradă, dacă mai sunt locuri libere.

Aproape de Royal National Park, am descoperit un viaduct foarte interesant, numit Sea Cliff Bridge. După mai multe încercări nereușite de a păstra o șosea chiar pe versant, australienii au decis să o suspende total, pentru mai multă siguranță.

Sea Cliff Bridge

Am mers mai departe la Kiyama, unde sunt mai multe suflători. Am așteptat lângă cea mică (Little Blowhole), dar fără noroc, nicio bufnitură…

Little Blowhole

Ne-am oprit apoi la Bombo – Cathedral Rocks și la suflătoarea mare. Ce am găsit acolo a fost incredibil. Lumina se schimba la fiecare minut, ar fi trebuit să stăm acolo o zi întreagă.

Stânci minunate, cerul reflectat în ochiuri de apă și la sfârșit spice sălbatice care îmi aminteau de scene din Gladiatorul.

Am vizitat într-una din zile Olympic Park unde am descoperit spre uimirea noastră o pădure de mangrove, în inima orașului Sydney. Asta e fascinant acolo, oriunde poți găsi natura neatinsă.

La mai bine de o oră de mers cu mașina către nord, se înalță Blue Mountains, un masiv muntos interesant, încărcat de eucalipți, cu stânci semețe și cascade spectaculoase.

David a fost și a fotografiat locul unde a debarcat căpitanul Cook, dar și Cronulla view, un loc de unde pe timpul iernii se urmăresc balenele.

Cronula View

A urmat apoi Marea Barieră de Corali, loc unic pe planetă, pe care sperăm să nu-l pierdem datorită încălzirii globale.

Dincolo de corali și snorkelling, din Cairns se vizitează o pădure tropicală în mijlocul căreia există un sat – Kuranda. Acolo veți găsi Koala, canguri, aborigeni totul înconjurat de miracolul pădurii tropicale.

Aventura în Australia a continuat cu Canberra – o surpriză plăcută, un oraș aerisit, cu bulevarde largi și multe spații verzi. Am vizitat memorialul de război, parlamentul și am avut surpriza să vedem în libertate cu cangur foarte mare.

Din Canberra am urcat în Snowy Mountains și am atins Kosciuszco, cel mai înalt vârf de pe continent. O plimbare plăcută, care ne-a adus aminte de platoul Bucegilor.

Reveniți în Sydney, ne-am luat cu greu rămas bun de la acest oraș minunat, traversând pe jos Harbour Bridge și hoinărind prin The Rocks.

Sper ca fotografiile lui David să vă facă poftă să cautați mai multe despre Australia, un continent îndepărtat, pe care însă îl veți păstra în sufletul vostru mult timp după ce îl veți vizita.

27

2 Responses

  1. Gabriel Giurgiu
    27 ianuarie 2019
    • Mihai Stescu
      28 ianuarie 2019

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.