Dinastii – BBC duce documentarul la nivel de artă

Dinastii – BBC duce documentarul la nivel de artă

Ne-am obișnuit cu minunatele documentare făcute de BBC. De altfel, pentru mine, documentar mă duce cu gândul la BBC, la Sir David Attenborough. Fie că vorbim de Planet Earth, Blue Planet și urmările lor, toate evocă natura la superlativ.

M-am bucurat enorm pentru invitația primită de la BBC Earth, care lansează astăzi oficial documentarul Dinastii.

Cu această ocazie am vizionat un episod din această serie, cel despre cimpanzei. Realizatorii acestor documentare le-au creeat în așa fel încât am avut impresia că eram acolo la marginea Saharei și îmi făceam griji pentru  David, cimpanzeul care conducea trupa sa prin arșița savanei.

Cu toate acestea, Simon Blakeney, producătorul episodului cu leii, m-a asigurat că interacțiunea dintre echipa de filmare și animale s-a făcut în așa fel încât leii, cimpanzeii, pinguinii și celelalte animale filmate nu au fost deloc influențate de oameni. 

Așa că oricât de îngrijorați erau de soarta masculului alfa David din trupa de cimpanzei, ei l-au lăsat să se descurce. Pentru un spectator puțin sentimental, filmul pare dur, dar este dur tocmai pentru că prezintă realitatea.

Viața animalelor sălbatice este suficient de complicată fără intervenția oamenilor, însă prezența predatorului suprem – omul –  îi duce la exctincție.

BBC aduce documentarul la nivel de artă. Imagini dinamice, preluate cu camere sofistcate sau din contră cu aparate simple sunt montate într-un mod în care ne aruncă în mijlocul acțiunii. Detalii care nu erau până acum vizibile la animale sălbatice sunt prezentate foarte fidel.

Nu vreau să vă povestesc acest episod, vă las plăcerea de a-l savura alături de celelalte.

Documentarul Dinastii va avea premiera în România joi, 22 noiembrie la ora 23:00, iar în reluare vinerea de la 17:10 și sâmbăta dela 19:00, exclusiv pe canalul Earth’s BBC.

În București veți vedea, dacă nu le-ați văzut deja, cinci personaje ale filmului, sub forma unor statui în mărime naturală sau mai mari: cimpanzeul, pinguinul imperial, câinele sălbatic african, leul și tigrul.

Seria Dinastii constituie un nou tip de documentar de istorie naturală. Cinci episoade despre cinci dintre cele mai cunoscute și periclitate animale de pe planetă. Nu a mai fost prezentat niciodată un documentar cu povestiri atât de puternice – despre familii, lideri și eroi. Nicio altă serie de referinţă nu a mai oferit telespectatorilor posibilitatea să urmărească viețile animalelor atât de aproape, permiţându-le să observe cum luptă în condiţii potrivnice pentru supraviețuire și pentru viitorul familiilor din care fac parte.

Pentru fiecare episod din Dinastii, echipele BBC au petrecut câteva sute de zile într-o singură locaţie emblematică, acolo unde trăieşte fiecare dintre animalele observate. Ne-am alăturat animalelor și familiilor acestora într-un moment critic din vieţile lor.

Un lider cimpanzeu se luptă să îşi menţină poziția și să scape cu viaţă la marginea Saharei.

O dinastie de mii de pinguini imperiali se adună pe tărâmurile îngheţate ale Antarcticii în aşteptarea celei mai reci şi mai nemiloase ierni de pe pământ.

O leoaică puternică, abandonată de masculii ei protectori, îşi conduce familia, ferind-o de pericolele cele mai grave ale savanei africane.

Pe luncile din Zimbabwe, neînţelegerile dintre o mamă și o fiică amenință viitorul uneia dintre ultimele mari familii de câine sălbatic african.

O tigroaică din junglele Indiei încearcă să îşi crească puii sub presiuni din ce în ce mai mari din partea rivalilor și a oamenilor.

 

 

 

28

2 Responses

  1. Geanina
    3 ianuarie 2019
    • Mihai Stescu
      8 ianuarie 2019

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.