Îmi aduc aminte și acum cât de fericit am fost când tata mi-a cumpărat primul aparat foto. Era un Smena, pe film, desigur, pe care l-am primit pe când aveam vreo 11 ani. Aproape cât are David acum.
Am început să fac fotografii imediat, deși eram puțin limitat de întregul proces la care pentru început nu am avut acces. Adică eu făceam fotografiile (24 sau 36 de expunderi pe film Azomureș ISO 100), apoi tata îl ducea unui coleg care îl developa (contra cost). Așa că îmi vedeam fotografiile cam după o săptămână după ce le capturam pe film.
Abia mai târziu am avut șansa să întâlnesc un profesor extraordinar, care mi-a deschis complet dragostea spre fotografie, punându-mi la dispoziție atât aparate foarte bune (Zenit TTL etc) dar și pierzând mult timp cu mine în camera obscură.
Mai departe totul a venit oarecum natural. Când am fost pe picioarele mele, mi-am cumpărat primul SLR, apoi DSLR, obiective și așa mai departe. În ultimii ani am făcut din ce în ce mai multe fotografii și cu telefonul mobil, beneficiind de revoluția tehnologică actuală din acest domeniu.
Sunt conștient că pentru fotografiile de zi cu zi, telefonul (mai ales modelele dedicate fotografiei) este absolut suficient pentru un amator. Adică doar dacă ții neapărat să printezi pe format mai mare fotografiile sau fotografiezi subiecte anume în condiții speciale care necesită o optică deosebită, iei cu tine DSLR-ul sau eventual un mirrorless.
Deja la multe articole pe blog folosesc telefonul, iar postările mele de pe Instagram sunt realizate (cu mici excepții – și acelea menționate) cu telefonul mobil.
Despre David, ce să mai spun. A ajuns să fotografieze exclusiv cu telefonul, cu excepția momentelor când face fotografii în apă, acolo folosind camera primită cadou de la F64, un compact Fuji XP 90.
Am mers acum două săptămâni la un curs de fotografie cu telefonul mobil organizat de F64 și susținut de Vlad Eftenie. Două motive principale am avut pentru care mi-am dorit să merg. (de fapt sunt mai multe 🙂 )
Primul ar fi că de mai mult timp îmi doream să găsesc pe cineva care să-i explice lui David din postura unui profesor noțiuni de fotografie. Eu nu sunt un pedagog foarte bun și oricum postura de părinte terapeut pe care fără să vreau o iau față de David face ca magia necesară să dispară. Iar Vlad are această magie, cu prososință chiar, mi-aș permite să spun.
Al doilea motiv era că niciodată nu am avut curajul să editez prea mult o fotografie. M-am blocat tot timpul în balansarea principalilor parametri pentru o imagine cât mai aproape de ceea ce vedeam eu când o imortalizam. Aici speram (și nu m-am înșelat) ca Vlad să ne încrurajeze să augmentăm fotografiile noastre prin editare.
Un alt motiv era că de fiecare dată când m-am întâlnit cu Vlad, la diverse evenimente, nu am avut timp să vorbim de cum să fac eu fotografii, neputându-l oricum monopoliza într-o discuție doar cu mine.
Vlad ne-a purtat în cele trei ore și ceva prin mai multe noțiuni de fotografie, asortate însă fotografiei cu telefonul mobil. Lucruri de baza, care se aseamănă cu fotografia clasică, dar și particularități ale fotografiei cu telefonul mobil.
Pentru mine, partea cea mai interesantă a fost legată de editarea fotgrafiilor folosing aplicații pe telefonul mobil. În cazul lui Vlad, el ne-a prezentat Snapseed, o aplicație care îmi permite să ajustez corect și creativ fotografiile pe care le fac cu telefonul.
Consider că orele petrecute la cursul organizat de F64 și Vlad Eftenie sunt cea mai bună investiție pe care am făcut-o în ultima vreme în formarea mea. Am primit o mulțime de informații utile, care îmi sunt folositoare atât în activitatea de blogging, dar și pentru simpla pasiune de a fotografia.
Vă recomand cu drag să mergeți la cursurile lui Vlad, este un om minunat, care îmbracă noțiunile predate într-o manieră colocvială, cursul său aducându-mi aminte de cei mai buni profesori pe care i-am avut. Sunt chiar puțin invidios pe studenții săi de la Facultatea de Arhitectură.
Mulțumesc Vlad, mulțumesc F64 pentru aceasă oportunitate fantastică!
Vă atașez câteva fotografii făcute cu Huawei P9 Lite și editate cu Snapseed. (mai am mult de lucru..)