BD 30th

O poveste despre ©copyright

Sunt pasionat de muzică bună, pe care încerc să o ascult cât mai bine acasă, atunci când timpul îmi permite. Cu timpul mi-am adunat în suflet o mână de artiști favoriți, a căror muzică am început să o urmăresc, album după album (mai ales a celor care încă mai sunt în viață).

Mi-au plăcut și îmi plac concertele în care sunt prezenți mai mulți artiști. Probabil că primul concert de muzică rock / folk care m-a impresionat a fost concertul aniversar al lui Bob Dylan din 1992. (Titlu complet: Bob Dylan 30th Aniversary Concert Celebration) Am avut șansa să ascult cd-urile originale chiar în 1993, la un bun prieten care m-a făcut de altfel să-l ascult pe Dylan.

Povestea pe care vreau să v-o spun, se referă tocmai la acest concert. După ce savurasem versiunile extrem de personale ale pieselor lui Dylan, interpretate de prietenii săi (Stevie Wonder, Richie Havens, Johny Cash, George Harrison, Ronnie Wood, Eric Clapton, The Band, Tracy Chapman, Clancy Brothers, Tom Petty, Neil Young și foarte mulți alții) am aflat că o versiune video a acestui concert fusese transmisă deja la televiziune, inclusiv în România.

(c) Bob Gruen

Se întâmpla prin anul 2000, când de altfel cunoscusem o persoană care lucra la televiziunea națională și care ulterior mi-a devenit un bun prieten. Normal că l-am sunat. Vreau concertul, te rog, poți să-mi faci rost de el?

Atunci am avut prima discuție despre copyright. Ca de la prieten la prieten. Atunci am înțeles de ce nu veneau la noi trupe mari (la vremea aceea conta mult pentru trupă sau un artist faimos să vândă discuri într-o țară pentru a decide dacă vor / va concerta acolo).

Mi-a spus că nu poate face rost de el de la televiziune, dar mi-a promis că-mi va face o captură din aer (de pe antenă), el având o placă TV Tuner.
Mi l-a adus după ce s-a difuzat și chiar dacă nu era înregistrat la calitate extraordinară, mai am și acum acel concert și m-am bucurat foarte tare că îl puteam revedea ori de câte ori doream.

De atunci mi-am propus ca să cumpăr măcar câte un CD sau DVD pentru fiecare artist preferat. Mai ales că prețurile cd-urilor au scăzut simțitor. Mă țin de cuvănt și acum, dar numărul cd-urilor din bibliotecă a crescut peste 1 la fiecare artist preferat.

(c) Ken Regan

Mai mult acum putem cumpăra (și am cumpărat deja) și formate digitale de înaltă definiție online, de pe site-uri respectabile precum HDTracks.com .
La sfârșitul anului 2014, Bob Dylan a hotrât să reediteze acel album, publicându-l din nou pe CD, DVD și BluRay.

Și l-am cumpărat în toate edițiile 🙂 Și un exemplar în plus.

Joia trecută m-am întâlnit cu prietenul meu la o cafea și i-am făcut cadou un DVD cu concertul aniversar al lui Bob Dylan, din 1992, reeditat în 2014 și cumpărat de la un magazin din România.

26

No Responses

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.