Instalatie de piscina / varianta cu skimmer-e

Instalatie de piscina / varianta cu skimmer-e

Pentru a functiona corespunzator, o piscina trebuie dotat cu o instalatie complexa de filtrare / recirculare a apei.Aceasta este impartita in 3 tipuri de repere:1. Piesele de trecere inglobate in bazin – mai sunt denumite piese din ABS (datorita materialului din care sunt fabricate), in documentatiile tehnice straine le regasim sub denumirea de ABS fittings, white goods, pieces a sceller.
2. Instalatia propriu-zisa de filtrare / recirculare / tratare / incalzire apa
3. Conducte de legatura
Mai jos prezint o schema de principiu pentru o instalatie de piscina, in varianta cu skimmer-e. Piscina cu skimmer-e (la care nivelul apei se situeaza la 10 – 20 cm de marginea superioara a bazinului) este pe departe cel mai intalnit tip de piscina.1. Piesele de trecere permit introducerea si evacuarea apei din piscina. Pentru a filtra apa din piscina, aceasta terbuie introdusa in bazin prin stuturile de introducere (de regula pe la partea superioara, pe una din laturile mici, in zona de adancime mica) si evacuata, partial prin sifonul de fund (care o preia de la partea inferioara (aproximativ o treime din debit), partial prin skimmer-e (care colecteaza apa de la suprafata, fiind plasate pe latura mica opusa). De obicei, skimmer-ele si sifonul de fund se amplaseaza in aceeasi zona a piscinei. Stuturile de introducere fiind pe latura opusa, apa din piscina circula ca o scara rulanta. Directia de curgere a apei este bine sa se aleaga (daca arhitectura peisagistica a locului de amplasare permite) avand in vedere si directia vanturilor dominante in anotimpurile in care se foloseste piscina. Acest aspect ajuta la o circulatie imbunatatita a apei la suprafata.

Detalii de montaj:

 
Sifonul se monteaza in pardoseala piscinei, in zona de adancime maxima.
Conducta se lipeste, de obicei (in functie de model, exista unele sifoane cu racrd filetat) cu o zi inaintea turnarii betonului, pentru a se asigura calitatea lipirii. Se recomanda utilizarea unei conducte din PVC flexibil, care rezista mai bine la presiunea betonului.
In schita este figurat cu albastru finisajul piscinei, a carui grosime trebuie luata in calcul la momentul amplasarii sifonului.
Skimmere-le, montate la partea superioara a bazinului, vor dicta nivelul apei. In momentul fixarii lor in cofrag este recomandabil sa se cunoasca nivelul finit al curtii unde se construieste piscina. Skimmer-ul are la partea superioara un capac care trebuie sa fie la nivelul solului. Prin acest capac se acceseaza cosul care preia primele mizerii grosiere si in care se pot doza diverse substante cu dizolvare lenta.
Stuturile de introducere si priza de aspirator se monteaza utilizand traversele de perete. Acestea se amplaseaza cam la 25 cm de marginea piscinei (stuturile de introducere) si 15 cm (priza de aspirator).
La amplasarea proiectorului subacvatic trebuie avut in vedere efectul luminos pe care il produce acesta si usurinta in operatiunile de mentenanta.
Proiectorul este format din 2 piese principale: o nisa de incastrare si proiectorul propriu-zis. Nisa se monteaza inainte de turnarea betonului, impreuna cu tubul de protectie pentru cablu.
Dupa finisarea piscinei se monteaza proiectorul in nisa si se intinde cablul pana la doza de conexiuni. Cablul cu care proiectorul este dotat din fabrica (2.5 mt) ajunge pentru a se prelungi din doza, iar rezerva se pastreaza in nisa. In acest fel, la nevoie, proiectorul se poate scoate din nisa fara a goli piscina, lungimea cablulului permitand acest lucru (rezerva din nisa). Spatiul dintre proiector si nisa este inundat, proiectorul racindu-se cu apa. Aceasta este de altfel si modalitatea de inlocuire a lampii.
Pentru lungimi rezonabile de cablu (10 – 12 m) recomand utilizarea din punct de vedere al sectiunii conductoarelor, cel putin sectiunea cablului original (2 x 6 mm2). In acest fel se evita pierderile de tensiune pe cablu a caror consecinta este iluminarea pe niveluri diferite ceea ce este neplacut.
Avertisment ! Proiectoarele nu se aprind nici macar pentru proba, fara a avea apa in piscina. Pentru verificarea continuitatii cablurilor este recomandat sa folositi un ohm-metru. Aprinderea proiectoarelor fara apa in piscina, duce la arderea lor imediata, defect care nu este acoperit de garantia producatorului.

 

 

71

No Responses

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.