Despre frică în vreme de pandemie

Despre frică în vreme de pandemie

M-a invitat prietenul Cristian să-mi spun părerea despre un studiu privind temerile oamenilor apropos de posibilele restricții suplimentare ce s-ar putea impune într-un val ulterior al pandemiei.

Am fost mereu uimit cât de mult ne temem de o pandemie. Nu știu ce ne sperie mai mult, boala propriu zisă sau situația generată de o infecție generalizată a populației cu un anumit virus contagios.

Studiul despre care vă spuneam a fost realizat în cadrul unei inițiative faine numite #RomaniaDeschisă și prezintă principalele temeri ale consumatorilor și se pare că românii se tem cel mai mult de posibila reintroducere a unor restricții.

Cel mai bine s-ar plasa in topul satisfactiei privind respectarea masurilor angajatorii.

Problema mea s-a rezumat in tot timpul pandemiei, nu la restrictiile propriu zise ci la faptul ca desi unii oameni se lupta sa le respecte, o altă mare parte ignoră aceste restrictii, nu sunt sancționați pentru asta sau dacă sunt, găsesc scăpări ale legislației pentru a-și anula sancțiunile. Așa că și eu aș fi în cei care au răspuns că autoritățile nu au acționat suficient și eficace pentru respectarea măsurilor de combatere COVID 19.

Mai mult mi-a fost și îmi este frică de reacția oamenilor, înrăiți de știri false și apocaliptice, plasate atent în emisiuni de știri, ziare și mai ales pe rețelele sociale. Am încercat să stau deoparte de acest subiect, mai ales pe Facebook, m-a convins însă Cristian să-mi spun părerea aici. Și o fac pentru că #romaniadeschisa promite a fi o chestie faină și abia aștept să văd concret cum va lucra cu și pentru noi.

Din păcate sau din fericire, am trecut toți trei din familie prin infecția cu Covid și simplu fapt că eram simultan toți trei bolnavi, deși cu forme foarte ușoare, m-a înspăimântat cel mai tare. Adulții eram pe jumătate vaccinați, iar pe David l-am vaccinat imediat ce a fost posibil. Pentru că vrem să avem o teamă în minus, pentru că ne vrem înapoi viața dinainte de pandemie. Despre vaccinuri am mai avut discuții interminabile cu diverși prieteni și le-am încheiat de fiecare dată spunându-le că deși există o mică șansă ca autismul lui David să fi fost declanșat de unul din vaccinurile făcute de el când era mic, am continuat schema completă de vaccinare. Și că îl prefer pe David așa cum este el și nu afectat de vreo boală pe care o puteam evita cu un vaccin.

1

No Responses

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.