Primul pas în 5G, cu Xiaomi Mi 10 T Lite 5G

Primul pas în 5G, cu Xiaomi Mi 10 T Lite 5G

Am participat la programul Orange Smartphone Tester și am primit pentru testare un terminal Xiaomi Mi 10 T Lite 5G.

L-am întors pe toate părțile și i-am trecut toate specificațiile în articolul de aici.

Am dorit însă să trec aici primele mele impresii cu privire la utilizarea în premieră a unui terminal conectat la o rețea 5G și m-am folosit de cele două săptămâni de testare a terminalului Xiaomi Mi 10 T Lite.

Dincolo de discuțiile interminabile care au loc în ultima perioadă cu referire la tehnologia 5G, părerea mea ca persoană cu studii tehnice și utilizator de tehnologie este că oamenii sunt mai degrabă sceptici și temători la utilizarea acestor tehnologii la scară largă, deși ele vor aduce o adevărată revoluție în comunicații.

Ce face în plus un telefon 5G și în mod particular Xiaomi Mi 10 T Lite 5G?

Prezența modemului 5G transformă telefonul într-o mașină de transmis și procesat informații cu viteze incredibile. Pentru a transfera informații cu viteze de până la zeci de gogabiți pe secundă este nevoie de o structură internă dedicată acestui scop.

Xiaomi Mi 10 T Lite este construit în jurul procesorului Qualcomm® Snapdragon™ 750 G, în tehnologie 8nm, cu 8 nuclee, care poate fi tactat până la o frecvență de 2.2 GHz. Procesorul se folosește de 6 GB de memorie RAM LPDDR4, dedicată pentru smartphone. Memoria este împărțită de procesor și cu coprocesorul de grafică, în acest caz un Adreno 619.

Dedicat pentru 5G, modemul livrat odată cu procesorul Snapdragon 750G, respectiv X52 suportă atât standardul mmwave cât și rețele sub 6 Ghz și poate transfera, cel puțin teoretic, date cu până la 3.7Gb/s. Un alt amănunt interesant la acest modem este compatibilitatea multi SIM.

Cum poți beneficia de o conexiune 5G?

Sunt vreo trei pași de urmat în direcția asta.

  1. Mai întâi trebuie să ai un telefon 5G și așa cum îți spuneam mai sus, în categoria medie de preț puteți găsi și Xiaomi Mi 10 T Lite 5G.
  2. Apoi, să ai un abonament compatibil cu 5G și atenție, să ai opțiunea 5G activată. Telefonul pe care l-am testat eu a venit împreună cu un SIM pe care deși era un abonament foarte scump de la Orange, care permite orice test să fie făcut, nu avea opțiunea 5G activată. La început m-am panicat și după mai multe încercări nereușite de a face telefonul să meargă pe 5G, am sunat un prieten care a verificat SIM-ul.
  3. Să folosești telefonul într-o zonă cu acoperire 5G. DIn spusele celor de la Orange, al căror SIM l-am folosit, există acoperire 5G în Bucureşti, Otopeni, Voluntari , Cluj-Napoca, Iași, Timişoara, Brașov, Constanţa şi Mamaia.

Cu ce viteze poți transfera date într-o rețea 5G?

Dincolo de vitezele teoretice de zeci de gigabiți, fiecare operator a testat și a declarat viteze disponibile pentru fiecare zonă de acoperire. De exemplu, în București Orange declară viteze maxime de download de 1.2Gbps.

Am făcut mai multe teste în București, în special în zona de nord și nord est. Cea mai mare viteză de download a fost în jur de 580 Mbps. Upload-ul a fost mai redus. Este evident că rețeaua este gândită acum pentru livrare de conținut către utilizator, de aceea este optimizat download-ul.

Am testat cu Xiaomi Mi 10 T Lite 5G și am remarcat că viteza se schimbă simțitor în funcție de locație și conexiunea poate fi downgradată către 4G+ sau 4G.

Utilizarea telefonului ca modem poate aduce astfel o legătură la birou rapidă, cu condiția ca și acolo să existe o conexiune la rețeaua metropolitană de fibra optică sau un alt modem 5G.

Consumă mai mult bateria o conexiune la 5G?

Bateria de pe Xiaomi Mi 10 T Lite are o capacitate de 4820 mAH, cu încărcare rapidă de 33 W. Când am plecat să fac teste, era încărcată 95 %. După o oră și aproape 20 de teste de conexiune 5G, nivelul bateriei ajunsese la 84 %. Este evident că nu conexiunea în sine face să se consume bateria, ci câte date transferi și la ce viteză.

Se încălzește mai mult un telefon 5G?

S-ar putea să fie momente când se încălzește. La Xiaomi Mi 10 Lite 5G, am remarcat doar la încărcare. Ulterior, în utilizare, indifierent cât l-am stresat, nu s-a încălzit.

Concluzii despre 5G și Xiaomi Mi T 10 Lite 5G

Am folosit cu ușurință acest telefon, atât pentru sarcini de entertainment cât și pentru utilzare profesională. Atât de sine stătător dar și folosit ca modem pentru un laptop, Xiaomi Mi T 10 Lite 5G a fost primul meu pas în universul 5G. A fost și primul telefon pe care l-am testat în programul Orange Smartphone Tester. Le mulțumesc organizatorilor pentru oportunitate.

26

No Responses

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.