Byron Noua

byron ne cântă ”Nouă”

Am ascultat ieri albumul pe care Dan Byron și prietenii lui îl vor lansa pe 9 noiembrie la Arenele Romane.

Muzica lor o știam ca pe una complexă și ”Nouă” rămâne în aceeași latură a muzicii pe care nu neapărat o fredonezi sau o fluieri din memorie, ci mai degrabă care te fascinează printr-o combinație excelent potrivită între o partitură compusă și interpretată matematic și versuri care te trezesc din orice visare.

Mai ales că de data asta versurile sunt în română.

Nouă suntem noi, nu neapărat cei ce gravităm bula celor de la byron ci și cei care resimt cât de puțin schimbările produse în societatea noastră.

Stereotipuri de personaje mai vechi sau mai noi derulate de istorie într-un ritm rapid ne încarcă viața cu dejecții infecte ale activităților lor sociale și politice. Ciocoi sau șobolani, sunt termeni ce nu se lasă șterși din istoria noastră colectivă și nu fac loc lumii noi.

Soldăței de plumb sau plușuri triste suntem martori ai unei transformări dizgrațioase a țării noastre, cea dincolo de fațadele promovate pe rețelele de socializare.

Suntem cum spune Dan, ”spectatori într-o lume a consumatorilor de vise” și ne complacem, deși știm că ”mâine ne va fi mai rău”.

Mesajul clar este pentru cei care vor să-l audă și mă bucur să-l dau și eu mai departe.

În ceea ce privește muzica, ”Nouă” e un alternativă non comercială a rockului alternativ. Fie că vorbim de chitare, percuție, claviaturi sau de ce nu, violoncel, ambiția de a cânta corect și precis se remarcă în toate cele 12 piese ale albumului ”Nouă”.

Mi-a plăcut îndrăzneala cu care distorsul se strecoară aproape în toate piesele, păstrând o agresivitate plăcută a liniei melodice.

Mi-e greu să critic albumul unui artist care mi-e prieten, mai bine vă invit să ascultați ultimul album, fie integral după ce se lansează, fie piesele prezentate în avans pe youtube.

Pe CD coperta va conține o fotografie genială a lui Cristian Șuțu, cel care de atfel, i-a fotografiat de-a lungul timpului pe cei de la byron.

Și să ne vedem la lansare, pe 9 noiembrie la Arenele Romane, iar dacă nu sunteți din București, celelalte date ale turneului de lansare sunt aici.

27

No Responses

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.