Chapter and Verse este coloana sonoră a cărții autobiografice a lui Springsteen

Chapter and Verse este coloana sonoră a cărții autobiografice a lui Springsteen

The Boss are mereu prestanța unui om trecut prin viață, cu o siguranță în gesturi și o naturalețe incredibilă în comportarea sa pe scenă sau în interviuri. În interiorul său este un tumult stăpânit însă cu multă muncă și multe sacrificii. Dar Springsteen este un om care nu s-a sfiit să ceară ajutorul atunci când a avut mai multă nevoie.
Sunt multe alte povești în cartea de 500 de pagini, Born to Run, pe care artistul și-a dorit a o numi biografie. Și care chiar este. Veți descoperi în Springsteen un povestitor pasionat care îți împărtășește în scrierile sale trăiri și aventuri la care nu te-ai fi gândit când vorbeai de The Boss. Cartea se găsește pe Amazon.Com, atât în format tipărit cât și digital.

Odată cu autobiografia sa, Springsteen a lansat și un album denumit Chapter and Verse, pe care îl vă ca o adevărată coloană sonoră a cărții de mai sus. L-am cumpărat de ceva vreme, dar nu am avut timp până acum să-l ascult și să studiez mai mult despre piesele de pe el.

L-am ascultat ca de obicei, în varianta vinil, LP-ul dublu Chapter and Verse se găsește și la noi, în toate magazinele de profil.

Chapter and Verse este o călătorie incredibilă în viața și cariera lui Springsteen. Tânăr îndrăgostit, adult și soț, tată, iată posturile în care Bruce Springsteen apare în întreaga sa carieră și pe care cele 18 piese le ilustrează corespunzător.

Springsteen a ales atât piese și variante cunoscute ale lor, cât și cinci melodii nepublicate, pe care le-a interpretat în primii ani ai carierei sale, chiar înainte de a începe colaborarea cu casa de discuri Columbia.
De altfel cele cinci piese sunt cântate cu primele sale trupe.

Piesa de deschidere a albumului este Baby I – cu The Castiles. Tot cu The Castiles a lansat și You Can’t Judge a Book by the Cover, compusă și interpretată sub umbra influenței lui Pete Townshend de la The Who.

He’s Guilty este cântată cu Steel Mill, altă trupă de la începuturile lui Springsteen.

În piesele de mai sus, veți descoperi adolescentul și apoi tânărul Bruce Springsteen, care-și spune poveștile sale tipic sudiste cântate parcă la o întâlnire cu prieteni.

Abia în The Ballad of Jesse James începem să-l deslușim pe The Boss, care cu ambiția sa nestăvilită, va umple stadioane întregii în anii care urmau.

Piesele care urmează sunt o cursă rapidă prin cariera sa, toate extrem de cunoscute, alese însă să puncteze evoluția fantastică a artistului. 4th of July . Ausbury Park (Sandy), Born To Run, Badlands, The River ilustrează maturitatea lui Springsteen, o schimbare în atitudinea sa, o înțelegere a responsabilităților care vin odată cu vârsta.

My Father’s House, Born in the USA, Brilliant Disguise, Living Proof sunt mostre din topul carierei sale, o perioadă tumultoasă în care Springsteen s-a luptat feroce cu celebritatea și cu efectele ei. Nu de puține ori Springsteen a fost văzut rupând afișele care-l prezentau ca un superstar.

Pe ultima față de vinil The Ghost of Tom Joad, The Rising, Long Time Comin’ și Wrecking Ball sunt piese de pe albumele recente ale lui Springsteen, atunci când acesta nu s-a sfiit să-și arate public preferințele politice, militând pentru libertate, drepturile omului și criticând inechitățile sociale ale Țării Tuturor Posibilităților.

Deși mixată și masterizată digital în 2016, versiunea de vinil păstrează accente ale epocii în care discurile de 33 și 45 se învîrteau pe platanele tuturor DJ-ilor de radio dar și în casele milioanelor de fani.

Am ascultat ca de obicei, pe pickup-ul meu NAD 5120, cu doza Audio Technica AT 91 și  preamplificatorul pe tuburi făcut de mine, atât pe căști (Sennheiser PXC 550) cât și în boxe (no name, fabricate în China). Sună foarte bine, așa cum îmi doresc eu, calitatea și fidelitatea fiind extrem de subiective.

Dacă până acum nu ați ascultat mai mult Bruce Springsteen sau doar la radio, Chapter and Verse poate fi pentru voi un punct de plecare. Așa cum a fost pentru mine acum mulți ani colecția Live 1975-1985.

36

No Responses

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.