Mai puțin de-o oră de casă – Casa de piatră Udriște Năsturel

Mai puțin de-o oră de casă – Casa de piatră Udriște Năsturel

Am hotărât să nu treacă nicio săptămână fără să-l ducem pe David undeva. Și măcar o parte dintre ieșiri să fie aproape de casă, la mai puțin de o oră de mers cu mașina.
Așa începe proiectul #maiputindeooradecasa

Mikișor mi-a vorbit de o casă veche, din secolul al XVII-lea, care ar fi undeva în județul Giurgiu. O casă care e construită din piatră (adusă din Bulgaria, de la Ruse) și este prima casă cu scară interioară. Casa se numește Conacul Udriște Năsturel sau Casa de piatră Udriște Năsturel.
Am citit mai multe pe internet, aici și aici și pe Wikipedia.

Nu intru în amănunteșe legate de situația legală a imobilului. Oficial nu se poate vizita.
Noi am ajuns mai întâi la biserica de lângă el, unde l-am întrebat pe părinte. Acesta ne-a confirmat ca e o casă foarte veche – construită odată cu biserica – și că după câteva schimbări de propietar, acum a fost închis.

Interesant că în această biserică se găsesc diverse rămășițe ale vechii biserici Sf. Vineri, demolată pe vremea comunismului.

Apoi am văzut o poartă metalică în zidul bisericii, care dădea fix în curtea conacului. Am intrat și ne-a întâmpinat un cățel, extrem de simpatic.
Ce-am văzut ne-a plăcut mult.

Piatra din care este făcută casa sunt blocuri (din calcar cred eu) meșteșugit ordonate, după un proiect bine gândit. Nu am putut intra în imobil, așa că nu am văzut scara interioară.
Casa este construită pe o colină, de unde se văd grădini bine muncite.

Noi am avut noroc, să o vedem măcar pe afară (nu se vede din stradă, e înconjurată de un zid înalt), sper că dacă v-am trezit curiozitatea să reușiți și voi același lucru, dacă nu cumva până atunci va avea din nou acces public.

Vă las câteva fotografii, făcute toate cu telefonul.

29

No Responses

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.