WonderTheatre vă invită la Cina de adio

WonderTheatre vă invită la Cina de adio

Wonder Theatre ne-a uimit și data aceasta. Cina de adio, o piesă scrisă de Alexandre de la Patelliere si Matthieu  Delaporte, reprezintă în același spirit ca în Prenumele o critică acidă a societății moderne, încapsulată într-o comedie spumoasă, care merită văzută.

Am fost sâmbătă la premiera piesei, care a avut loc la Sala Epika din Grand Cinema & More in Baneasa Shopping City. David a mers cu noi la teatru și m-a uimit punându-mi multe întrebări despre personaje și situații din piesă.

Regizorul Razvan Savescu a provocat în mod sigur, cu ajutorul a trei actori geniali, mai mult decât hohote de râs. Mihai Calin, Gheorhe Ifrim si Ecaterina Ladin au pus în practică indicațiile cunoscutului regizor de teatru, dând viață celor trei personaje din piesă.

Pierre (Mihai Călin) și Clotilde (Ecaterina Ladin), cuplu de intelectuali francezi sunt prinși de celebrul trend parizian de filtrare a prietenilor, pentru a obține, mai mult timp pentru ei. Ei organizează o cină de adio, prin care doresc să se descotorăsească de Antoine (Gheorghe Ifrim) și soția acestuia Bea.

Lucrurile nu decurg însă în direcția dorită de ei și situațiile comice se derulează una după alta. Un limbaj urban presărat cu expresii extrem de actuale, strecurate de regizor și actori încântă publicul, alături de jocul actoricesc genial.

Nu vreau să dezvălui amănunte din derularea acțiunii, vă redau însă câteva replici pe care mi le-a reamintit, de altfel Cristina Bazavan, după terminarea piesei:”Dialogul se organizeaza in jurul a cinci puncte. CINCI. Ele sunt:
1. ce vreau să spun
2. ce spun în realitate
3. ce înțelegi tu
4. ce cred eu că ai înțeles
5. ce crezi tu ca aș crede că ai ințeles.
Ai ințeles?

Cel care dă viață intelectualului plictisit de prietenii care-i solicită prea mult timp, Mihai Călin este unul dintre cei mai talentanți actori ai generației sale și are în palmares roluri alături de titanii comediei românești (Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Radu Beligan etc), dar și în filme regizate de unii dintre cei mai mari regizori români din toate timpurile (Radu Mihăileanu, Dan Pița). Este deținător al unui premiu UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar ( Caliban – Furtuna de W. Shakespeare la Teatrul Național București).

Mihai Călin mai poate fi văzut și în Prenumele, o altă producție de succes național a companiei WonderTheatre, semnată de aceeași autori ca și Cina de adio – Alexandre de la Patelliere și Matthieu  Delaporte.

Cel care îl interpretează pe filosoful germanist care este supus încercărilor unei cine de adio, actorul Gheorghe Ifrim, este bine cunoscut publicului român pentru rolul său din serialul Las Fierbinți (primarul Vasile), dar și pentru colaborările din teatru și film cu regizori precum Lucian Pintilie sau Alexandru Tocilescu. Ifrim a fost de două ori nominalizat la premiile Gopo pentru cel mai bun actor într-un rol principal pentru filmele Domestic (r. Adrian Sitaru) și Bucuresti, non stop (r. Dan Chisu).

Interpreta lui Clotilde Lecour, basarabeanca Ecaterina Ladin, este cunoscută publicului român pentru rolul Dalida din serialul de televiziune Las Fierbinți, dar și pentru rolurile de la Teatrul de Comedie din București („Chirița of Bârzoieni”, „Avarul Indragostit”) și Teatrul Evreiesc de Stat (unde joacă în limba idis). O puteți vedea și în ”După dealuri”, filmul lui Cristian Mungiu, premiat la Festivalul de Film de la Cannes.

Ecaterina Ladin mai poate fi vazută și în comedia ”Panică la Operă”, o altă producție WonderTheatre de succes.

Regizorul spectacolului Răzvan Săvescu este creatorul unora dintre cele mai amuzante secvențe de televiziune ca regizor și scenarist al serialelor ”La bloc”, ”Nimeni nu-i perfect” sau ”La servici”. Săvescu a fost nominalizat la premiul Gopo pentru debut pentru regia filmului ”America, venim!” și a semnat regia unor spectacole de teatru de foarte mare succes la nivel național.

Alte două producții WonderTheatre de mare succes, comediile ”Prenumele” și ”Panică la Operă”, au fost regizate de Răzvan Săvescu.

Imagini de la premieră, realizate de Petru Ivu.

Urmatorul spectacol va avea loc pe 18 martie la Grand Cinema & More, Baneasa, Sala Epika, ora 20.00

 

27

No Responses

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.