Huawei P9 Lite

Am testat Huawei P9 Lite și m-a convins

Știu, titlul sună aiurea și mulți dintre voi ar fi tentați să spună că am primit un telefon în teste și că e normal să-l laud. Și cum adică, m-a convins P9 Lite ? Ei bine, personajele și evenimentele din povestea de mai jos NU sunt imaginare și AU legătură 100  % cu realitatea.

Pe la începutul lunii decembrie, am încercat să-i repar telefonul lui David și nu am reușit. Și deoarece i-am promis că i-l dau pe al meu dacă nu-l repar pe al lui, m-am ținut de cuvânt. Așa că luna decembrie m-a găsit fără telefon.

În plus, la momentul respectiv nu aveam în plan să investesc într-un nou aparat. Venea vacanța, în același timp mi-am schimbat serviciul și efectiv sfârșitul anului urma să mă găsească cu un telefon foarte vechi, împrumutat de la un prieten.

Mai aveam de așteptat vreo două trei săptămâni până când puteam să-mi actualizez abonamentul la mobil și abia atunci puteam să studiez oferta operatorului meu, pentru a-mi alege un telefon. Știam că nu îmi voi mai cumpăra Iphone, din motive financiare. Dar nu știam ce alt model de telefon aș putea alege.

Așa că m-am gândit să trimit câteva email-uri prietenilor care îmi propun diverse gadget-uri pentru teste, sperând să găsesc disponibil un telefon pe care să-l folosesc până când puteam să-mi cumpăr eu altul.

Prietenii de la Huawei au fost primii cărora le-am scris. Răspunsul lor a venit înainte ca eu să mai scriu altcuiva, ei propunându-mi să primesc în teste un Huawei P9 Lite, pe care îl aveau disponibil imediat. Se întâmpla cu o săptămână înainte de Crăciun. Deși am avut emoții, curierul a venit în câteva ore.

Când am desfăcut cutia, am crezut că este o glumă și că de la Huawei a venit din greșeală de fapt un P9. L-am întors rapid pe spate și înainte să citesc modelul am văzut că are o singură cameră și m-am convins că este modelul P9 Lite și nu fratele mai mare…

Asta pentru că P9 Lite are dimensiuni foarte apropiate de P9. (146.8mm x 72.6mm x 7.5mm) Și trebuie să găsești un unghi anume sub care să le privești din față ca să le deosebești. Să-l lăsăm pe P9 deoparte. Promit că vorbesc numai de P9 Lite, pentru că merită…

P9 Lite are cadru din aluminiu și capacul din spate din policarbonat, însă combinația asta mie mi se pare OK, pentru nivelul de preț al său. Cadrul îl rigidizează și telefonul stă foarte bine în mână, indiferent că vrei să tastezi sau să faci o fotografie.

Pe capacul din spate sunt integrate ingenios camera (13 MP), cu flash în tehnologie LED și senzorul de amprentă. Mai mulți prieteni mi-au zis că senzorul de amprentă ar solicita mai mult bateria, însă mie mi se pare cea mai faină metodă de a debloca telefonul și nu am observat mare influență asupra autonomiei.

Restul de porturi și fante sunt numai pe cadru. Portul micro USB este încadrat de cele două fante ale difuzorului. Sunetul amplificat, este monofonic, atunci când vreți să ascultați stereo, cuplați căștile (conector de 3.5 mm plasat în partea de sus) sau faceți streaming prin Bluetooth.

În partea dreaptă sunt cele trei butoane, UP / DOWN și HOME, ușor de accesat și care au un aspect robust. Pe partea stângă este slotul combinat, în care puteți insera fie două SIM-uri, fie un SIM și un card microSD pentru memorie suplimentară.

Legat de funcționarea dual SIM, aș putea scrie un articol separat, dar insist să vă împărtășesc ”aventura” mea, pentru a fi sigur că voi nu pățiți la fel. NU e o problemă a aparatului ci doar o complicație de marketing incredibilă a operatorului (eu personal mi-am cumpărat un terminal subvenționat, prin prelungirea contractului la Vodafone).

Așa cum vă spuneam la început, mi-a plăcut atât de tare P9 Lite încât la o săptămână după ce l-am primit în teste de la Huawei, am acceptat o ofertă de prelungire a abonamentului la Vodafone. Și nu am stat să citesc cu atenție specificațiile aparatului inclus. Am văzut P9 Lite, restul nu mai conta pentru mine…

Când mi-a sosit terminalul de la Vodafone, am remarcat pe capac că vorbim despre același terminal: HUAWEI VNS – L21. Și totuși, Vodafone a ales să vândă un terminal al cărui soft nu permite (din motive necunoscute mie) funcționarea dual SIM.

Eu aș fi vrut să folosesc două SIM-uri de la Vodafone, dar toți cei cu care am comunicat la Vodafone s-au poziționat ferm dar confortabil după zidul oferit de lipsa descrierii dual-SIM de pe magazinul online.

Așa că terminalul meu are soft doar single SIM. M-am grăbit și se pare că nu se poate face nimic oficial. Și sincer nu mă interesează soluțiile neoficiale. Sunt puțin dezamăgit, dar pentru că nu cunosc mecanismele de branduire și particularizare a terminalelor la operator, nu vreau să dezvolt mai mult subiectul. M-aș fi bucurat ca cei de la Vodafone să-mi ofere o modalitate  contra cost pentru a-mi rescrie firmware-ul. Dar nu se poate..

Telefonul testat – al prietenilor de la Huawei, era dual SIM și am folosit foarte bine această funcție, interfața prezentă este suficient de intuitivă și prietenoasă pentru a permite utilizarea simultană a două numere, cu apeluri preferențiale în funcție de contact.

Să revenim la descrierea tehnică a telefonului. Display-ul full HD, de 5.2 inch oferă o luminozitate suficientă încât nu am ezitat în a activa Eye Protection Mode, care translatează spectrul imaginii către o culori mai calde, care nu obosesc ochii.

În ceea ce privește sensibilitatea la atingere, nu am ce să-i reproșez, mă descurc suficient de bine, având în vedere raportul dimensiunilor ecranului, cu mărimea degetelor mele. Mai mult, l-am folosit și cu mănuși speciale pentru touchpad și nu am simțit nicio diferență. (mănușile sunt unele sport, obișnuite, nu modele scumpe).

Pentru mine, un fost utilizator de ioS, Android 6 e fost o surpriză plăcută. Încapsulat în EMUI 4.1, ca și la fratele mai mare P9, softul aduce o ergonomie surprinzătoare și o integrare interesantă între setarile și funcțiile telefonului dar și o funcționare bună a aplicațiilor pe care le foloseam înainte pe marele rival…

Folosesc pe el aplicații diverse: browsere, internet banking, social media, editare foto, navigație, gestiune device-uri networking etc. GPS-ul merge bine, atât pe Waze cât și pe Google Maps, nu am întâmpinat laguri și nici erori nejustificate de condițiile de utilizare (clădiri dense și străzi înguste – mod pieton în Veneția, unde nu știu ce sistem ar fi infaibil).

Vreau să amintesc și camera foto. Am făcut multe fotografii, în mai multe condiții de lumină și pentru mine, ca utilizator de DSLR, camera de 13 MP fabricată de Sony este un companion de nădejde, indiferent de subiectul fotografiat.

Am postat pe Instagram mai multe fotografii făcute cu P9 Lite (cum de altfel fac și acum..) și nu am folosit niciun filtru din aplicație, funcțiile din menul softului de fotografiere fiind suficiente pentru mine, mai ales că aveți la dispoziție modul Pro Photo, cu care puteți să vă lasați liberă creativitatea!

Vă includ mai jos câteva fotografii făcute cu el, în condiții diverse, care m-au convins că cel puțin pentru social media am mereu cu mine camera necasară.

Ca și concluzie, P9 Lite, într-o experiență foarte personală, e un terminal grozav, cu pretul unuia de nivel mediu care vă va surprinde în mod plăcut.
Pe mine m-a convins,  în următorii doi ani el va fi telefonul meu de zi cu zi.

38

2 Responses

  1. Bogdan
    10 februarie 2017
    • Mihai Stescu
      10 februarie 2017

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.