De mai bine de două luni am purtat zilnic la mână un smartwatch Vector Luna, argintiu, cu curea metalică. După ce am testat mai multe modele de ceasuri inteligente, Vector mi-a schimbat total așteptările pe care le aveam de la un smartwatch.
M-am întâlnit prima data cu Vector în mai 2015 la Techsylvania, unde am avut plăcerea să discut cu Daniel Rizea, Software Engineering Manager la Vector Watch. Mai erau vreo patru luni până la lansare și Daniel venise la Hackathonul Technsylvania să-i susțină pe concurenții care dezvoltau aplicații pentru ceasul inteligent Vector.
Era mult de lucru atunci, ceasurile erau deja lansate în producție, iar echipa de dezvoltare software făcea ultimele retușuri la sistemul de operare al ceasului. În orice pauză dintre discuții, Daniel deschidea laptopul și scria linii de cod, una după alta.
Și-a găsit însă timp să stea de vorbă cu mine și îmi amintesc cu plăcere de bucuria cu care își susținea produsul, punând accentul pe punctele lui forte, pe care vi le enumăr mai jos, așa cum le percep eu.
Poate de la început ar trebui să vă spun că Vector este un produs românesc. Și asta ar trebui să ne facă mândri. Adică dincolo de outsourcing, software as a service și altele, iată un produs fizic făcut de o firmă românească. Nu contează la ce fabrică e comandat, contează că e proiectat de români și asta îmi place tare.
Ceea ce te frapează la Vector înainte să-l folosești este aspectul stilat și senzația de robustețe. Din câte am înțeles, echipa Vector a apelat la un designer de ceasuri clasice, care le-a creionat principalele modele sub care se vinde Vector: varianta rotundă sau dreptunghiulară, culori și brățări diferite.
Varianta cu brățară metalică pe care am testat-o eu este foarte robustă și suficient de clasică încât să-l purtați în orice situație sau cu orice vestimentație.
Afișajul always on (mereu activ) îți permite să-l consulți fără a apăsa niciun buton în timpul zilei, iar pe întuneric este de ajuns o scurtă apăsare pe butonul din mijloc, care comandă retroiluminearea LED.
Durata bateriei este impresionantă. În cele două luni și jumătate cât l-am folosit, l-am încărcat de două ori, ceea ce este cu adevărat grozav. Mai ales că în prima lună, l-am avut conectat la un Iphone de unde i-am activat toate notificările posibile (email, SMS, Whatsapp, Facebook, Twitter).
Modul în care ești atenționat despre o notificare este o vibrație discretă. Atunci alegi ce să faci. O poți ignora și atunci ceasul nu face nimic. Sau ridici mâna și atunci apare notificarea, dezvoltată generos pe întreg ecranul.
La un an și două după lansare, smartwatch-ul Vector are câteva atuuri care îl diferențiază de alte ceasuri inteligente. Poți să-ți alegi din mai multe brățări, orice variantă preferi este însă stilată și se potrivește foarte bine modelului de ceas.
Aplicația care îl însoțește este foarte cuprinzătoare, atât pe iOS cât și pe Android. Vă atașez câteva capturi de ecran din varianta pe Android, din principalele pagini de setări ale aplicației. Folosind aplicația, veți putea să vă personalizați complet ceasul, începînd cu aspectul – fața ceasului, alegând exact informațiile de care aveți nevoie să fie afișate dar și elementele grafice care pot urma diverse teme, alese din biblioteca online a dezvoltatorului.
Mai mult, dacă accesați https://developer.vectorwatch.com/platform/ veți putea creea acolo o față de ceas complet personalizată.
Eu am făcut una, foarte simplă, doar pentru a vă arăta cât de ușor este, chiar dacă nu sunteți programator.
Și odată realizată fața, o puteți trimite prietenilor voștri sau chiar publica pe portalul vector de unde alți utilizatori o pot descărca.
Iată legătura spre fața realizată de mine aici.
Vă spun sincer că Vector mi-a plăcut enorm – trebuie neapărat să vorbesc cu Moș Crăciun, pentru că mi-ar plăcea să mi-l aducă în dar (rămâne de văzut dacă am fost cuminte). La mai multe magazine online l-am văzut la oferte bune, chiar și după Black Friday.