V-am povestit cu ceva timp în urmă despre scurta noastră excursie în Deltă, la sfârșitul lui septembrie. Așa cum se întâmplă cu excursiile programate cu mult timp în urmă, nu am putut să prevedem timpul, ca urmare a plouat. Mult, mărunt și cu mult vânt.
Am avut cu mine camera video JVC QuadProof GZ-RX515 pe care îmi propusesem să o testez. Interesant este că deși vremea nu a ținut cu noi, în mod sigur a ținut cu JVC. Adică mi-a oferit un moment prielnic în care să testez camera.
Ploaia continuă și vântul au făcut utilizarea oricărei alte camere (foto sau video) problematică, cu grija de a șterge mereu stropii de apă care se depuneau peste tot. Cu QuadProof GZ-RX515 nu am mai avut această grijă.
Eu fac multe fotografii și din când în când filmez cu DSLR-ul meu, așa că din punct de vedere al unei camere video, m-am bucurat să filmez cu o cameră ușor de utilizat, cu setări simple prin touchscreen și intuitive, care mi-au permis să ajustez foarte ușor parametrii.
Am filmat un drum cu șalupa rapidă de la Mila 23 la Tulcea, din mers, având o viteză medie de 40 km / h și ținând camera numai în mână, fără a folosi un trepied.
Am remarcat setarea corectă a balansului de alb, care odată ales pentru lumină filtrată de nori, a permis reproducerea fidelă a culorilor. Nori cenușii, ape învolburate și puține semne de activitate ale viețuitoarelor din Deltă. Mai puțin pescarii, pentru care vremea nu contează și care probabil se bucurau de lipsa turiștilor care le-ar fi deranjat partidele de pescuit.
Deși nu deține stabilizator optic (la care producătorul JVC a renunțat odată cu includerea bateriei în interior și a sistemului etanș de lentile), JVC QuadProof GZ-RX515 a produs un film excelent pentru o utilizare ca amator, la filmul de mai jos nu am apelat la stabilizarea oferită de Youtube, tocmai pentru a lăsa secvențele neatinse.
Către sfârșit sunt câteva minute filmate în turnul cetății din Sighișoara, unde ne-am bucurat de mult soare și de un peisaj pentru care nu m-am sfiit să împing zoom-ul optic până la capăt.
Vă enumăr mai jos principalele caracteristici ale camerei, împreună cu comentariile mele acolo unde consider că trebuie să adaug ceva, fără a vă complica cu amănunte inutile.
În primul rând ceea ce o deosebește de camerele video obișnuite este faptul că e proiectată să reziste la imersare în apă până la o adâncime de 5 m, fără niciun fel de accesoriu suplimentar! În plus o puteți scăpa pe jos de la înălțimea medie de utilizare (1.5 m specificați de producător) fără vreun risc. Și pentru că se apropie sezonul de ski, nu uitați că JVC QuadProof GZ-RX515 rezistă și funcționează la temperaturi negative (-10 grade Celsius).
Senzor: 2.5 MP CMOS, retroiluminat, care permite filme full HD în format AVCHD și imagini statice de maxim 3,680 x 2,760 pixeli
Obiectiv: Konica Minolta HD, cu 40 X zoom optic, diafragmă f/1.8 – f/6.3 (la deschidere maximă, diafragma f/1.8 își spune cuvântul, camera producând imagini profunde în condiții slabe de iluminare)
Deși nu deține sistem de stabilizare optică, pentru a putea implementa tehnologia QuadProof, producătorul a preferat utilizarea unui sistem de stabilizare electronic ( EISA ).
Memorie internă: 8 GB – filmând în sistem 50i sau 50p, cu o rată de 24 Mbps, ea ajunge pentru aproape 45 minute. Așa că pentru excursii mai lungi, nu ezitați să luați cu voi carduri externe SD.
Bateria internă este specificată cu o autonomie de 5 ore, iar dacă acest interval nu vă este suficient, o puteți reîncărca prin conectorul standard Micro USB. Bateria internă este un compromis pentru etanșeitatea camerei, mă întreb însă ce se întâmplă când se va uza – probabil că se schimbă la service. La mărimea ei, introducerea unui sistem etanș pentru baterie interschimbabilă ar fi complicat mult camera și în mod sigur i-ar fi crescut prețul.
Control și utilizare: prin touchscreen, se pot accesa toate funcțiile, inclusiv modurile creative de filmare care reprezintă de altfel singurele comenzi manuale (m-am obișnuit cam greu fără control manual, 7d-ul meu m-a învățat altceva la filmare). Pentru un utilizator obișnuit, modurile de filmare predefinite sunt suficiente și extrem de ușor de activat.
Ca și concluzie, JVC QuadProof GZ-RX515 este un candidat serios pentru o cameră video de vacanță pe care să o utilizeze inclusiv copiii, fără riscul de a o deteriora. Polivalentă, prin utilizare subacvatică și la temperaturi scăzute, o fac companion serios iubitorilor de sport și natură. Cântărind mai puțin de 300 grame, utilizarea ei devine o joacă.
Prețul la lansare era de 1999 RON, probabil că va scădea, fără saă luam în calcul promoții sezoniere sau speciale ale retailerilor.
https://youtu.be/U7Pw4bbXhR4
Am adăugat și câteva fotografii de la evenimentul de lansare, la care am fost invitat de prietenii de la 4ACE PR și Falcon Electronics.