Piscinele supraterane, un vis accesibil

Piscinele supraterane, un vis accesibil

Cea mai accesibilă soluție pentru a avea o piscină o reprezintă piscina supraterană. Cum o alegem? Ce trebuie sa urmărim? Contează marca? O cumpărăm de la supermarket? Unde o amplasăm? E complicat montajul? Cum o intreținem?

Piscinele supraterane clasice sunt compuse din:
– structură de rezistență (construită din oțel sau lemn);
– liner (care are rolul de hidroizolație dar și de finisaj);
– piesele de introducere și evacuare a apei din piscină (contruite din ABS, se rezumă în cele mai multe situații la un skimmer și un ștuț de introducere)
– instalație de filtrare (care poate fi cu skimmer motorizat sau cu filtru cu nisip)
– accesorii: scară de acces, dozatoare de substanțe (flotante), kituri de intreținere (aspirator, trusă de analiză

Din punct de vedere al formei, există piscine supraterane rotunde și ovale. De remarcat ca de obicei, piscinele ovale pot fi dotate cu picioare de susținere înclinate, impuse pentru consolidarea structurii de rezistență. Sunt fabricanți care oferă și piscine supraterane ovale fară picioare înclinate, de obicei la modelele din gamele cu preț mai mare. Alegerea unei piscine supraterane cu sau fără picioare de susținere aparente este decisă din punctul meu de vedere numai de suma investită, aspectul estetic fiind unul mai puțin important. Calitatea structurii din oțel este foarte importantă. Producătorii serioși utilizează o tablă plastifiată a cărei rezistență la coroziune este net superioară oricărei table vopsite.

Linerul este o folie din PVC care hidroizolează piscina și în același timp îi conferă un aspect plăcut pe interior. Grosimea foliei variază în funcție de mărimea piscinei și desigur de producător. Urmăriți să obțineți un liner cu grosime de minim 0.2 – 0.3 mm (pentru piscine supraterane de 2 – 3 m diametru) si minim 0.3 – 0.4 mm pentru piscinele mai mari. Grosimea linerului o găsiți în specificațiile tehnice sub forma unui raport –  de ex. 30 / 100.
Linerul piscinelor supraterane este sensibil la străpungere precum și la acțiunea razelor ultraviolete și a temperaturii. De aceea este important ca piscina să fie mereu plină cu apă, iar in perioada de iarna să fie dezafectată. În România, datorită temperaturilor reduse din timpul iernii, este recomandat să demontați piscina supraterană. Linerul se conservă pe timpul iernii într-o încăpere cu temperatură constantă, de preferat pozitivă. În momentul demontării, linerul trebuie bine uscat.

Piesele de trecere sunt confecționate din ABS. Ele permit introducerea și evacuarea apei din piscină. Introducerea se face prin ștuțul de introducere și evacuarea prin skimmer. Piesele de trecere sunt prevăzute cu garnituri care permit etansarea acestora față de liner.

La amplasarea piscinei supraterane este recomandat sa țineți seama de urmatoarele aspecte:
– piscina trebuie amplasată pe o suprafață netedă si cat mai plană: se poate pune direct pe sol, după ce acesta a fost curațit de eventualele rădăcini
– planeitatea este foarte importantă, în acest fel ne asigurăm că nivelul apei în piscină este același pe întreaga circumferință
– amplasați piscina într-un loc însorit, asta vă va ajuta să mențineți o temperatură rezonabilă în sezon
– in apropierea piscinei este recomandat să dispuneți de un branșament electric (pretejat in tablou cu o siguranță diferențială), racord de apă curentă (pentru umplerea inițială a piscinei și menținerea  nivelului după pierderile obișnuite)

Pentru montajul piscinelor supraterane, vă recomand sa urmăriți un film realizat de un producător spaniol – GRE.

Intereținerea piscinelor supraterane este relativ ușoară, volumul mic de apă aduce un consum mic de chimicale si debitul instalațiilor de filtrare este de multe ori supradimensionat.

Ca o concluzie, piscinele supraterane pot reprezenta o alternativa facilă, accesibilă și usor de întreținut față de piscinele clasice. Durata de viață a unei piscine supraterane poate fi de 5 – 6 ani cu o întreținere corespunzătoare.  Componentele importante care se pot înlocui sunt linerul și pompa.

Recomand substanțe de piscină Bayrol, pe care le puteți găsi și aici.

40

No Responses

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.