KEF LS 50 Wireless II sau cum ediția a doua poate întrece legenda

KEF LS 50 Wireless II sau cum ediția a doua poate întrece legenda

Pe coridoarele audiofiliei, mai mulți prieteni comentează, că, de obicei, un device în ediția a doua nu va avea niciodată succesul și șarmul ediției originale.

Ei bine, în cazul boxelor KEF LS 50 Wireless II, pot spune, după două săptămâni de audiție și diverse teste și mai ales comparându-le cu prima versiune, pe care am testat-o acum ceva timp, că producătorul britanic nu doar s-a întrecut pe sine, dar și implementat tehnologii noi și a adus pe piață niște boxe foarte, foarte bune.

Prima ediție din 2016 a boxelor KEF LS 50 Wireless au fost o mare încercare pentru KEF și deși pe ansamblu, aveau o performanță uimitoare, veneau cu câteva neajunsuri, remarcate și de mine dar și de alți utilizatori. Eu de exemplu, le-am folosit exclusiv cu cablu de legătură între ele și nici nu mă interesa setup-ul cu adevărat wireless. O chestie însă care mă enerva era aplicația de atunci, care, cel puțin pe Android avea multe lipsuri.

Iată că în ediția a doua, inginerii de la KEF nu doar că au rezolvat probleme, dar au venit și cu lucruri noi, care poziționează KEF LS 50 Wireless II în topul boxelor amplificate din categoria lor de preț.

Aș vrea să evidențiez mai întâi aceste plusuri, înainte să vorbesc despre caracteristicile propriu zise.

În primul rând, KEF LS 50 Wireless II au implementată tehnologia MAT Metamaterial Absorption Technology. Aceasta a adus incintei clasice și a configurației sistemului de difuzoare UNI-Q o performanță crescută.

Tehnologia MAT se asigură că undele sonore, produse de twitter și care radiază natural și în spatele acestuia nu distorsionează răspunsul frontal al boxei. Pentru asta, o structură aparent din plastic, plasată în spatele twitter-ului este proiectată să absoarbă un spectru larg de frecvențe, iar cei de la KEF se laudă că 99 % din sunetele nedorite sunt absorbite. Un labirint bine proiectat, pentru frecvențe diferite, o inovație tehnologică uimitoare, care aduce un mare plus boxelor KEF LS 50 Wireless II .

Sunetul este mai precis, daca aș putea spune așa. Scena sonoră construită are mai multe detalii decât la varianta originală.

Aici găsiți un video interesant despre MAT:

La noile boxe KEF LS 50 Wireless II, driverul Uni-Q este la a 12-a generație, aducând un sunet mai clar (ajutat evident și de MAT).

O altă diferență notabilă este funcționarea sistemului și fără cablul de interconectare, printr-o conexiune radio care permite transmiterea de sunet digital până la 24 bit / 96 kHz. Pentru a vă bucura de un sunet decodat nativ de 24 bit / 192 kHz, folosiți cablul de interconectare).
Era de așteptat aceasta funcție, implementată anterior și la KEF LSX (despre care am vorbit aici). Mă bucur că inginerii de la KEF au implementat-o crescând decodarea nativă de la 24 bit / 48 kHz, cât ducea conexiunea radio la modelul LSX.

Dacă tot vorbim de calitatea sunetului digital, as aminti că KEF LS 50 Wireless II sunt compatibila MQA și au suport DSD 256. Practic puteți asculta la perfecție cele mai bune piese de pe Tidal, dar și fișiere hi res cumparate de la alți provideri.

La LS 50 Wireless II a fost implementat un nou procesor de sunet, Music Integrity Engine, dar și noi algoritmi de procesare digitală a semnalului, care sunt optimizați pentru driverul Uni-Q.

Cele două amplificatoarele utilizate sunt unul în clasă A/B de 100 W pentru twitter (care livrează 100 W) și unul în clasă D pentru secțiunile de bas și medii (putere 280 W). În total, sunetul livrat se ridică la un nivel impresionant de 108 db.

În termeni de conectivitate, LS 50 Wireless II sunt deja compatibile Roon și desigur AirPlay 2, Chromecast. Au desigur și suport Bluetooth, dar din punctul meu de vedere, acesta este mult depășit, mai ales pentru boxe de această calitate.

Ca și porturi fizice, avem intrare optica si coaxială, intrare analogică pe jack 3.5 mm, ieșire pentru subwoofer. A dispărut mufa USB tip B, dar noul model are acum o intrare HDMI Arc, care le recomanda din nou pentru utilizarea împreună cu un TV, pentru a forma împreună un sistem home cinema veritabil.

Ca și construcție, KEF LS 50 Wireless II urmează linia boxelor pasive LS50 dar și a primei ediții.

Aplicația KEF Connect a ajuns la maturitate și acoperă, după părerea mea, toate nevoile unui utilizator exigent. Fie că vorbim de acordarea fină a boxelor sau alegerea surselor muzicale, aplicația este promptă și nu îi mai găsesc nimic de reproșat, atât pe Android cât și pe iOS.

Audiția și verdict sonor

Am testat boxele în living room-ul de acasă, folosind ca și surse Tidal și Spotify, CD player-ul Sony și televizorul.

Am ascultat în primul rând piesele cu care am testat prima generație, pentru a putea face o comparație reală.

Am ascultat din nou, de pe Tidal, Rostropovich cu ale lui suite de Bach pentru violoncel. Dacă la prima ediție de boxe m-a frapat spațialitatea, acum am fost uimit de claritatea reverbului produs de violoncel.

Avishai Cohen și albumul lui Seven Seas s-au auzit grozav, am reușit chiar să ridic volumul mai sus ca de obicei și contrabasul lui Cohen a umput efectiv camera, la fiecare ciupitură a corzilor.

Ca și concluzie, KEF LS 50 Wireless II depășesc mult prima ediție, cu net mai clar, o scenă sonoră mai complexă, conectivitate crescută și o aplicație foarte bună.

Pot reprezenta o soluție penru cei care nu au spațiu pentru o linie audio din componente separate și care doresc să îmbunătățească sunetul de la TV.

Mulțumesc mult prietenilor de la AvStore, a fost o plăcere să le folosesc și să mă bucur de ele.

Le găsiți acum de Black Friday la un super pret pe avstore.ro (link neafiliat).

278

No Responses

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.