Streaming de la A până la Bluesound Node

Streaming de la A până la Bluesound Node

Un mic istoric (2007)
Mi-am pus problema să ascult altfel decât de pe mediile fizice (cd-uri și dvd-uri pe vremea aceea) atunci când David, având cam 1 an, dezvoltase o fascinație pentru cd-urile mele și cum le prindea se juca cu ele și de multe ori, le strica sau le zgâria suficient de mult pentru a nu mai putea fi folosite. Desigur că auzisem de mp3-uri până atunci, dar plăcile de sunet pe care le aveam și calitatea la care fișierele (în general piratate) le ascultasem, lăsa de dorit. Bitrate-ul era scăzut, scopul multor utilizatori care partajau fișiere era să dețină în colecția lor muzicală cât mai multe titluri, fără să pună accentul pe calitate. Nu sunt de acuzat, pentru că ei ascultau muzica pe boxe de calculator, eminamente construite cu o singură cale, cu amplificare integrată cu performanță inferioare până și amplificatoarelor pe care le construiam când eram copil, cu integrate gen TCA 150, TBA 810 și mai târziu A2030. Mai mult, dacă setul de boxe avea un subwoofer, atunci sunetul mulțumea aproape pe oricine.

La vremea aceea primisem cadou de la un bun prieten un amplificator Technics SUV-55 A (upgradat ulterior la Technics SE-A800S Reference) și o pereche de boxe chinezești Valle, la care mai ascult, de altfel și acum. Aveam și un CD player Sony și simțeam diferența între un CD original și unul contrafăcut și mai ales când ascultam mp3-uri cu bitrate mai mic de 320 kbps. Asta deși echipamentele mele erau mult departe de ideea de înaltă definiție sau audiofilie.

Era evident că trebuia să convertesc cd-urile fizice într-un format ușor de stocat, de accesat, dar și care să-mi permită o calitate peste medie. Așa am ajuns la ideea de server media. Căutând mult pe internet, am găsit un dispozitiv care părea că mă poate ajuta. Era un hard disc de rețea (NAS), produs de Linksys, modelul NAS200 care avea preinstalat un server media, pe protocol DLNA, care permitea servirea de fișiere media prin rețea, în cazul meu mp3-uri, către un calculator sau către un alt player UPnP compatibil DLNA.

Era destul de zgomotos și lent în anumite situații, dar am trecut peste asta și m-am apucat să-mi convertesc CD-urile (aveam vreo 150 de bucăți atunci în colecție) în mp3-uri cu bitrate variabil (maxim 320 kbs). FIșierele le transferam prin rețea în NAS-ul Linksys și le ascultam pe calculator. Desigur că nu era de ajuns. Lipsea ceva. Lipsea un dispozitiv hardware, un player independent de PC, pe care să-l conectez la rețea (fizic sau wireless) și desigur la amplificator.

În căutările mele am găsit pe Amazon, un player minunat, care știa să citească fișiere media din servere DLNA și în plus să acceseze și posturi de radio de pe internet. Era un ROKU Soundbridge M2001, un device foarte bine făcut, cu un design care mă dă pe spate și azi și care funcționează, de altfel și acum.

Mi-a plăcut mult, vă ziceam, acest player și îl folosim de 15 ani cu mult drag, când aveam mai mult timp am avut răbdarea de a-i customiza un fișier de limbă, pentru a ne afișa unele informații în limba română.

Ulterior am transferat toată muzica într-un NAS Synology (care a trecut și el prin mai multe upgrade-uri) dar care o găzduiește și acum. Am adăugat și un DAC network player entry level de la Pioneer, cu care puteam să fac redau inclusiv fișiere flac de 24 biți 192 kHz, pe care le cumpăram, de exemplu de pe hdtracks.com. Toate astea mi-au permis să ascult mulți ani muzica acasă, până când au apărut companiile de streaming.

Spotify și Tidal – o altă abordare

După ce ipod-ul și iphone-ul au revoluționat ideea de muzică (dar după unii au și vulgarizat-o, coborând mult ștacheta calității), avansând treptat de la mp3 la losseless, apariția companiilor care fac streaming online legal este probabil cea mai mare schimbare din industria muzicală.

Imediat ce au fost disponibile în România, m-am abonat la ambele servicii și am căutat și atunci soluții să mă pot bucura de conținutul online la cea mai bună calitate.

Conexiuni pe cablu

Prima soluție și cea mai simplă a fost să-mi conectez telefonul prin cablu la amplificator. Era de departe cea mai simplă soluție, dar avea multe dezavantaje.
Prima era că ieșirea de căști are o impendanță mult mai mică decât intrarea de linie a unui amplificator și apoi nivelul e mult prea mare. Iar de multe ori, amplificatorul de căști al telefonului e unul foarte simplu, fără nicio veleitate de audiofil.

Ulterior, am conectat telefonul prin cablu USB la DAC-ul Pioneer. Aici informația mergea digital către DAC și era convertită în analogic de chipul DAC-ului, net superior celui de pe telefon. Un pas înainte.

Dar…

Prin ambele modalități am ascultat muzică de pe Spotify și Tidal la o calitate acceptabilă, dar alte dezavantaje au apărut: lipsa mobilității și imposibilitatea de a folosi telefonul în acest timp pentru convorbiri (primul rol al lui, nu-i așa 🙂 ? )

Visuri fără cabluri

Da, cam asta ne dorim de fapt de la streaming. Dacă ai un amplificator sau un dac compatibil AirPlay (pentru cei ce trăiesc în universul Apple) sau Chromecast built in (pentru Android) problema este rezolvată, orice se aude pe telefon se transmite prin Wi-Fi către amplificator.

Eu am un amplificator mai vechi, neuprgadat la tehologiile astea noi. Ce opțiuni am pentru el? Să pun un adaptor bluetooth și să trimit muzica de pe telefon sau un streamer modern.

Am mai găsit o metodă, anume de a transcoda protocolul de streaming în telefon, într-unul cunoscut de dac-ul meu. Funcționează, dar solicită enorm telefonul. În plus, nu am găsit o aplicație care să poată face asta și pentru Spotify și pentru Tidal. Chiar și separate, aplicațiile pe care le-am găsit eu par a funcționa (Buble UPnP și HiFy), dar se pierde mult din calitate, doar prin transcodare și păcălirea playerului meu mai vechi. Și oricum nu se poate pune problema fidelității.

Am încercat și un adaptor de bluetooth, dar nu am fost mulțumit, cu mai multe variante ieftine.

Soluția idealăam testat Bluesound Node

Știu că am făcut o introducere cam lungă, voiam doar să vă spun că m-am străduit să găsesc o soluție alternativă, până am primit în teste de la prietenii de la AVStore.ro DAC-ul Bluesound Node, varianta 2.

Utilizarea DAC-ului Bluesound Node nu elimină dependența de telefon, însă acesta este folosit doar ca și interfață. Restul face DAC-ul. Cum asta?

Păi simplu, el este în sine un computer cu sistem de operare, interfețe de rețea și porturi audio. Are la bază un procesor ARM® Cortex™ – A53, Quad-Core, 1.8GHz per core, care gestionează sistemul de operare Bluesound, croit pentru audio.

Pentru sunet, Bluesound Node are un circuit DAC pe 32-Bit, 384kHz cu Differential Output design și cu o mulțime de intrări și ieșiri.

În primul rând ieșirea de linie RCA (pe care am folosit-o conectând-o la amplificatorul meu), poate fi configurată în volum fix sau variabil. în funcție de necesitățile tale. Apoi am găsit ieșire pentru subwoofer, ieșiri digitale coaxială și optică. Pe parte de USB, există 1 x port Tip-A (accepta stickuri USB sau HDD / SSD extern formatate Fat32 sau NTSF) și 1 x Tip-B (mini) pentru service pentru conectare la computer.

Pe partea de intrări, există un port Mini TOSLINK/3.5mm stereo combo, dar și un port HDMI eARC, asta dacă doriți să vă simplificați conexiunile din casă și să conectați și un televizor ca și sursă de sunet.

Desigur are conexiune de rețea ethernet gigabit, dar are și interfață wifi și bluetooth. Pentru bluetooth de reținut că interfața este bidirecțională (puteți conecta inclusiv căști). Tot pentru căști există un conector de 3.5 mm, plasat frontal.

Bluesound Node vine cu întreaga suită de protocoale care îi permit care îi permit conectarea la o mulțime de servicii de streaming (AirPlay 2, Spotify Connect, Tidal Connect, Roon Ready, Online Radio, Qobuz).

Pentru Tidal veți putea beneficia de decodare MQA și pot să vă spun că piesele Master din Tidal sună foarte bine, incomparabil cu alte soluții testate de mine.

DAC-ul permite redarea nativă a fișierelor de înaltă rezoluție , pe care le poate citi de pe USB sau din serverele de rețea.

Așa cum vă spuneam, telefonul nu trimite muzica către Node prin wifi ci îi spune acestuia de unde să o solicite, folosind puterea de procesare proprie a lui Node. Apoi acesta convertește infomația digitală în semnale audio stereo care ajung la amplificatorul vostru.

De reținut că sistemul de operare BluOS și aplicațiile corespondente de pe dispozitive mobile permit inclusiv utilizarea multiroom și foarte important, pot comunica cu sisteme standardizate de management a caselor inteligente (de exemplu Lutron, Elan, RTI, Crestron).

Node poate fi comandat și din alte surse de control decât aplicația de telefon, cum ar fi telecomanda IR opțională (la care puteți customiza taste după preferințele voastre), dar și folosind asistenții vocali cum ar fi Alexa sau Google.

Pentru Alexa trebuie să instalați BluOS Voice Skills, nu e complicat, ulterior trebuie doar să vă familiarizați cu comenzile specifice vocale.

Pentru a vă bucura de Bluesound Node, puteți folosi aplicația BlueOS (care odată setată poate gestiona întreaga voastră colecție de muzică stocată în rețea, dar și conținutul favorit prezent în conturile voastre de la serviciile de streaming. Din aplicațiile separate de streaming, veți găsi posibilitatea de a alege ca difuzor extern dac-ul Node, eu am găsit aplicația BlueOS suficient de prietenoasă și m-am înțeles bine cu ea.

Nu am testat Bluesound Node pe Roon, pentru că nu am un astfel de server instalat încă, am înțeles din descrierile multor utilizatori că funcționarea este la fel de bine optimizată ca și pentru celalalte servicii.

Merită să ai un DAC Bluesound Node? Dacă te interesează să asculți muzică din streaming la maximum de calitate posibilă acum, desigur. În plus are dimensiuni foarte mici și nu încarcă deloc setup-ul tău de audiofil.

Toți parametrii îi găsiți, pe site la AVStore: aici

Iar dacă sunteți la început de drum în muzică, nu strică să verificați și variantele all-in-one, care conțin inclusiv un amplificator inclus, tot ce mai trebuie voi să faceți este să conectați boxe. (vezi Bluesound Powernode sau modelul mai nou Powernode EDGE).

Le puteți găsi la AV Store aici și vă recomand să vedeți și review-ul video făcut tot de AVStore pentru versiunea EDGE aici.

Mulțumesc prietenilor de la AV Store pentru ocazia de a testa un produs atât de fain!

21

No Responses

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.