După ce am testat boxele KEF LSX Wireless, mi-am dorit să ascult și modelul superior, respectiv KEF LS 50 Wireless. Prietenii de la AvStore mi le-au oferit în timpul verii pentru teste, deși mi-au spus că urmează să se lanseze generația a doua.
Citisem însă, numai lucruri bune despre ele, așa că eram curios și voiam să am un termen de comparație și când voi testa generația următoare, KEF KS 50 Wireless II.
Și sincer nu știu dacă aș fi publicat acest review, dar cum mai sunt câteva zile până la Black Friday, am remarcat prețul excelent la care le puteți găsi pe site-ul AVStore. Dacă aș intenționa acum să investesc într-un sistem de boxe wireless, le-aș lua serios în calcul și aș profita de preț.
Dacă vă grăbiți și nu aveți timp să citiți review-ul, modelul KEF LS 50 Wireless îl puteți vedea aici: https://www.avstore.ro/boxe-amplificate/kef-ls50-wireless/#piano-black-gloss, iar modelul KEF LS 50 Wireless II este aici: https://www.avstore.ro/boxe-amplificate/kef-ls50-wireless-ii/
LS 50 Wireless sunt de departe vârful de gamă al producătorului KEF și au rămas cel puțin până la lansarea generației II un model imbatabil. Mai mult, raportul între preț și performanțele oferite le-au clasat pe primul loc în preferințele utilizatorilor, după ce au concurat cu producători cu mai multă tradiție în sisteme wireless all-in-one.
Boxele active au avansat mult în utimii ani, profitând și de popularizarea masivă a sistemelor de streaming precum și a apariției unor protocoale standardizate de transmitere a conținutului muzical fără a folosi cabluri.
KEF LS 50 Wireless nu sunt boxe cărora le lipsesc cu totalitate cablurile, dar tocmai de aceea oferă o experiență audio extraordinară. Când mă refer la cabluri, cele absolut necesare pentru funcționare sunt cablurile de alimentare (câte unul pentru fiecare boxă) și un cablu de interconectare Master – Slave.
Restul de cabluri ce se pot utiliza se cuplează exclusiv la boxa Master, pe care o puteți amplasa fie în dreapta, fie în stânga, singura condiție este să specificați acest lucru în aplicația boxei.
Din punct de vedere constructiv, KEF LS 50 Wireless continuă linia trasată de clasicele LS 50, boxe pasive premiate internațional. De remarcat carcasa din MDF, masca frontală din DMC (rășină poliesterică combinată cu fibră de sticlă și carbonat de calciu) care le oferă un aspect premium, completat de cele 3 culori disponibile (argintiu, negru și alb), denumite comercial Titanium, Piano Black Gloss și Piano White Gloss.
Boxele sunt bine echilibrate, având centrul de greutate plasat în partea inferioară și se pot amplasa pe rafturi, pe masă sau pe suporți compatibili, în oricare din situație având o stabilitate de invidiat. Eram puțin îngrijorat când le instalam, deoarece intenționam să le amplasez peste boxele mele de podea și mă gândeam că ar putea să cadă dacă le atinge cineva accidental. Practica mi-a arătat exact ce am scris mai devreme: sunt suficient de grele și bine echilibrate, încât s-au așezat perfect peste vechile mele boxe.
Difuzoarele păstrează sistemul coaxial de amplasare Uni-Q, cu tweeter-ul din aluminiu, de 25 mm aluminium amplasat în centrul conului difuzorului de 13 cm, din magneziu și aluminiu pentru frecvențe medii și joase.
Peste tweeter se remarcă un ghidaj de unde sonore, primul pe care îl văd de aproape, este o tehnologie care începe să se impună la mai mulți producători.
KEF LS 50 Wireless dețin câte două amplificatoare pe fiecare canal. Unul în clasă A/B pentru tweeter, cu putere de 30 W și unul pentru difuzorul de medii / joase, construit în clasă D, de 200 W. Alegerea clasei D este un lucru firesc atunci când constructorul urmărește dimensiuni reduse, distorsiuni nesemnificative dar și o emisie cât mai mică de căldură.
Pe spatele fiecărei boxe găsiți radiatoatoarele, care de altfel măresc dimensiunile față de clasicile LS 50 cu câțiva centimetri, pentru a asigura o răcire corespunzătoare a etajelor finale și a circuitelor de alimentare. Faptul că fiecare canal are sursă de alimentare separată ne duce cu gândul la clasicele blocuri de amplificare mono, atât de căutate de audiofili.
Fiecare boxă are propriul convertor digital analogic și boxa master deține sistemul de procesare a sunetului, întregul ansamblul redând conținut digital cu rezoluție maximă de 24-biți / 192kHz. Există totuși o limitare la 96 kHz atunci când folosiți intrarea optică.
Apropos de intrări, la KEF LS 50 Wireless, găsiți intrari digitale optică, coaxială, un port USB pentru conectare directă la computer, dar și o intrare analogică, la care puteți de exemplu conecta un pickup (care are etaj preamp sau cu un preamplificator separat – acesta a fost cazul la mine, am folosit preamplificatorul cu tuburi construit de mine).
Pe același panou există un conector de rețea RJ 45 și o ieșire pentru subwoofer.
Setarea boxelor se face destul de ușor, folosind aceeași aplicație KEF Control. Acolo alegeți poziția boxei master precum și setări privind amplasarea boxelor în încăpere, față de elementele perturbatoare (pereți), parametri ce sunt utilizați de procesorul de semnal digital, pentru îmbunătățirea performanțelor. În plus, la acest model veți găsi pe panoul din spate al boxei Master comutatoare cu care puteți face ajustări simple privind amplasarea (pe masă, suporți, lângă perete sau în spațiu deschis)
Penrtu selectarea surselor puteți folosi telecomanda sau tastele prezente în partea superioară a boxei master. De altfel doar acolo este indicată intrarea activă, prin iluminarea simbolului corespunzător.
Odată setate, transmiterea conținutului se face fie folosind aplicația KEF Stream, fie direct din Spotify Connect sau din alte applicații ce utilizează protocolul DLNA. (eu am testat de exemplu Synology DS Audio, cu care am redat fișiere din NAS-ul meu Synology).
Aplicația KEF Control poate fi îmbunătățită și sper că următoarele variante vor rezolva unele probleme de stablitate a conexiunii și de ce nu, de ergonomie. Varianta pe Android utilizată de mine a fost stabilă în cele mai multe teste, iar Spotify Connect a funcționat ireproșabil.
Pentru testul propriu zis de sunet am folosit un playlist propriu, care conține piese din mai multe stiluri muzicale, de la muzica clasică până la hard rock și metal.
Am rămas surprins de spațialitatea incredibilă de care au dat dovadă la redarea interpretării lui Rostropovich a suitelor de Bach pentru violoncel. Reverberația precisă a arcușului violoncelului mă ducea cu gândul la biserica pe care maestrul a căuatat-o mulți ani până să se decidă să înregistreze acest concert. Basul reprodus era incredibil și îmi aducea aminte de o audiție pe care am făcut-o cu prietenul meu Vlad, și un vinil cu Rostropovich. Aș fi curios cum sună de pe intrarea analogică această piesă.
De pe albumul Seven Seas al lui Avishai Cohen am ascultat două piese, Dreaming și Oyfn Weg Shteyt a Boym și m-a uimit dinamica de reproducere a întregului spectru audio dar și ritmicitatea neafectată de distorsiuni, mai ales la sunetul incredibil al contrabasului.
Se spune că vocea lui David Draiman urcă multe octave și am testat asta cu Sound of Silence, coverul după Simon & Garfunkel. Sincer am fost tentat să testez cei 106 dB de presiune sonoră certificați de producătorul boxelor, dar am preferat să ascult la volum mediu minunatul crescendo al vocalistului de la Disturbed. Difuzoarele au reprodus inconfundabila voce cu o precizie de invidiat, neinfluențată de numărul decibelilor.
Am ascultat apoi Rattle That Lock, de pe vinil, prin intrarea analogică și m-a uimit cât de clar am sesizat acordurile de chitară dar și vocea lui Gilmour în Any Tongue, piesa mea preferată de pe acest album.
Ca și concluzie, KEF LS 50 Wireless sunt o referință pe piața sistemelor audio wireless și indiferent de generație, pot echipa orice încăpere, asigurând o audiție perfectă.
Mulțumesc prietenilor de la AVStore pentru ocazia incredibilă de a mă bucura de ele ceva timp și vă invit să urmăriți și un scurt review video. publicat pe canalul #audițiadesâmbătă.
Vă recomand să vizitați site-ul AVStore, unde veți găsi boxele listate la un preț foarte bun de Black Friday (noiembrie 2020) aici: https://www.avstore.ro/boxe-amplificate/kef-ls50-wireless/#piano-black-gloss,