O configurație audio decentă și plăcută

O configurație audio decentă și plăcută

Nu intenționez să deschid cutia Pandorei încercând să vă conving să alegeți o configurație audio. Am răspuns provocării prietenilor de la AvStore.ro, primind în teste o linie audio care se pretează aproape oricărei încăperi. Mi-a plăcut mult ce am ales și de aceea doresc să vi le prezint și vouă.

Pentru alegerea echipamentelor, am avut în vedere următoarele condiții:

  • să fie componente separate, cu promisiunea ca pe viitor să testez și niște boxe amplificate
  • prețul total să fie în jur de 1500 EURO
  • să pot asculta viniluri
  • boxele să fie de raft
  • pickup-ul să fie manual, cu doză MM
  • să conțină obligatoriu preamplificator pentru pickup
  • amplificatorul să aibă intrări suficiente și pentru alte surse audio
  • să am și o pereche de căști, cu care să pot ascult muzica fără să deranjez pe nimeni în anumite situații

După discuții intense cu prietenii de la AvStore, am plecat de la ei cu următoarele echipamente:

  1. Pickup ProJect Debut Carbon, cu doză Ortofon 2M Red
  2. Preamplificator Cambridge Audio Duo
  3. Amplificator Cambridge Audio Topaz SR 20
  4. Boxe de raft QEF 350
  5. Căști Sennheiser Momentum OverEar G M2
  6. Cabluri de boxe și interconnect

Voi încerca să vă povestesc pe rând despre componente, urmând ca în final să-mi spun câteva păreri despre ansamblul complet.

1. Pickupul
De mult timp voiam să ascult un pickup ProJect. Și pentru că AvStore a devenit de curând importator ProJect, am primit în teste modelul ProJect Debut Carbon, cu doză Ortofon 2M Red

Pickupul l-am primit în cutie sigilată așa că mai întâi l-am asamblat.

Cureaua și platanul le-am montat foarte ușor, la fel și contra greutatea brațului. Greutatea pentru anti skating mi-a creeat ceva probleme, pentru că ar trebui să-mi pun ochelari de apropiere – firul este foarte subțire.

M-am bucurat foarte tare că doza era deja montată pe braț, nefiind nevoie să aliniez și să echilibrez brațul. A fost suficient să reglez contragreutatea la valoarea specificată pentru doza livrată (Ortofon 2M Red) și la fel de ușor anti skating-ul.

Utilizarea pickup-ului este foarte facilă și nu mi-a creat nicio problemă. Bine echilibrat, nu am simțit nicio trepidație transmisă dozei, chiar dacă, după cum puteți remarca din fotografii, boxa din stânga am plasat-o chiar lângă pickup.

Brațul din carbon, pare ciudat ca și formă la început, însă alegerea inginerilor de la ProJect a fost una foarte bună. Am ascultat mai multe viniluri, unele mai vechi și pot să vă spun că la niciunul acul nu a sărit, ceea ce demonstrează un echilibru bun al brațului, cu o orientare corectă și o forță anti skating bine potrivită.

Simplitatea pickup-ului ProJect Debut Carbon și claritatea sunetului oferit de doza Ortofon 2M Red îl fac de departe favoritul meu. Simplu, bine echilibrat și exact, acesta este ProJect Debut Carbon.

Fie că am ascultat vocea și chitarele grozave ale lui Mark Knopfler de pe vinilul Tracker sau sunetul pop disco al lui Michael Jackson cu a lui Billie Jean, reproducerea sunetului mi s-a părut uimitoare pe frecvențele înalte și joase, iar mediile au revenit odată cu utilizarea preamplificatorului, a cărui corecție RIAA și-a făcut bine treaba. Iar sunetul modern al lui Jean Michel Jarre presat pe un vinilul Electronica de 180 de grame, aduce față de versiunea digitală de 24 de bits o dinamică aparte, cu un bas incredibil.

2. Preamplificatorul

Am ales modelul Duo de la Cambridge Audio. Poate fi utilizat atât cu doză MM cât și MC. Eu l-am testat doar pentru doză MM. M-am bucurat să găsesc la el terminalul de masă, la care s-a cuplat cablul livrat odată cu pickupul.

Are un comutator digital pentru pornit / oprit și pentru selectarea tipului de doză. Pentru că de-a lungul timpului am discutat cu mai mulți prieteni despre reacțiile prezente la pornirea preamplificatoarelor MM (diverse zgomote neplăcute, care necesită o secvență anume de pornire a componentelor audio), m-am bucurat să găsesc la el temporizarea la pornire, care cuplează ieșirea audio numai după un timp bine calculat.

Un alt lucru fain este prezența amplificatorului de căști. Dacă doriți să ascultați direct sunetul de pe vinil, corectat exclusiv de preamplificatorul RIAA, puteți cupla direct căștile și regla volumul din potențiometrul comod amplasat pe panoul frontal. Ceea ce am făcut. Căștile folosite au fost corect amplificate, fără să simt vreo limitare de sunet.

Toate conexiunile sunt în spate. Alimentarea se face cu un cablu standard care presupune o priză cu nul de protecție.

Duo și-a făcut foarte bine treaba, corecțiile RIAA aducând sunetul vinilului foarte aproape de versiunile originale din concerte.

Am făcut teste și cu modulul PHONO inclus în amplificator, însă la vinilurile ascultate de mine, diferența a fost clară, ceea ce mă face să vă reamintesc că dacă vreți sunet bine corectat (mă refer la necesitatea contrabalansării corecției imprimate la presarea vinilului – RIAA), folosiți neapărat un preamplificator. Desigur, cei pretențioși puteți merge mai departe, puteți încerca un preamplificator cu tuburi, despre care am scris pe larg aici.

3. Amplificatorul Cambridge Audio Topaz SR 20 este o alegere excelentă pentru un raport grozav preț  /calitate. Beneficiază de toate avantajele tehnicii moderne. Are atât intrări analogice cât și digitale care pot satisface toate sursele posibile ale unui audiofil modern. Deși nu se ridică la calitatea unui preamplificator, etajul PHONO poate servi ca un punct de plecare pentru cei care doresc să amâne achiziția preamplificatorului.

Controlul funcțiilor și a parametrilor sunetului se face digital, fie local prin taste și butoanele rotative, fie de pe telecomanda prin infraroșu.
L-am testat atât de pe surse analogice (pickup cu preamplificator, dar și direct prin etajul phono), cât și prin surse digitale (un streamer de rețea Pioneer).

Deși toate funcțiile sunt digitale, mi s-a părut foarte eficient reglajul pentru bass și înalte și comutarea surselor se face fără zgomot. Mai mult, la volum minim se decuplează total sursa de sunet, pentru a veita orice reacție tranzitorie.

Am testat și tunerul inclus. După ce i-am cuplat o antenă pe care o folosesc în mod curent în casă, am reușit să captez toate posturile din FM-ul bucureștean. Foarte precis tunerul și stabil, chiar în condițiile în care a funcționat la mine, apartamentul fiind construit din beton armat, care ecranează simțitor transmisiile radio.

4. Boxele KEF 350 au fost o surpriză incredibilă. Eu folosesc în mod curent niște boxe de pardoseală, așa că sunetul produs de boxele de raft KEF 350 m-a convins că tehnologiile au avansat mult în domeniul difuzoarelor. Boxele de raft nu mai sunt un compromis pentru cei care nu au spațiu, ci o alternativă viabilă și foarte fidelă.
Tehnologia Uni-Q, prin care tweeter-ul este plasat axial chiar în fața difuzorului de bass medii, aduce după sine o dinamică bună a sunetului și o combinație avantajoasă a sunetelor de frecvențe diferite. Le-am simțit mai aproape de mine atunci când am ascultat Take Me To The Alley, când aproape mi-am imaginat cî sunt la concertul lui Gregory Porter, atunci când solistul a venit la București.

 

5. Vă spuneam că am folosit și o pereche de căști Sennheiser Momentum OverEar G M2

Le-am testat atât acasă, folosind amplificatorul Cambridge Audio Topaz și preamplificatorul Duo dar și pe drum, împreună cu un player de înaltă rezoluție de la FiiO.

Dincolo de aspectul sofisticat, sunetul oferit este mult mai sus de nivelul mediu al prețului lor. Amascultat mult David Gilmour și felul în care suna chitara și vocea lui în In Any Tongue mi-a confirmat că aceste căști trebuie să intre pe lista mea scurtă de achiziții.

Le-am folosit și la un volum mai mare, în avion și nu am sesizat distorsiuni. Și nivelul de izolare fonică este suficient pentru o utilizare chiar în condiții de zgomot exterior crescut (în avion sau alte mijloace de transport).

Le mulțumesc prietenilor de la AvStore pentru ocazia de a testa aceste echipamente minunate. O combinație atent selecționată, care oferă la un preț decent un răspuns dinamic deosebit, cu o ușurință surprinzătoare în utlizare.

Pentru iubitorii de viniluri, poate însemna o linie audio care să le respecte patina inegalabilă a sunetului analogic dar care să ofere și posibilitatea cuplării unor surse audio digitale moderne. În plus, dimensiunile reduse ale incintelor audio KEF 350 permit amplasarea combinației prezentate în aproape orice cameră de locuit, fără să ocupe mult spațiu.

Vă recomand să mergeți în showroom la AvStore, acolo le puteți testa și puteți descoperi și o mulțime de alte echipamente audio pentru toate gusturile și bugetele.
Îi puteți găsi desigur și online:

avstore.ro

31

No Responses

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.