Auditia de sambata

#Auditiadesambata – primul episod la TVH si pe Youtube

De aproape un an de zile încerc să prezint pe Facebook o mini rubrică – #auditiadesambata – despre muzica pe care o ascult, viniluri, pickup-uri și alte minunății care ne transpun înregistrările artiștilor preferați în sunete atât de plăcut urechilor noastre.

De trei săptămâni am avut șansa să fiu găzduit, împreună cu colegii mei bloggeri de la Kooperativa 2.0 într-o emisiune dedicată nouă, pe TVH. (Se difuzează sâmbăta de la 15 și în reluare de la 23). Acolo, cinci minute sunt păstrate pentru #auditiadesambata.

Voi prezenta la fiecare apariție a rubricii #auditiadesambata ceva care îmi place mie mult și pe care aș vrea să-l împărtășesc cu voi.

În prima ediție, a cărei înregistrare o puteți urmări și pe Youtube, am vorbit puțin despre Jean Michel Jarre. De ce despre el? Pentru că este un artist de care sunt inevitabil legat de când eram copil.

Prima mea casetă, înregistrată probabil la a zecea mână, a fost cu Jean Michel Jarre. Era vorba de Concertul din China, o îndrăzneală a artistului și o scăpare a regimului chinez care lăsa să treacă prin cortina de fier numai ce dorea el,

Jean Michel Jarre este pionierul muzicii electronice. Odată cu fantasticul album Oxygene (lansat acum 30 de ani) Jarre a început seria unor albume incredibile, în care măiestria și sensibilitatea sa au îmblânzit răceala aparentă a instrumentelor electronice.

Oxygene s-a publicat în peste 15 000 000 de copii, fiind albumul cel mai vândut al vreunul artist francez.

Am avut șansa să îl văd pe Jean Michel Jarre la București, la Sala Polivalentă, unde a prezentat cele mai bune piese ale lui, într-un show extraordinar, pe care îl așteptasem peste 20 de ani…

Anul trecut Jean Michel Jarre a publicat albumul Electronica. Văzând pe internet că urmează să se publice o ediție fanbox (cd + vinil + download HiRes audio), am încercat să-l cumpăr de pe internet, dar mi-a fost imposibil, compania din UK care se ocupa de distribuție spunându-mi după mai multe încercări și mesaje către ei, că nu vând în România.

Așa că am apelat la un prieten bun, Viorel Ritea, care locuiește în Paris și care împărtășește cu mine această pasiune pentru muzică. El l-a cumpărat extrem de simplu și mi l-a trimis prin poștă. (Mulțam fain, Viorel! )
Am fost foarte fericit și eram foarte curios să ascult un album relizat în colaborare cu atât de mulți artiști celebri: Pete Townshend, Tangerime Dream, Laurie Anderson, Massive Attack, Lang Lang, John Carpenter, Boys Noyze, M83, Air, Vince Clarke, Moby, Gesaffelstein,   Fuck Buttons, Little Boots și mă refer doar la prima parte a albumului.

Ca urmare așteptam cu nerăbdare partea a doua. Fanii lui Jarre fuseseră anunțați că odată cumpărat fanbox-ul pentru prima parte, vom fi anunțați când putem cumpăra a doua parte. Pe internet a aparut deja a doua parte, dar eu o vroiam în același format pentru fani, să-mi umplu spațiile goale din cutie….

Aici intervine o parte haioasă, pe care chiar aș vrea să v-o povestesc. L-am tot stresat pe Viorel cu email-urile, până când s-a gândit el că mai bine trimite un mesaj pe site-ul de unde îmi cumpărase prima parte ca să afle când putem cumpăra a doua parte de fan box. Ca un băiat grozav ce este, Viorel scrie mesajul în dulcea limbă a lui Exupery, pe care o stăpânește la perfecție, trăind și muncind de mulți ani în Paris.

Mesajul primit înapoi a fost liniștitor, deoarece conținea linkul către pagina din e-shop de unde puteam comanda, dar era complet scris în engleză. Mai mult, operatorul de la departamentul de suport i-a menționat lui Viorel – brav compatriot al artistului francez – că a durat mai mult până i-a răspuns deoarece nu vorbește nimeni franceza și că i-a tradus în engleză mesajul cu Google translate…

Am comandat și primit și partea a doua, o completare firească a colecției. În a doua parte (The heart of the noise) au cântat alte nume faine alături de Jean Michel Jarre: Rone, Pet Shop Boys, Julia Holter, Primal Scream, Garry Numan, Hans Zimmer, Peaches, Sebastian Tellier, The Orb, Siriusmo, Yello, Jeff Mills, Cindi Lauper, Cristophe.
Aș remarca și piesa Exit, pe fundalul căreia se aude vocea lui Edward Snowden. În decursul carierei sale, Jean Michel Jarre a susținut continuu ideea de libertate, sub toate formele ei de exprimare.

În cele cinci minute ale emisiunii nu am timp să vă spun tot ce scriu aici pe blog, ci doar să arunc o idee principală pe care să o dezvoltați fiecare în parte, ascultând și voi albumul prezentat.

Odată cu prima apariție la TVH și ulterior pe YouTube, am lansat pe Facebook și pagina acestei rubrici, pe care vă invit să o vizitați periodic pentru a urmări postările mele.

Doresc să mulțumesc din suflet colegilor de la Kooperativa 2.0 care m-au primit cu atâta dragoste în mijlocul lor și care mi-au permis să pun această rubrică în emisiunea lor. Mulțumesc prietenilor de la TVH, care au avut multă răbdare cu mine la ședințele de filmare. Nu vreau să-i uit nici pe prietenii de la AvStore, care mi-au pus cu generozitate la dispoziție fantastica lor cameră de audiții.

Am folosit pentru audiție:
– pickup Audio Technica AT-LP5,
– amplificator Cambridge Audio CXA-60,
– o pereche de boxe Wharfedale Reva 3

Aștept reacțiile voastre, mai ales după ce vedeți emisiunea. Vă includ mai jos înregistrarea primei apariții, dar vă recomand să vedeți și emisiunile întregi, publicate pe canalul de Youtube Kooperativa.

33

2 Responses

  1. Carmen Brancus-Ignat
    7 noiembrie 2016
    • Mihai Stescu
      7 noiembrie 2016

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.