M-am născut la Brăila. Grânarul țării. Sau așa i se spunea pe atunci. Ca și pionier în Epoca de aur am participat la nenumărate activități agricole, din clasa a 5-a până în a 10-a când regimul Ceaușescu s-a prăbușit.
Bunicii mei nu locuiau la țară, vacanțele le-am petrecut acasă (de altfel mi-am văzut doar bunicile atunci când m-am deșteptat eu în viață) așa că pentru mine agricultura reprezenta o activitate extrem de interesantă.
În Insula Mare a Brăilei am cutreierat pe multe hectare prin care vântul spulbera ce rămânea în urma combinelor – acele mașinării superbe care umbreau soarele în apus, roșii sau verzi, în functie de model și care ne fascinau copilăria.
Șoferii ne zâmbeau atunci când întorceau la capătul rândului și strigau la noi să ne lăsăm bicicletele și să ne urcăm pe giganții lor domesticiți. Pe combine erau instalate și aparate de radio (tata nu avea radio la Dacia 1300), iar domnii aceia foarte simpatici ne umpleau buzunarele cu semințe de floarea soarelui și ne lăsau să apăsăm pe butoanele de pe bordul demn de Star Wars, nu doar de Gloria…
Vorbeau tare, erau bronzați și ne întrebau dacă avem timp să ajungem la ultimul bac să trecem Dunărea, ca să nu cumva să înoptăm în Baltă. În zilele când nu aveau inspecții de partid, ne primeau cu bucurie, fie dimineața în drumurile noastre către locuri de pescuit, fie seara când ne întorceam obosiți și de multe ori cu tolba goală…
Unii dintre acești oameni au ales să-și continue meseria și după 1990.
Așa s-au născut companii precum Alcedo. Oameni arși de soare, cu un program de muncă 4-22, cercetători sau simpli agricultori, au pornit în aventurile capitalismului promovând în România produse și servicii de care agricultura are atât de multă nevoie.
M-am bucurat când cei de la Alcedo ne-au provocat în a scrie despre activitatea lor, începută acum 25 de ani. Puține firme înființate în 1990 mai există și funcționează acum. Alcedo este ditribuitor pentru mărci internaționale de renume.
Faptul că acționarul majoritar al grupului este o companie japoneză cu cifră de afaceri globală de 72 miliarde de dolari este o dovadă că lucrurile se derulează în direcția corectă și că Alcedo pune umărul la efortul fermierilor români de a menține agricultura românească într-o postură merituoasă.
Mai multe detalii despre Alcedo puteți afla aici: http://alcedoltd.ro/
