Raspund aici unui vizitator care mi-a trimis un mesaj referitor la probleme de tratarea apei din piscina.
Cu o luna in urma am achizionat o piscina ( skimmer+ pompa de filtrare nisip) pe care am reusit sa o instalez , dar datorita faptului ca apa a avut f mult fier mi-a fost destul de greu sa o limpezesc, apa fiind neagra la contactul cu tabletele multifunctionale( clor, floculant, ph).
Dumneavoastra v-ati exprimat: „tabletele multifunctionale( clor, floculant, ph) ” In mod normal, in etapele de tratare a apei in piscine , mai intai reglati pH-ul, folsind o substanta pudra. In momentul reglarii pH-ului nu trebuie sa apara nicio reactie. Atunci cand tratati apa in piscine trebuie sa faceti cativa pasi cu pauze de minim 30 minute intre ele (reglat ph, oxidare cu clor sau oxigen activ lichid, tratare cu algicid) Substantele nu se pun toate odata in piscine.
Pentru limpezirea apei am folosit clor soc, oxidant activ si in cele din urma floculant pentru ca apa nu dadea semne de limpezire…si filtrare continua timp de o saptamana..dupa o saptamana apa a inceput sa se limpezeasca numai ca are f mult nisip la fundul piscinei, nisip care nu a existat la umplerea acesteia.
As vrea sa mai lamurim ceva: ati folosit clor soc si oxigen activ. La ce interval de timp? Oxigenul activ anihileaza clorul. Asadar odata inceput tratamentul cu oxigen activ (fortati de prezenta metalelor in apa) nu mai putem reveni la clor. Daca avem clor in apa din piscina, oxigenul activ va actiona mai intai asupra clorului si ce ramane din el va ataca metalele – ceea ce duce la un randament foarte mic.
Ati remarcat depuneri pe fundul piscinei. Sunteti convinsa ca depunerile sunt nisip? Nu este mai degraba un praf mult mai fin decat nisipul?
Trebuie sa luati de pe fund niste mizerie si sa o lasati sa se usuce pe o bucata de hartie – la soare. Atunci veti putea spune cu siguranta daca pe fundul piscinei dvs este nisip sau sunt alte particule.
Pompa de filtrare ( sisitem filtare nisip planet pool )este modelul in care se adauga nisip si se pare ca nisipul din piscina este cel adaugat de mine in acest sistem de filtrare…pentru ca se pare ca acolo nu mai exista deloc iar in piscina nu avea de unde sa fie atata nisip.
Totusi inclin sa cred ca in piscina nu aveti nisip. V-am spus mai sus cum sa verificati.
Intrebarile mele ar fi:Este corect cum am procedat pt limpezirea apei? V-ati mai intalnit cu astfel de cazuri in care apa sa nu se limpezeasca mai devreme de o saptamana?
Este corect faptul ca am tinut aproape o saptamana sisitemul de filtrare pornit in continuu doar cu pauze de back wash si clatire?
Este normal ca tot nisipul din sistemul de filtrare sa ajunga in apa? Sau am procedat cumva gresit atunci cand activam functia de back wash si clatire? Sau cand am montat acest sistem.
1. instalarea incorecta a componentelor interne filtrului sau deterioararea acestora in momentul umplerii cu nisip a filtrului. Umplerea cu nisip a filtrului se face dupa ce obligatoriu SE UMPLE FILTRUL DOUA TREIMI CU APA. Apa permite o asezare mai buna a nisipului in filtru si amortizeaza socurile date de turnarea nisipului de sus peste crepinele filtrului (sitele de la partea inferioara a filtrului)
2. nisip de granulatie incorecta – greu de crezul in cazul dumneavoastra, banuiesc ca nisipul v-a fost livrat odata cu filtrul.
Am cumparat separat un aspirator care se ataseaza la aceasta pompa, dar nu cred ca am sanse sa scot tot nisipul cu ajutorul lui…ce ma indrumati sa fac…?
Aspirarea se face cu sisitemul de filtrare activat pe functia de filtrare sau recirculare? Eu am folosit numai functia de filtrarea ( si cand aspir dar si pe toata perioada limpezirii apei).
In cazul in care reusesc sa scot nisipul din apa, imi recomandati sa nmai folosesc tabletele cu clor sau credeti ca am sanse sa mi se innegreasca apa din nou? De acum incolo sistemul acesta de filtrare cate ore pe zi tb folosit si pe ce functie..pe recirculare sau pe filtrare?
Daca apa din acest put are metale, trebuie sa va indreptati catre un tratament fara clor. Din pacate acesta este putin mai costisitor si necesita mai multa atentie, insa e singura solutie.
Filtrul va merge obligatoriu pe filtrare. Recircularea este o manevra prin care apa nu este filtrata, e trece doar prin vana filtrului. Chiar in ultima postare de pe blogul meu ( mihai.stescu.ro ) sunt prezentate aceste regimuri de functionare ale filtrului. Ar fi bine sa aruncati o privire.
Mai jos va voi prezenta o posibila schema de tratament pentru situatia dumneavoastra.
Mai intai insa trebuie sa va asigurati daca mizeria actuala este sau nu nisip. Daca e nisip, atunci instalatia trebuie oprita si facuta o verificare a filtrului (inchisa vana, scos nisipul, verificat si eventual remediat sitele, umplut la loc, spalat nisipul, clatit)
Schema recomandata tartament chimic pentru ape cu prezenta importanta de fier si mangan. Aceasta schema se recomanda in special posesorilor de filtre cu nisip. pentru cei care au filtru cu cartus exista atentionari pentru anumite etape!
Recomand tratarea in cursul serii cand soarele nu mai este puternic. Accesul in piscina este permis numai incepand cu a doua zi! Nu voi indica denumiri comerciale ale produselor. Eu recomand produse Bayrol – sunt foarte bune insa exista si alte marci de substante. Important este sa le cumparati de la o firma care se ocupa de asta – calitatea substantelor din supermarket este indoielnica in Romania. Este bine sa procurati si un tester pentru pH si oxigen activ lichid. De retinut ca nivelul oxigenului activ este masurabil numai la maxim cateva ore de la aplicare.
1. Reglarea pH-ului apei. Pentru ca oxidantul si celelalte substante sa aiba un efect cat mai bun, aduceti nivelul ph-ului la 7.2
Utilizati numai corectori de pH pudra sau granule, deoarece dozajul este exact si nu sunt substante agresive. (de exemplu, corectorul lichid pentru scaderea pH-ului este de fapt acid sulfuric, trebuie dozat foarte exact, numai in instalatii automate si necesita multe precautii…) Dizolvati cantitatea necesara de pudra (determinata dupa masurarea pH-ului initial al apei si folosind formulele de pe ambalajul substantei) intr-o galeata cu apa din piscina si aruncati solutia obtinuta cat mai uniform pe suprafata apei pentru un amestec cat mai eficient. Instalatia de filtrare este pornita.
Asteptati minim 30 minute pana la etapa urmatoare
2. Utilizati un inhibator (sechestrant) de calcar si metale. De obicei este lichid. Aplicati doza recomandata pe bidon, prin turnare in dreptul stutului (sau stuturilor) de introducere. Acesta va impiedica depunerile de calcar si va scadea efectul metalelor si a oxizilor metalici.
Asteptati minim 30 minute pana la etapa urmatoare
3. Aplicati oxigenul activ lichid , doza soc recomandata. Acesta poate fi solutie sau granule – in functie de producator. Atentie, acest produs este puternic oxidant, poate ataca imbracamintea si produce iritatiii la nivelul pielii, echilor si a mucoaselor.
Dupa aproximativ 30 minute puteti verifica concentratia oxigenului activ. In cazul in care obtineti o concentratie mai mare decat cea admisa, lasati sa treaca mai mult de 12 ore pana cand utilizati piscina si mai efectuati o testare inainte de aintra in apa. Oxigenul activ lichid este o substanta foarte utila in tratarea apei din piscine insa supradozarea sa este periculoasa si poate afecta ochii si mucoasele in masura mai mare decat clorul. De aceea necesita o atentie sporita.
Asteptati minim 30 minute pana la etapa urmatoare
4. Aplicati un algicid, doza soc recomandata pe bidon.
Asteptati minim 30 minute pana la etapa urmatoare
5. Numai in cazul filtrelor cu nisip puteti creste finetea de filtrare a acestora folosind pastile floculante (sau diverse cartuse floculante) care se aplica in cosul skimmer-elor. Asta va permite retinerea mai buna a impuritatilor. (nu insa intotdeauna si a oxizilor metalici obtinuti – acestia se pot depune pe fund – am vorbit mai devreme de ei)
In principiu aceasta schema se repeta saptamanal, cu mentiunea ca dupa primul tratament (la umplerea piscinei) dozele vor fi dozele saptamanale recomandate pe ambalaj si nu cele soc.
Succes!
Recomand folosirea produselor Bayrol, care se găsesc acum și la emag.
jenny
15 iunie 2015as dori sa stiu cum procedez la o piscina intex ,sa tratez apa??457/122 ,cum procedez daca apa sa inrosit cind am pus clor?
am cumparat stabilizator de duritate ce cantitate pun? apoi am inteles catrebuie clor,si algicid .nu am gasit trusa de control ph
incerc miine .va rog ajutati-ma .am golit deja de 2 ori piscina de apa .multumesc
Mihai
16 iunie 2015Multumesc pentru vizita pe blog.
Pentru piscine cu volum mic, va recomand utilzarea de substante fara clor in situatia in care aveti metale in apa.
Ar trebui sa gasiti kituri de substante pe baza de oxigen activ.
Szilard
24 iunie 2020Buna ziua.
Avem o piscina Intex de 3.66m rotunda. Undeva la 6.5m3 volum. Și am pompa cu filtru de cartuș. De 2 zile mi sa făcut apa marou , bănuiesc din cauza metalelor. Apa a fost din puti trasa. Ce soluție as avea să revină la normal ? Mulțumesc
Mihai Stescu
29 iunie 2020Dupa cum cred ca ati citit mai sus, e destul de complicat sa o aduceti la acelasi aspect folosind filtrul din dotare. Daca reumplerea piscine nu ar fi o problema pentru dumneavoastra, v-as recomanda sa o goliti, sa spalati piscina si apoi sa o reumpleti. Ulterior urmati un tratament cu oxigen activ lichid, care nu reactioneaza la clor. Si utilizati sechestranti de metale.
dan nimerceag
16 iunie 2015am o piscine de 30 mc. anul acesta am introdus prima data apa dintr-un put cu adancimea de 50 m. (pana acum luam apa de la 14 m); am reglat ph.ul , dupa care am introdus clor cu dizolvare rapida. aproape imediat apa a inceput sa ia culoarea ceaiului turcesc, iar dupa 2 zile a devenit verde oliv. ce s-a intamplat si cum pot sa rezolv problema fara a mai scoate apa din piscine.
cu respect,
dan nimerceag
Mihai
16 iunie 2015Buna ziua,
Multumesc pentru vizita pe blog.
Mai mult ca sigur ca noua sursa de apa contine fier si sau mangan.
In mod normal ar trebui sa adaugati floculant și apoi in cateva zile se va depune oxidul pe fund.
Apoi umpleti piscina mai mult (peste nivelul normal al skimmerelor). Aspirati oxidul depus pe fund, cu vana filtrului direct pe golire (filtrul nu ar putea retine particule atat de mici).
Pe viitor utilizati periodic si anticalcar / sechestrant de metale – lichid. Si orice comppletare de apa incercati sa o faceti din putul de 14 m. (sau puteti avea periodic probleme ..)
O solutie pe viitor ar fi sa schimbati tratamentul pe oxigen activ, dar e putin mai pretentios. Mai bine aveti rabdare 7 – 10 zile, si cu floculant se va rezolva.
Daca nu reusiti, va recomandam eventual o firma care se ocupa cu intretinere piscine.
Elena
24 iunie 2016Buna ziua am piscina supraterana de 20mc si se inverzeste apa foarte des trebuie schimbata la o sapt. Ce am de facut multumesc
Mihai Stescu
24 iunie 2016Daca nu tratati chimic apa, este normal sa se inverzeasca.
Va recomand sa urmati pasii prezentati in brosrua Bayrol pe care o puteti descarca de aici:
https://mihai.stescu.ro/2010/04/documente-utile-piscine/
helena
27 iunie 2016Buna ziua!Am o piscina supraterana de 4.57 diametru cu 1.22 adâncime de 3 ani si in fiecare an limpezirea si intretinerea ei e o durere de cap mai mare decât beneficiile de pe urma ei. In primul an am pus apa din reteaua comunei si s-a inrosit, maronit la clorul soc.Cu răbdare intr-o saptamana ,am limpezit-o, dar la revenire dupa fiecare saptamana trecuta erau depuneri si schimbare a culorii.Din nou aspirare,filtrare,spălat filtrul din ora in ora.Nu ne relaxam cat o filtram si o aspiram. A-l doilea an am pus apa din put, am clorinat-o, s-a inrosit,s-a inverzit ,s-a tulburat,am aspirat-o ,am filtrat-o,am muncit-o,toata vara.Anul acesta am pus Calzestab ,2 l,dupa ce am umplut-o din put.Din cauza ploilor abundente, apa a fost deja tulbure cu nisip,dar am crezut ca voi opri reactia clorului apa feroasa, dezastruoasa.Am pus clor soc granule 1,5 kg.Apa s-a inrosit,maronit,tulburat,cafea,nu vezi la 10 cm adâncime.Am pus floculant,sa se aseze.Am aspirat in orb fundul ,caci nu se vede ,am scos mâl.E tot asa.O las o saptamâna, deja s-au inrosit peretii.Urmează o vara lunga de aspirat,spălat filtrul din ora in ora,acoperita cu prelata,descoperita,cocolosita.Si weekendul înseamnă o zi si jumătate.Nu noi avem piscina,piscina ne are pe noi.Exista o rezolvare prin care sa pun apa , solutii si un filtru mai ieftin decât piscina care sa munceasca in locul meu?
Mihai Stescu
6 iulie 2016Asa se intampla cu apa care contine metale.
Ce filtru aveti? CU nisip sau cartus?
Dupa ce o stabilizati (daca doriti sa pastrati tratament cu clor) incercati sa faceti completarile cat mai lent (debit mic de apa).
Daca nu o mai puteti tine in frau, treceti pe oxigen activ.
Se rezolva problema cu metalele, dar e mai pretentios – trebuie urmarit si tratat mai des decat clorul.
Atentie insa! Clorul si oxigenul activ nu pot fi folosite simultan – se anuleaza reciproc.
In plus, supradozarea de oxigen activ e greu detectabila si foarte periculoasa.
Mariana
1 iulie 2016Buna ziua, eu nu reusesc sa stabilizez ph-ul! Am 100m3 de apa si am aruncat 5 kg de ph minus in piscina…a cazut ph-ul si dupa 3-4 zile a urcat din nou peste 8.
Mihai Stescu
6 iulie 2016Este normal sa creasca din nou.
Este efectul oxidantului – clorul.
Din pacate e un cerc vicios. Dar merita sa tineti reglat ph-ul, deoarece in acest fel clorul va avea eficienta mare.
La ph 8 clorul are eficienta 10 %.
Totdeauna, mai intai verificati si reglati ph-ul si apoi clorul, algicid, floculant (cu pauze de 30 minute intre ele).
bogdan
6 iulie 2016buna am cumparat o piscina dreptunghiulara de 7’33*3,66*1.30 si nu am avut destula apa in fantana ca sa o umplu si am adaugat din valea ce curge pe langa casa si acuma nu reusesc sa o limpezesc
am bagat clor granulat si un produs inpotriva algelor si floculant dar din verzuie apo so facut maro
apreciez ori ce sfat
Mihai Stescu
6 iulie 2016Sunt doua variante.
1. varianta grea
2. varianta usoara 🙂
1. Asigurati-va ca aveti pH-ul reglat intre 7.2 si 7.4. Lasati sa mearga filtrul cat mai mult timp posibil (24 din 24 daca piscina e supravegheata). verificati presiunea in filtru si efectuati spalare inversa si apoi clatire atunci cand este nevoie (veti fi uimit ce apa maro veti arunca…). Folositi un floculant bun. In cateva zile se va clarifia apa.
2. varianta usoara – folositi oxigen activ (doza soc – de obicei 1 litru la 10 m3). Filtrati in continuu. Se clarifica in cateva ore. Dupa 1-2 zile incepeti din nou tratamentul cu clor – pastile cu dizolvare lenta sau multifunctii.
Cand veti completa cu apa – sa o faceti lent, sa nu patiti din nou acelasi lucru.
bogdan
6 iulie 2016multumesc pentru raspuns
pot sa adaug acuma iarsa floculant si cam cat sa pun ?
prima oara am pus 350 g de floculant lichid (sumer fun)
si pentru verificare si reglare am vazut ceva tester cu ceva pastile incluse pentru reglare
Mona
13 iulie 2016Buna ziua, eu am o piscina mica, Intex, de 5m3. Ph-ul este 8.4 iar apa contine mult mangan. Ce substante ma sfatuiti sa folosesc pentru a mentine apa limpede o perioada mai lunga de timp? In acest moment, fara niciun fel de tratament, apa tine aprox 6 zile, dupa care se inchide la culoare iar piscina trebuie golita si spalata.
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Mihai Stescu
25 iulie 2016Buna ziua, trebuie obligatoriu sa reglati pH-ul si să incercati sa utilizati oxigen activ in loc de clor.
Adriana
16 iulie 2016Buna ziua! Am achizitionat o piscina 310/310 cm pt copii, in momentul i care am adaugat clor apa s-a inrosit. Am golit piscina si am umplut-o din nou si nu am mai pus nimic, dupa 3 zile avea culoarea maronie dar de la depozitele de pe fundul piscinei. Mentionez ca locuiesc in zona de nord a capitalei, la periferie si apa vine direct din putul de 40m, nefiltrata si are constant un miros de sulf dar care dispare dupa cateva minute. Va multumesc mult!
Mihai Stescu
25 iulie 2016Buna ziua,
Am trecut prin asta tot in Bucuresti. Trebuie obligatoriu sa tratati apa.
Reglati pH-ul si apoi oxidati cu oxgen activ.
Utilizati algicid si floculant (pentru tipul de filtru pe care il aveti).
Preda Cristian
16 iulie 2016Bună ziua. Pana ieri foloseam pastile de clor pt o piscina de 14 m cubi, dar apa imediat se colora maro, așteptam o saptamana sa se decanteze și apoi aspiram fundul piscinei. Am inteles ca pot folosi Oxigen Activ și Activator pt Oxigen Activ în loc de clor pt a evita oxidarea apei, aceasta fiind foarte dura. Am reglat ph-ul, am pus stabilizator de duritate, floculant la interval de 30 minute intre ele, dar cand am pus oxigen activ și activatorul, ambele dizolvate într-o găleată cu apă, am constatat în scurt timp ca apa s-a colorat și mai rau în negru decât atunci când puneam clor. Folosesc apa din fântână. Nu mai inteleg nimic. Ma uit la copii mei ca vor sa se bălăcească zilnic, ca altfel, o strângeam de mult. Mulțumesc anticipat și sper sa mă ajutați.
Mihai Stescu
25 iulie 2016Buna ziua. Nu stiu exact ce fel de oxigen ati folosit.
Chiar anul acesta m-am luptat cu o piscina similara, unde am inceput tratamentul cu clor si apoi datorita aspectului apei am utilizat oxigen activ – varianta lichida – soc si apoa s-a limpezit in maxim jumatate de ora.
Ca si ordine, eu reglez pH-ul, pun sechestrant de metale – anticalcar si apoi oxidez. Ati respectat dozajul?
Aveti un filtru bun? Cat timp merge pe zi?
Preda Cristian
28 iulie 2016Buna ziua. Folosesc oxigen activ granulat, activator pt oxigen activ si stabilizator duritate de la Planet Pool ( Hornbach, Dedeman). Pt filtrare folosesc un sistem tot de la Planet Pool, pompa cu filtru cu nisip de 4.5 m cubi pe ora. Pe langa asta, am o pompa submersibila cu care golesc piscina dar o folosesc si pentru a circula apa cand pompa cu filtru o opresc pt racire. Am si tester pt ph. Banuiesc ca gresesc undeva. Dar este posibil ca sa nu se mai innegreasca apa? Cu oxigen activ a reactionat mai violent decat la clor. Multumesc si o zi buna.
Darius
21 mai 2017Buna ziua. Am inteles ca daca apa contine metale, trebuie pus sechestrant de metale. Nu stiu ce este acesta si de unde se poate procura. Ce parere aveti despre aparatele pentru producerea de ozon? Multumesc
Mihai Stescu
5 iulie 2017Esista sechestranti de metale, atat la firma Bayrol (produs Calcinex -pentru calcar si metale) dar si la alti producatori. In ceea ce priveste oxidarea cu ozon, este o metoda foarte eficienta – cam scumpa si s-ar putea sa nu ofere cel mai bun rezultat in cazul dumenavoastra – pentru ca aveti foarte multe metale. Daca doriti sa compensati partial actiunea oxidantului (clor sau oxigen activ), va recomand un strilizator cu UV. care are efect strict asupra materiilor organice.
Mihai
1 iulie 2017Salut,
Eu folosesc piscina supraterana de cca 4 ani. Pun apa din fantana, normal ca e bogata in fier si altele, si patesc urmatoarele: 1. Dupa umplere pun plutitorul pe apa cu pastila de clor 200 mg. 2. A doua zi, apa este tocmai buna de pus zarzavaturile pentru o ciorba buna ( tin sotia la distantza de ea). 3. Pun algicid, anti calcar si mai las o zi, sa fiu sigur ca s-a colorat in lipton” bine de tot. 4. Ma duc la magazin si iau, asa cum am imvatzat din cautari, cuti cu vitamina C . 5. Aplic magia sub ochii lui fi-miu, bucurie mare.. in 2 minute apa se face cristal. Problema e ca dupa doua zile, daca mai pun apa, se face albastra tulbure, apoi devine un tulbure inchis, precum apa de Dambovitza. Si dai munca, si nu stiu ce sa mai fac.. dai cu floculant, aspira munca nene, si nimic.. Ce sa mai fac? Am filtru cu cartus, pe care il spal si la 3 ore.. Clorul e la 0,3 si ph-ul la 7,5/6 . Am reusi intr-un an sa o tin oki, cca 2 luni., acum are doar o saptamana si nu-mi place. Apropo, pastila de clor trebuie sa stea in plutitor non-stop, sau se scoate din cand in cand? Sa pun floculant in fiecare seara ( cate un jet din ochi) ? Algicidul la fel? Multe mai am de intrebat.. off!
Mihai Stescu
5 iulie 2017Va recomand sa urmati procedura expusa Andreei in comentariul anterior. V-am trimis si prin email. Referitor la floculare, este posibil ca particulele obtinute sa fie in continuare prea mici pentru filtru. Ar trebui in acest caz sa aspirati arancand apa – nu stiu ce aspirator folositi, de obicei la filtrele cu cartus nu puteti face asta.
Andreea Dumitru
4 iulie 2017Buna ziua! Am o piscină de 3,66m. La prima umplere apă după o zi s-a inverzit. Am schimbat-o si am adaugat algenix (100ml) si clor pastile(2), iar după o zi apă s-a făcut maronie. Filtrul l-am folosit maxim 2h după adăugarea apei. Ce ar trebui sa fac? Piscina are aprox.5500l
Mihai Stescu
5 iulie 2017Buna ziua,
Multumesc pentru vizita pe blog.
Va rog sa aveti in vedere urmatoarele etape de tratament initial pe care vi le recomand imediat dupa umplerea piscinei. De cele mai multe ori, sa pastrati o apa curata este mai simplu decat sa recuperati una deterioarata, mai ales daca instralatia de filtrare nu este una foarte performanta.
In toate etapele pe care vi le enumar mai jos, instalatia de filtrare este pornita, ,mai mult, ea trebuie sa functioneze zilnic minim 8 – 10 ore (puteti folosi o priza programatoare si stabili intervale de genul 2 ore functionare 1 ora pauza samd).
Pentru a trata corect apa, aveti nevoie si de o trusa de analiza, care sa masoare valoarea ph-ului si nivelul oxidantului (clor sau oxigen activ). Dupa cat imi spuneti dumenavoastra, apa din piscina a reactionat violent la clor, schimbandu-si culoarea ]n maro. Asta indica existenta unor metale (cel mai probabil fier si mangan, care sunt oxidate de compusii cpe baza de clor). Ca urmare, va trebui sa folositi un oxidant pe baza de clor. Totusi, faceti mai intai proba de care va voi povesti mai jos.
Tratarea apei va recomand sa o faceti dupa amiaza – spre seara, cand activitatea solara nu mai este atat de intensa.
1. Verificati nivelul pH-ului din apa. In mod normal ar trebui sa-l reglati ulterior la o valoare de 7.2 – 7.3, folosind substante corectoare (ph minus sau ph plus, in functie de situatia concreta).
pH-ul este extrem de important, valoarea sa influentand ulterior randamentul celorlalte substante folosite.
Modul de dozare a substantei corectoare este mentionata pe eticheta produsului. (de obicei este o pudra pe care o dizolvati in prealabil intr-o galeata de plastic – cantitatea de pudra depinde de producator, de nivelul ph-ului existent al apei si de nivelul la care doriti sa-l aduceti, de exemplu 7.2. Lichidul obtinut il turnati cu atentie in piscina, incercand sa il imprastiati cat mai uniform pe suprafata apei)
Dupa ce ati aplicat doza de corector de pH, asteptati (cu instalatia de filtrare pornita) macar 30 – 40 minute, pentru a se pbtine o omogenizare a apei.
2. Umpleti o jumatate de galeata de plastic cu apa din piscina (careia i-ati reglat in prealabil pH-ul). Puneti apoi in galeata 1 – 2 pastile de 25 de grame de clor soc. Lasati sa se dizolve (operatiune efectuata obligatoriu in aer liber). Urmariti orice tenta de colorare dupa 30 – 50 de minute. Daca apa isi schimba culoarea, atunci in mod sigur folosirea clorului va fi complicata in cazul dumneavoastra si in acest caz va recomand folosirea unui oxidant fara clor (de exemplu oxigen activ).
3. odata ce ati reglat ph-ul si ati hotarat ce oxidant sa folositi, treceti la etapa de oxidare soc.
Daca veti folosi clor, atunci dizovati pastilele efervescente sau granulele – cantitatea calculata conform etichetei- intr-o galeata separata cu apa din piscina si aruncati lichidul obtinut in piscina (asteptati dizolvarea totala a pastilelor altfel resturile solide pot oxida puternic liner-ul sau chiar finisajele ceramice)
Daca veti folosi oxigen activ, acesta este de obicei sub forma lichida. Turnati cu atentie cantitatea recomandata pentru tratament soc (conform etichetei) in piscina. Exista si sub forma de pudra, in acest caz dizolvati-o anterior intr-o galeata si aruncati lichidul obtinut in piscina.
Dupa ce ati aplicat doza de oxidant, asteptati (cu instalatia de filtrare pornita) macar 30 – 40 minute, pentru a se pbtine o omogenizare a apei.
4. Dupa inca 30 de minute, aplicati o doza soc de algicid (sau complex algicid – floculant – clarifiant), conform dozajului indicat de producator pe eticheta produsului.
5. Dupa tratamentul soc descris anterior este interzisa folosirea piscinei pana a doua zi de dimineata. In tot acest timp, pompa functioneaza normal, dupa programator.
6. A doua zi aplicati un tratament de mentinere a nivelkului de oxidant (clor cu dizolvare lenta – sau multifunctii daca utilizati clor, sau produse similare fara clor).
7. Efectuati de doua ori pe saptamana masuratori ale apei (si oricand vi se pare ca aspectul acesteia nu este unul corespunzator)
8. Asigurati-va ca pompa functioneaza dupa program tot timpul, chiar si atunci cand se foloseste piscina.
9. Folositi – daca aveti – o prelata de protectie solara (flotanta) pentru a proteja piscina de actiunea ultravioletelor si a reduce cantitatea de mizerii care ajung in piscina.
10. verificati saptamanal starea filtrului – daca este cu cartus curatiti sau inlocuiti cartusul – daca este filtru cu nisip spalati filtrul daca presiunea a crescut peste valoarea recomandata (zona marcata cu verde pe manometru).
Tratmentul propus de mine nu este unica solutie si nu garanteaza o calitate a apei in orice conditii. Dar urmandu-l aveti sanse mai multe sa pastrati o apa cat mai curata in piscina.
Gabi Georgescu
13 iulie 2017Va salut ! Am si eu o piscina de 80m3.
Am umplut piscina, ph-ul fiind de 7.1-7.2 Am adaugat in dispencere clor cu dizolvare usoara ( pastile ) (4buc), nestiind pana atunci ca trebuie pauza intre solutii, am pus imediat si algicid, iar peste inca 10 min dedurizator.De dimineata piscina era verde, iar spre seara era maro inchis.Dupa ce am mai citit pe blog informatiile dumneavoastra ( f.utile de altfel) am pus in recipiente separate solutiile folosite initial in piscina.Nici una din acestea nu a facut apa maro.Oare culoarea aceasta a aparut deoarece am adaugat din toate cele 3 solutii la inceput ? Va multumesc anticipat !
Mihai Stescu
14 iulie 2017Probabil ca aveti ceva metale in apa. V-am trimis prin email un mic ghid de tratare apa. Multumesc pentru vizita pe blog!
Florentina Dinu
23 iulie 2017Buna ziua!O piscina improvizata la tara,cu apa din fantana,in care s-a adaugat sare(nu stiu cantitatile,dar ei spun ca,concentratia de sare este cea din mare:),piscina fara pompe,fara filtre,fara electroliza..aflata la soare,langa copaci…a carei apa nu se schimba,in care intra si copii si adulti:),este periculoasa pentru sanatate?Multumesc!Ce microorganisme se pot dezvolta?
Mihai Stescu
27 iulie 2017Buna ziua,
Fara pompe si fara filtru nu este piscina, este eventual un iaz.
Sa mentineti apa in parametri buni fara filtrare si fara substante este foarte complicat, poate imposibil (in conditii naturale exista alti factori care mentin apa).
Apa salina nu garanteaza o lipsa a microbilor si bacteriilor.
In ea se vor se vor dezlta toti microbii, bacteriile si virusii specifice unei ape statute.
Daca doriti sa faceti un iaz, apelati la o firma care va poate consilia in aceasta directie.
Daca o transformati in piscina, va pot ajuta cu sfaturi.
Silviu
23 iulie 2017Buna seara,
Felicitari pentru blog. Articolele sunt printre cele mai folositoare de pe web. Situation mea este asemanatoare cu cea din articol. Am o piscina supraterana Intex de 3.06m si 5 m3. Pompa de filtrare e cu cartus. Dupa umplerea piscinei si adaugarea clorului apa s-a facut maronie la scurt timp. Daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi si ce cantitati de substanta ar fi nevoie pentru limpezire v-as fi recunoscator. Multumesc.
Mihai Stescu
27 iulie 2017Buna ziua,
V-am raspuns putin cam tarziu, scuze…
Va trimit prin email un mic ghid.
Depinde ce filtru aveti, in functie de asta va pot spune daca merita sa recuperati apa.
S-ar putea sa fie mai usor sa o luati de la zero cu instructiuni urmate cu atentie.
Relu Proca
27 iulie 2017Buna ziua !!! Ajutooor!! Piscina supraterana 4.57…1.22 m.am chinuit sa o umplu prin reteaua din casa (deci nu de la hidrofor) am pus algicid, clor, uitat ph.ul si ieri cred ca am facut o prostie am pus clor granule dupe ce alaltaieri lansasem dispersele!!! juma de ora apa era rosie
Mihai Stescu
27 iulie 2017Va dau prin email jos un mic ghid de tratare apa.
S-ar putea sa fie greu sa o recuperati acum. Ce fel de filtru aveti?
Obligatoriu sa luati trusa analiza clor si ph.
Faceti va rog analiza apei si comunicati-mi rezultatele (ph, clor)
Vlad Bojan
27 iulie 2017Buna ziua, ma alatur si eu clubului ghinionistilor. Piscina supraterana Intex dreptunghiulara 4,5×1,8×0,9. Apa de put (pompa submersibila, foraj 45m) a reactionat instant la tratamentul cu Oxigen activ granule plus activator lichid (dedeman), in sensul ca apa a devenit maro inchis. Filtrul este cu cartus (pompa 90w 3785l/h) tip A. Am citit si eu despre solutia cu acid ascorbic, insa citesc ca nu reprezinta solutie definitiva. Am utilizat niste benzi de test (cu culori) si am aflat ca ph-ul este „very high”, alcalinitatea foarte mare iar clorul este zero. Pompa merge de dimineata, filtrul il verific si il spal. Ce ma sfatuiti? Multumiri anticipate.
Mihai Stescu
27 iulie 2017Buna ziua,
E cam ciudat ce spuneti dumneavoastra, pentru ca din cate stiu, oxigenul activ nu coloreaza apa indiferent ce metale sunt in apa. Se intampla asta doar in cazul clorului. Obligatoriu trebuie testata apa inainte de tratament si reglat ph-ul. Nu cunosc exact produsul de care vorbiti dumneavoastra. V-as recomanda dupa ce cititi bine ghidul trimis prin email sa incercati separat apa (in doua galeti), sa vedeti cum reactioneaza, atat la clor, cat si la oxigen (dar pentru oxigen cautati oxigen activ soc – lichid, de exemplu Bayroshock la Bayrol). Oxigenul activ are in concentratie mare perhidrol – sau apa oxigenata – care dupa cum stiti albeste orice…
Puteti face tratarea automat, dar pentru o piscina atat de mica este riscant pentru ca volumul mic de apa are un timp de raspuns foarte rapid la tratament. Puteti pastra apa curata cu tratament manual. Atunci cand sunteti fortat sa tratati apa cu oxigen, trebuie sa-i acordati atentie deosebita piscinei si sa verificati nivelul de oxidant de 2 ori pe saptamana sau ori de cate ori vi se pare ceva ciudat.
Dumneavoastra aveti vreo 9 m3 de apa. Mai bine puneti una proaspata, va costa prea mult sa o recuperati, mai ales cu filtrul pe care il aveti.
MAi faceti test cu testerul va rog, e normal sa aveti clor 0, din cate mi-ati spus ati pus doar oxigen activ. Daca mergeti pe oxigen, cumparati tester de oxigen.
Vlad Bojan
27 iulie 2017Va multumesc, v-am raspuns in privat.
Gabi Georgescu
27 iulie 2017Buna seara,
Aceeasi problema o am si eu, atat cu clor cat si cu oxigen activ granulat, chiar daca respect toate indicatiile de pe prospect.
Apa vine de la 40 m din put.
V-as fi foarte recunoscator daca in cazul in care ati gasit solutia, m-ati putea indruma si pe mine cu privire la acest aspect.
Va multumesc !
Mona
28 iulie 2017Si eu intampin aceeasi problema. Desi am reglat ph-ul si am urmat toti pasii indicati de dvs, atat la oxygen activ cat si la clor apa se face maro. Nu am gasit inhibator de metale, ma gandesc ca ar ajuta aceasta substanta, insa nu am de unde sa cumpar. Daca aveti vreo solutie, va rog sa ne-o impartasiti.
O zi buna
Vlad Bojan
28 iulie 2017Din pacate nu am gasit inca o solutie viabila pentru dezinfectarea apei fara a o murdari. Voi incerca si variantele gasite pe internet, si anume cu acid ascorbic (vitamina C) pentru inlaturarea culorii maronii si apoi cu filtre „home made” pe baza de vata poliesterica. Pentru maxim 2 luni pe an de utilizare, prefer sa schimb apa la o saptamana decat sa cheltuiesc mult mai mult decat valoarea piscinei pe chimicale si testere de la n firme si extra pompe, care oricum nu garanteaza nimic. Nu mai vorbesc de timp.
Dragos
10 august 2017Buna ziua ,
Imi puteti spune , va rog , daca stiti cum functioneaza un programator la o pompa de filtrare? Adica daca dau la 8 , filtreaza 8 ore , dar cat sta si cand reporneste ?
Va multumesc
Mihai Stescu
10 august 2017Va rog trimiteti prin email o fotografie a programatorului, pentru a va putea ajuta.
Multumesc.
Relu Proca
14 august 2017Multumesc frumos!!! Am urmat reteta si am reusit dupa lupte seculare + 3 ape schimbate complet in piscina să fac o apa cristal!!! Imi pare rau ca nu pot încarca poze!!!
Mihai Stescu
16 august 2017Ma bucur mult!
Sezonul urmator veti sti exact cum sa abordati problema!
Pena gabriel
4 iunie 2018Buna ziua,
dupa umplere si stabilizare apei intr-o piscina de 30mc,va rog sa-mi spuneti parerea Dvs despre ; Intex Krystal Clear ECO 28670GS pentru intretinere.
Va multumesc!
Mihai Stescu
18 iunie 2018Sistemul mentionat de dumneavoastra genereaza clor prin electroliza apei saline.
Il puteti utiliza pentru clorinarea permanenta a apei din piscina.
Pe scurt, trebuie sa aveti in vedere:
– daca exista fier sau mangan in apa, nu e cea mai buna solutie, deoarece clorul va reactiona cu metalele, colorand apa
– utilizarea acestui aparat presupune adaugarea de sare in apa pentru a aduce si a mentine salinintatea acesteia la valoarea recomandata de producatorul aparatului (2.5 – 6.5 mg/l)
– obligatoriu trebuie sa mentineti pH-ul apei in valoarea 7.2 – 7.4
– celula electrolizorului este predispusa la colmatare – o apa calcaroasa grabeste acest proces
– timpul de functionare al pompei de filtrare trebuie corelat cu capacitatea electrolizorului
DAN
15 iunie 2018Buna ziua Am piscina intex supraterana 10/5 cu 1.32 inaltime,am umplut cu apa din foraj,am montat pompa intex cu fibra
-am pus 2 pastile 200 gr fiecare de zodiac multichlor in skimmer
-prima operatiune pe pompa backwash,a doua rinse,a treia filter
– am lasat pompa 8h
-a doua zi apa e maro inchis.Am scos apa in borcan e curata ca lacrima.Ce este de facut .Multumesc
Mihai Stescu
18 iunie 2018V-am trimis mesaj prin email. Multumesc pentru vizita pe site.
Norbert Miklo
28 iunie 2018Buna ziua
Am si eu aceeasi problema, apa limpede dar maro ca si un ceai.
Daca va rog sa imi trimiteti si mie acelasi email 🙂
Citind postarile ma gandesc sa folosesc oxigen activ in loc de clor. Cum se procedeaza pentru un tratament regulat? Mentionez ca am cumparat si un aparat de generat ozon de la Bestway.
Multumesc
Radu Nicolae Marincu
18 iunie 2018buna ziua dl Stescu, ref. intretinere si PH minus (in cazul meu) este un cerc vicios: incep cu neutralizare PH, apoi clor rapid dupa cca 20minute, floculant dupa alte cca 20minute, antialge dupa cca 20minute si apoi backwash in jur de patru minute – dupa aceea este nevoie sa adaug apa, sa ajunga la semnul de la skimmer, aceasta strica imediat PH-ul – va rog sa confirmati, sper ca nu gresesc pe undeva multumesc frumos
Mihai Stescu
18 iunie 2018Multumesc pentru vizita pe site.
In ceea ce priveste nivelul pH-ului, acesta creste mai mult ca sigur de la apa proaspata pe care o adaugati. De aceea va recomand sa incercati sa separati intretinerea fizica de tratamentul chimic.
De exemplu dati cu aspiratorul, spalati si clatiti filtrul, completati cu apa si ulterior faceti tratamentul chimic. (este foarte bine ca faceti pauze intre etapele tratamentului, in acelasi timp pastrati pompa in functiune pentru un amestec mai facil al apei cu chimicalele)
Cu toate acestea, veti observa in timp ca oxidantii (in cazul dumneavoastra clorul), cresc pH-ul apei. De aceea trebuie sa verificati si sa ajustati nivelul pH-ului saptamanal. Este un cerc vicios, dar in situatia dumneavoastra verificati nivelul pH-ului inainte de tratamentul cu oxidant (acolo unde valoarea pH-ului influenteaza decisiv randamentul acestuia).
Daca mai aveti alte intrebari, nu ezitati sa le trimiteti pe site sau prin email.
Norbert
28 iunie 2018Buna ziua
Am si eu aceeasi problema, apa limpede dar maro ca si un ceai.
Daca va rog sa imi trimiteti si mie acelasi email 🙂
Citind postarile ma gandesc sa folosesc oxigen activ in loc de clor. Cum se procedeaza pentru un tratament regulat? Mentionez ca am cumparat si un aparat de generat ozon de la Bestway.
Multumesc
Valentin Busca
18 iulie 2018Multumesc pentru tot ce ati scris .
Am gasit solutii citind.
Daca am sa am probleme am sa cer ajutor.
Cu stima Valentin Busca
Adriana
17 august 2018Bună ziua am și eu o piscină 8-9 MC aprox anul ăsta am inceput să o tratez cu oxigen activ, de când am pus oxigenul activ apa s-au făcut maro, ce aș putea să-i fac să se limpezească. Vă mulțumesc
Mihai Stescu
17 august 2018Multumesc pentru vizita pe blog.
Probabil ca oxigenul activ pe care il folositi nu este de calitate. In mod normal nu ar trebui sa se intample asa.
Mai multi cititori mi-au semnalat ca oxigenul solid cu activator crează totuși probleme.
Va recomand sa folositi oxigen activ lichid – de exemplu de la Bayrol.
Mirela G
18 martie 2019Buna ziua,
Va felicit pentru competenta cu care raspundeti intrebarilor!
Luna viitoare o sa instalez o piscina de 45 m3 de apa. Pentru filtrarea apei as vrea sa achizitionez un Sistem tratare lampa UV, H.R. UV-C 55W, 55mc, un Sistem electroliza si ozon Intex Kristal Clear, regulator automat de Ph, filtru de nisip, si o pompa de 8500 l/min. Daca adaug 135 kg sare = 3 mg/l (o cantitate mai mare strica?) va fi suficient pentru a obtine o apa limpede pe timpul verii? Cat timp pe zi, si la ce perioade trebuie sa circul apa? (vara la 32 C si primavara la 22 C)
Mentionez ca am folosit apa de la robinet, dedurizata, pentru o minipiscina de 2,3 m3, am tratat-o cu un sterilizator UV, am reglat pH-ul la 7,5, si am tratat-o cu tablete de clor ( cu o cantitate corespunzatoare capacitatii ei, cu o doza de intretinere si nu de soc). Apa a fost limpede la o temperatura a apei de 35 C.
De ce nu este recomandata mentinerea pH-ului alcalin, adica cel al apei de la robinet de 9,9 pH? In principiu, bacteriile si virusii nu se formeaza/dezvolta in mediu alcalin. Ati spus ca apa alcalina irita ochii si pielea, apa de la robinet este alcalina si nu irita. Daca apa este dedurizata, nu vor avea loc depuneri de calcar.
Va multumesc
Mihai Stescu
19 martie 2019BUnă ziua, multumesc pentru vizita pe site.
Incerc sa va raspuns cat mai concis, pentru fiecare problema ridicata.
Luna viitoare o sa instalez o piscina de 45 m3 de apa. Pentru filtrarea apei as vrea sa achizitionez un Sistem tratare lampa UV, H.R. UV-C 55W, 55mc, un Sistem electroliza si ozon Intex Kristal Clear, regulator automat de Ph, filtru de nisip, si o pompa de 8500 l/min.
Este deja o configuratie foarte complexa. În mod sigur daca veti folosi echipamentele veti obtine o apa foarte buna. Daca in trecut nu ati avut probleme la tratarea cu clor, putem presupune ca nu aveti metale in apa utilizata (spuneati ca este de la robinet) si atunci ati ales o metoda foarte buna de tratare a apei.
Daca adaug 135 kg sare = 3 mg/l (o cantitate mai mare strica?) va fi suficient pentru a obtine o apa limpede pe timpul verii?
Va recomand sa mentineti concentratia de sare specificata de producatorul echipamentului de electroliza al apei. O salinitate mai mare creste riscul de coroziune al echipamentelor. Daca insa puteti regla cantitatea de clor produsa (unele electrolizoare permit acest reglaj), acolo puteti alege o cantitate de clor mai ridicata – din valorile recomandate (pentru o protectie mai buna a apei, atat timp cat nu sunteti alergici la clor)
Cat timp pe zi, si la ce perioade trebuie sa circul apa? (vara la 32 C si primavara la 22 C)
Fiecare piscina este particulara. Eu recomand clientilor mei sa porneasca vara de la un interval mediu de 10 ore din 24 si apoi sa-l ajusteze in plus sau minus in functie de rezultate. Pentru a va fi mai comod, va recomand sa montati un programator pe circuitul de alimentare al pompei de filtrare (daca nu cumva tabloul electric furnizat dispune deja de asa ceva).
In mod sigur la 22 de grade veti putea intretine corect apa cu mai putine ore de functionare.
Pentru a vă proteja piscina, în perioada când nu o folosiți, va recomand sa montati o prelata izoterma flotanta (pastreaza temperatura apei, opreste radiatiile ultraviolete si scade simtitor cantitatea de impuritati preluate de suprafata apei). Se poate monta si demonta usor, folosind un derulator.
Mentionez ca am folosit apa de la robinet, dedurizata, pentru o minipiscina de 2,3 m3, am tratat-o cu un sterilizator UV, am reglat pH-ul la 7,5, si am tratat-o cu tablete de clor ( cu o cantitate corespunzatoare capacitatii ei, cu o doza de intretinere si nu de soc). Apa a fost limpede la o temperatura a apei de 35 C.
La o piscina cu volum mic, fara sa vrem facem supradozare. O supradozare moderata cu clor, la un ph in limte normale poate pastra o apa cristal.
De ce nu este recomandata mentinerea pH-ului alcalin, adica cel al apei de la robinet de 9,9 pH? In principiu, bacteriile si virusii nu se formeaza/dezvolta in mediu alcalin. Ati spus ca apa alcalina irita ochii si pielea, apa de la robinet este alcalina si nu irita. Daca apa este dedurizata, nu vor avea loc depuneri de calcar.
Principalul motiv pentru care trebuie sa pastrati pH-ul apei in limite de 7.2 – 7.5 este că agentii oxidanti (clorul in situatia dumneavoastra) au randament maxim la aceste valori ale ph-ului. De exemplu, pentru valoare a pH-ului de 8, randamentul clorului este de 10 % (e vorba de componentii ionici ai clorului, dintre care cel activ este puternic influentat de pH). Cred ca am si pe blog o diagrama de variatie a concentratiei de clor activ versus pH.
Apa de la robinet are un pH de maxim 8, nu cred ca are 9.9. Cel putin nu cunosc multe situatii de acest gen.
De acord ca o apa dedurizata evita depunerile de calcar. Sa aveti totusi in vedere o duritate rezonabila (pana in 10 grade franceze). O apă fără duritate induce variații mari de pH. (ionii de calciu sunt un buffer pentru pH). Trebuie sa faceti un balans corect.
Mirela G
19 martie 2019Va multumesc foarte mult pentru raspunsul competent, care imi va fi de mare ajutor.
daniel
20 mai 2019buna ziua.am o piscina de circa 22mc.in fiecare an-cam 10 ani- in functie de vremea de afara pun apa incepand cu luna aprilie-mai.anul acesta am procedat la fel ca anii precedenti;dupa ce am vopsit piscina,am montat instalatia de filtrare cu nisip,pompa,instalatia de incalzire am trecut la umplerea cu apa;dupa ce s-a umplut piscina apa avea tenta verzuie ca si anii precedenti;am pus in skimmer 2 pastile 200gr clor soc cu puncte mov iar in apa am pus circa 400 ml algicid bineinteles cu instalatia de filtrare pornita-SOC dupa circa 8-10 ore de functionare apa maro.am lasat instalatia pornita aproape 2 zile si nimic;am golit piscina si am reumplut-o urmand aceasi pasi dar spre surprinderea mea am obtinut acelasi rezultat-apa maro-.Am golit din nou piscina,revopsesc pentru ca a ramas murdara si nu se poate spala cu nimic si sper sa umplu din nou;o sa verific ph-ul dar chiar nu stiu ce trebuie sa mai fac;asaceva nu am patit in 10 ani ?!?Ce credeti ca s-a intamplat si ce ma invatati sa fac.Multumesc.
Mihai Stescu
29 mai 2019Exista posiblitatea sa aveti metale in apa. E o noua sursa de apa? Poate s-a intamplat ceva cu putul dvs si apa provine acum din alt izvor. Va recomand sa verficati mai intai intr-un volum mic reactia api la o pastila de clor. Daca se face verde / maro, trebuie sa renuntati la tratamentul cu clor.
daniel
4 iunie 2019Buna ziua.Multumesc pentru raspuns.Am facut testul ph si am obtinut urmatoarele rezultate;
-ph 6,8;BR<0,4;CL<0,2
-la testarea in galeata cu pastila de clor apa se face maro
Ce recomandati?
Miholcan dorel
26 iunie 2019Vreau sa va sun pe mobil daca nu va deranjez,
Marinel Moldoveanu
30 iunie 2019Buna ziua .Am o mini piscina ingropata de 9mc cu apa sarata adusa de la izvor .dar care nu este foarte limpede sa se vada pereti piscinei ,de mentionat ca apa este foarte sarata.Ce trebuie sa fac sa o filtrez ?
Mihai Stescu
30 iunie 2019Buna ziua. Apa sarata e o denumire foarte generica. Pentru a fi sigur de o metoda, ar trebui sa am un buletin de analiza al apei. Altfel aș face diverse teste, sa vad cum reactioneaza apa la diversi oxidanti: clor sau oxigen activ. Oricum ar trebui sa folositi instalatia de filtrare a piscinei, cat mai mult timp la inceput. Faceti teste in volume mai mici – in galeti si vedeti cum reactioneaza apa la clor sau la oxigen activ. Apoi urmati metodele clasice de tratare apa: echilibrare pH, oxidare, tratament anti alga si clarifiant.
Vic
4 iulie 2019Buna seara,
Am achizitionat recent o piscina Intex (549/274/132)supraterana. Pt ca pompa nu a venit echipata cu nisip am umplut totusi piscina cu apa dintr un put cu adancimea de 80m si am lasat copiii sa se bucure de apa sa in ziua umplerii. Am cumparat nisipul pt pompa si am pus in functiune pompa la 24 ore de la umplerea piscinei. La 48-50 de ore apa s a inverzit, la recomandarea celor de la magazinul de achizitie al piscinei am adaugat algicid, floculant si 2 pastile de clor(in plutitor). Cu un kit de intretinere(Intex) am aspirat fundul piscinei). Intre timp au disparut algele dar apa s a colorat in maro(icetea). Am reglat ph la un nivel de 7.2-7.3 cu solutie granulata de ph-. Doar ca acum nu reusesc sa scap de acea culoare a apei(maro). Va rog sa mi spuneti daca mai pot face ceva cu apa sau tb sa golesc piscina si sa o reumplu. De asemenea nu stiu daca nu tb schimbat si nisipul din pompa. Va multumesc anticipat pt raspunsul si solutiile dvs.
Dumbravă Corneliu
31 mai 2020Din ce cauza apa din fantana ingalbeneste in pahar în câteva ore, chiar dacă la început a fost transparentă
Mihai Stescu
29 iunie 2020Probabil ca aveti ceva compusi care se oxideaza la contactul cu aerul sau poate se depune ceva pe pahar.
Ovidiu
22 ianuarie 2021Buna ziua,
Am o piscina supraterana de 32 mc.
Pana acum, pentru tratarea apei, am folosit clor, floculant si algicid si din cauza faptului ca apa contine mult fier si mangan, foloseam si Metalfix pentru limpezire.
Dar la fiecare doza de metalfix se fac depuneri foarte mari pe fundul piscinei, lucru care necesita foarte multa munca.
Anul acesta as vrea sa schimb clorul cu oxigen si am cateva nelamuriri:
– dumneavoastra ce recomandati, oxigen lichid in concentratie 12% sau tablete de oxigen cu activator?
– daca se foloseste oxigen, trebuie sa folosesc in continuare algicid si floculant?
– de unde pot achizitiona testere pentru determinarea concentratie de oxigen activ?
– imi puteti spune o ordine a operatiilor pe care trebuie sa le fac, de cand incep sa umplu piscina?
O zi buna
Mihai Stescu
22 ianuarie 2021Buna ziua,
Va multumesc pentru vizita pe blog si pentru intrebari.
Va raspund succint la intrebari:
1. Pentru apele care contin metale, este obligatoriu sa utilizati oxigen activ lichid (cel solid cu activator coloreaza apa in unele situatii)
2. Restul de tratament ramane neschimbat. Am remarcat ca nu ati spus nimic de reglarea pH-ului. E foarte importata.
3. Testul pentru oxigen activ va recomand sa-l cumparati de la acelasi producator cu oxigenul acti, pentru a va asigura de acuratetea lui.
4. Ordinea operatiilor am descris-o de mai multe ori in interventiile mele online. Un articol mai nou gasiti aici: https://blogdetehnologie.ro/tratam-corect-piscine-ghid-practic-despre-piscine/
In cazul in care dupa ce studiati acest ghid aveti alte nelamuriri sa vi se pare insuficient, va pot realiza contra cost, la inceputul sezonului un plan de tratament personalizat.
Eugen Terchila
31 mai 2021Buna ziua,
Va felicit pentru acest blog, toate informatiile mentionate sunt esentiale pentru a gestiona o piscina.
Am achizitionat recent o piscina supraterana Intex 4.88 x 1.22 m (app. 20mc), cu filtru de nisip (4.2 mc/h). Initial m-am gandit la varianta cu apa sarata si aparat de electroliza dar am returnat aparatul, apa din put avand o concentratie f mare de mangan (extras din analize: Ph 7.73, duritate 5.41, Fier 83, Mangan 173). Urmeaza instalarea in 2-3 saptamani.
Ca sa ma asigur ca am inteles pasii: (1) reglare Ph la 7.2 (2) Sechestrator metale (3) tratament soc oxigen activ (4) algicid…dupa care urmeaza saptamanal aceasi schema dar de intretinere.
Am achizitionat si un anod solar (Cu-Ag), sper sa mai ajute si acesta la retinerea metalelor.
Va rog sa ma ajutati cu cateva clarificari:
– dupa adaugarea de PH minus (tinand cont ca o recirculare completa a bazinului ia 6h) la cat timp se poate face testarea apei? Aceeasi intrebare si pt oxigen activ, citind mai sus ca e bine sa se faca in max 45 min.
– vreau sa adaug si o pompa de caldura, orice recomandare e binevenita
In cazul in care se poate o consiliere mai amanuntita (contra cost), astept un mesaj din partea Dvs.
Va multumesc
Jaroslav Simon
20 iulie 2021Salut
Multumesc pentru blog. Dar. Toti vorbiti doar despre filtrele de nisip. Eu am o piscina doar pentru copii de 4 mc. 3m diametru si 80 cm inalt. Filtru e mic doar de cartuse. Am schimbat complet apa o data. iar acum din nou dupa ce am bagat granulat de chlor (putin) a devenit apa maro. Dar nici unde nu gasesc ce sa fac ca toti doar filtru de nisip. Exista o solutie si pentru filtru de cartusele?
Multumesc
Mihai Stescu
20 iulie 2021Salut Jaroslav. Iti recomand sa citesti un articol pe care l-am scris pe celalalt blog al meu: https://blogdetehnologie.ro/tratam-corect-piscine-ghid-practic-despre-piscine/
Acolo vei citi exact cum se face tratamentul. Dupa ce schimbi apa, urmezi un tratament cu oxidare cu oxigen activ. Deoarece tu ai ceva metale in apa, nu poti aplica tratament pe baza de clor. Un alt aspect pe care trebuie sa il verifici este atunci cand cumperi floculant, sa fie compatibil cu filtrul cu cartus. Si pentru acest filtru, sa ai mereu pregatite 2-3 cartuse de rezerva, pentru ca nu poti sa-l speli decat de 2-3 ori. Daca mai ai intrebari, revin-o aici.
Vasilica Ovidiu
28 iulie 2021Buna ziua!
Am si eu o problema ciudata. Acum ceva zile am completat apa in piscina (O piscina cu cadru metalic intex de 20 mc) si nu am observat ca apa de pe conducta venea maro, ziua urmatoare am fost la dedeman si mi s-a recomandat sa folosesc flucolant, am folosit cantitatea recomandata de flucolant si azi dimineata piscina era, as putea zice plina de niste particule marunte albe sau maro, e de la flucolant? Se mai poate face ceva? Ce imi recomandati sa fac?
Multumesc!
Mihai Stescu
28 iulie 2021Buna ziua. Este un efect normal al floculantului. Acum ar trebui sa aspirati aceste particule. Daca sunt oprite de filtru este perfect, daca nu, trebuie aspirat direct catre canalizare. Desigur, in speranta ca aveti filtru cu nisip. La filtrul cu cartus e mai complicat. Oricum aveti nevoie de un aspirator, instalat pe cirtuitul piscinei.
Vasilică Ovidiu
28 iulie 2021Multumesc pentru raspuns!
Filtrul este pe cartus, o sa incerc sa aspir direct catre canalizare.
Alexandra
12 iulie 2024Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o indrumare cu privire la faptul ca oxigenul activ (Summer Fun – substanta + activator) apare inexistent pe test la 24h dupa prima doza de intretinere administrata la mai putin de o saptamana cum scrie pe instructiuni. Apa e foarte calda, 38grade, probabil e relevant. Cum ar trebui sa procedez in continuare? Administrez doza initiala ori de cate ori apare inexistent pe test? Mentionez ca dupa doza initiala chiar si la 24h nivelul era ridicat spre deosebire de doza de intretinere unde parca s-a evaporat. Piscina are 6500l, pompa 2006l/h filtreaza minim 12h in 24 (noaptea) si in plus mai adaug Algicid special. Nu doresc sa trec pe clor intrucat copilul sta mult pe sub apa si are profil sensibil. Multumesc!
Mihai Stescu
12 iulie 2024Buna ziua.
Sub nicio forma nu cresteti doza peste recomandarile producatorului. La tratementul de acest gen, doza este pe un interval de timp, testul dupa o zi este irelevant.
In mod normal, acesta ar trebui sa va informeze pe eticheta daca se poate mari doza ca urmare a cresterii temperaturii apei.
Urmariti cu atentie indicatiile de pe eticheta.
Asigurati-va ca pH-ul este la valoarea recomandata, pentru a avea un randament bun al oxidantului.