Probleme la tratarea apei din piscine in situatia existentei fierului si a manganului

Probleme la tratarea apei din piscine in situatia existentei fierului si a manganului

Raspund aici unui vizitator care mi-a trimis un mesaj referitor la probleme de tratarea apei din piscina.

Cu o luna in urma am achizionat o piscina ( skimmer+ pompa de filtrare nisip) pe care am reusit sa o instalez , dar datorita faptului ca apa a avut f mult fier mi-a fost destul de greu sa o limpezesc, apa fiind neagra la contactul cu tabletele multifunctionale( clor, floculant, ph).
Apa care contine metale (fier, mangan) reactioneaza violent (din punct de vedere al culorii) la clor.
Dumneavoastra v-ati exprimat:  „tabletele multifunctionale( clor, floculant, ph) ” In mod normal, in etapele de tratare a apei in piscine , mai intai reglati pH-ul, folsind o substanta pudra. In momentul reglarii pH-ului nu trebuie sa apara nicio reactie. Atunci cand tratati apa in piscine trebuie sa faceti cativa pasi cu pauze de minim 30 minute intre ele (reglat ph, oxidare cu clor sau oxigen activ lichid, tratare cu algicid) Substantele nu se pun toate odata in piscine.
Pentru limpezirea apei am folosit clor soc, oxidant activ  si in cele din urma floculant pentru ca apa nu dadea semne de limpezire…si  filtrare continua timp de o saptamana..dupa o saptamana apa a inceput sa se limpezeasca numai ca are f mult nisip la fundul piscinei, nisip care nu a existat la umplerea acesteia.
De obicei, cand exista metale in apa din piscine care reactioneaza violent dureaza mai mult pana se limpezeste apa.
As vrea sa mai lamurim ceva: ati folosit clor soc si oxigen activ. La ce interval de timp? Oxigenul activ anihileaza clorul. Asadar odata inceput tratamentul cu oxigen activ (fortati de prezenta metalelor in apa) nu mai putem reveni la clor. Daca avem clor in apa din piscina, oxigenul activ va actiona mai intai asupra clorului si ce ramane din el va ataca metalele – ceea ce duce la un randament foarte mic.

Ati remarcat depuneri pe fundul piscinei. Sunteti convinsa ca depunerile sunt nisip? Nu este mai degraba un praf mult mai fin decat nisipul?
Trebuie sa luati de pe fund niste mizerie si sa o lasati sa se usuce pe o bucata de hartie – la soare. Atunci veti putea spune cu siguranta daca pe fundul piscinei dvs este nisip sau sunt alte particule.

Pompa de filtrare ( sisitem filtare nisip planet pool )este modelul in care  se adauga nisip si se pare ca nisipul din piscina este cel adaugat de mine in acest sistem de filtrare…pentru ca se pare ca acolo nu mai exista deloc iar in piscina nu avea de unde sa fie atata nisip.
Nu ar trebui sa fie nisip din filtru in piscina… Cu o singura conditie: sa fi instalat corect filtrul si sa-l fi umplut cu nisip asa cum terbuie. La instalare, in functie de modelul de filtru, se pot face manevre gresite care conduc la antrenarea nisipului in piscine.
Totusi inclin sa cred ca in piscina nu aveti nisip. V-am spus mai sus cum sa verificati.
Intrebarile mele ar fi:
Este corect cum am procedat pt limpezirea apei? V-ati mai intalnit cu astfel de cazuri in care apa sa nu se limpezeasca mai devreme de o saptamana?
Ati facut cateva greseli, la sfarisut mesajului va voi propune o schema de tratament pentru aceste situatii. As vrea sa stiu si ce volum are piscina dumneavoastra. Din pacate in Romania si in Bucuresti exista multe puturi a caror apa contine in exces fier si mangan. Se poate folosi aceasta apa la piscina, urmand cateva proceduri standard

 

Este corect faptul ca am tinut aproape o saptamana sisitemul de filtrare pornit in continuu doar cu pauze de back wash si clatire?
In teorie filtrarea ar trebui sa se faca non stop. Practic trebuie sa facem pauze de racire a pompei. In acelasi timp trebuie sa avem in vedere si economia de energie electrica. Daca la un moment dat remarcam ca sunt suficiente 8 – 10 ore din 24, ne limitam la ele. Este utila folosirea unui programator, care sa comande pompa: 2 ore sa mearga, 1 ora sa stea, si asa mai departe…

Este normal ca tot nisipul din sistemul de filtrare sa ajunga in apa? Sau am procedat cumva gresit atunci cand activam functia de back wash si clatire? Sau cand am montat acest sistem.
Se poate intampla ca nisipul sa ajunga in apa in mai multe situatii:
1. instalarea incorecta a componentelor interne filtrului sau deterioararea acestora in momentul umplerii cu nisip a filtrului. Umplerea cu nisip a filtrului se face dupa ce obligatoriu SE UMPLE FILTRUL DOUA TREIMI CU APA. Apa permite o asezare mai buna a nisipului in filtru si amortizeaza socurile date de turnarea nisipului de sus peste crepinele filtrului (sitele de la partea inferioara a filtrului)
2. nisip de granulatie incorecta – greu de crezul in cazul dumneavoastra, banuiesc ca nisipul v-a fost livrat odata cu filtrul.
Am cumparat separat un aspirator care se ataseaza la aceasta pompa, dar nu cred ca am sanse sa scot tot nisipul cu ajutorul lui…ce ma indrumati sa fac…?
Un aspirator de piscina va ajuta in mod sigur. Verificati buna lui functionare hidraulica (adica daca e bine conectat si daca are randament, putand sa antreneze nisipul). Apoi puneti mai multa apa in piscina (peste nivelul maxim al skimmer-ului). Pregatiti aspiratorul si inainte de pornirea pompei, mutati vana filtrului pe pozitia golire (Waste / Vidange..). In acest fel veti arunca nisipul direct la canalizare, pentru ca oricum nu va fi retinut de filtru. Apa pierduta va aduce nivelul la normal.

Aspirarea se face cu sisitemul de filtrare activat pe functia de filtrare sau recirculare? Eu am folosit numai functia de  filtrarea ( si cand aspir dar si pe toata perioada limpezirii apei).
Pentru filtrare obligatoriu filtrul functioneaza pe aceasta  pozitie. Pentru aspirare la fel, cu conditia sa nu se intoarca mizeria in bazin – fiind prea fina pentru filtru. Daca se intampla asa, procedati ca mai sus. Atentie! orice manevra a filtrului se modifica numai cu pompa oprita.
In cazul in care reusesc sa scot nisipul din apa, imi recomandati sa nmai folosesc tabletele cu clor sau credeti ca am sanse sa mi se innegreasca apa din nou? De acum incolo sistemul acesta de filtrare cate ore pe zi tb folosit si pe ce functie..pe recirculare sau pe filtrare?

Daca apa din acest put are metale, trebuie sa va indreptati catre un tratament fara clor. Din pacate acesta este putin mai costisitor si necesita mai multa atentie, insa e singura solutie.
Filtrul va merge obligatoriu pe filtrare. Recircularea este o manevra prin care apa nu este filtrata, e trece doar prin vana filtrului. Chiar in ultima postare de pe blogul meu ( mihai.stescu.ro ) sunt prezentate aceste regimuri de functionare ale filtrului. Ar fi bine sa aruncati o privire.

Mai jos va voi prezenta o posibila schema de tratament pentru situatia dumneavoastra.

Mai intai insa trebuie sa va asigurati daca mizeria actuala este sau nu nisip. Daca e nisip, atunci instalatia trebuie oprita si facuta o verificare a filtrului (inchisa vana, scos nisipul, verificat si eventual remediat sitele, umplut la loc, spalat nisipul, clatit)

Schema recomandata tartament chimic pentru ape cu prezenta importanta de fier si mangan. Aceasta schema se recomanda in special posesorilor de filtre cu nisip. pentru cei care au filtru cu cartus exista atentionari pentru anumite etape!
Recomand tratarea in cursul serii cand soarele nu mai este puternic. Accesul in piscina este permis numai incepand cu a doua zi! Nu voi indica denumiri comerciale ale produselor. Eu recomand produse Bayrol – sunt foarte bune insa exista si alte marci de substante. Important este sa le cumparati de la o firma care se ocupa de asta – calitatea substantelor din supermarket este indoielnica in Romania. Este bine sa procurati si un tester pentru pH si oxigen activ lichid. De retinut ca nivelul oxigenului activ este masurabil numai la maxim cateva ore de la aplicare.

1. Reglarea pH-ului apei. Pentru ca oxidantul si celelalte substante sa aiba un efect cat mai bun, aduceti nivelul ph-ului la 7.2
Utilizati numai corectori de pH pudra sau granule, deoarece dozajul este exact si nu sunt substante agresive. (de exemplu, corectorul lichid pentru scaderea pH-ului este de fapt acid sulfuric, trebuie dozat foarte exact, numai in instalatii automate si necesita multe precautii…) Dizolvati cantitatea necesara de pudra (determinata dupa masurarea pH-ului initial al apei si folosind formulele de pe ambalajul substantei) intr-o galeata cu apa din piscina si aruncati solutia obtinuta cat mai uniform pe suprafata apei pentru un amestec cat mai eficient. Instalatia de filtrare este pornita.

Asteptati minim 30 minute pana la etapa urmatoare

2. Utilizati un inhibator (sechestrant) de calcar si metale. De obicei este lichid. Aplicati doza recomandata pe bidon, prin turnare in dreptul stutului (sau stuturilor) de introducere. Acesta va impiedica depunerile de calcar si va scadea efectul metalelor si a oxizilor metalici.

Asteptati minim 30 minute pana la etapa urmatoare

3. Aplicati oxigenul activ lichid , doza soc recomandata. Acesta poate fi solutie sau granule – in functie de producator. Atentie, acest produs este puternic oxidant, poate ataca imbracamintea si produce iritatiii la nivelul pielii, echilor si a mucoaselor.
Dupa aproximativ 30 minute puteti verifica concentratia oxigenului activ. In cazul in care obtineti o concentratie mai mare decat cea admisa, lasati sa treaca mai mult de 12 ore pana cand utilizati piscina si mai efectuati o testare inainte de aintra in apa. Oxigenul activ lichid este o substanta foarte utila in tratarea apei din piscine insa supradozarea sa este periculoasa si poate afecta ochii si mucoasele in masura mai mare decat clorul. De aceea necesita o atentie sporita.

Asteptati minim 30 minute pana la etapa urmatoare

4. Aplicati un algicid, doza soc recomandata pe bidon.

Asteptati minim 30 minute pana la etapa urmatoare

5. Numai in cazul filtrelor cu nisip puteti creste finetea de filtrare a acestora folosind pastile floculante (sau diverse cartuse floculante) care se aplica in cosul skimmer-elor. Asta va permite retinerea mai buna a impuritatilor. (nu insa intotdeauna si a oxizilor metalici obtinuti – acestia se pot depune pe fund – am vorbit mai devreme de ei)

In principiu aceasta schema se repeta saptamanal, cu mentiunea ca dupa primul tratament (la umplerea piscinei) dozele vor fi dozele saptamanale recomandate pe ambalaj si nu cele soc.

Succes!

Recomand folosirea produselor Bayrol, care se găsesc acum și la emag.

66

79 Responses

  1. jenny
    15 iunie 2015
    • Mihai
      16 iunie 2015
      • Szilard
        24 iunie 2020
        • Mihai Stescu
          29 iunie 2020
  2. dan nimerceag
    16 iunie 2015
    • Mihai
      16 iunie 2015
  3. Elena
    24 iunie 2016
  4. helena
    27 iunie 2016
    • Mihai Stescu
      6 iulie 2016
  5. Mariana
    1 iulie 2016
    • Mihai Stescu
      6 iulie 2016
  6. bogdan
    6 iulie 2016
    • Mihai Stescu
      6 iulie 2016
  7. bogdan
    6 iulie 2016
  8. Mona
    13 iulie 2016
    • Mihai Stescu
      25 iulie 2016
  9. Adriana
    16 iulie 2016
    • Mihai Stescu
      25 iulie 2016
  10. Preda Cristian
    16 iulie 2016
    • Mihai Stescu
      25 iulie 2016
  11. Preda Cristian
    28 iulie 2016
  12. Darius
    21 mai 2017
    • Mihai Stescu
      5 iulie 2017
  13. Mihai
    1 iulie 2017
    • Mihai Stescu
      5 iulie 2017
  14. Andreea Dumitru
    4 iulie 2017
    • Mihai Stescu
      5 iulie 2017
  15. Gabi Georgescu
    13 iulie 2017
    • Mihai Stescu
      14 iulie 2017
  16. Florentina Dinu
    23 iulie 2017
    • Mihai Stescu
      27 iulie 2017
  17. Silviu
    23 iulie 2017
    • Mihai Stescu
      27 iulie 2017
  18. Relu Proca
    27 iulie 2017
    • Mihai Stescu
      27 iulie 2017
  19. Vlad Bojan
    27 iulie 2017
    • Mihai Stescu
      27 iulie 2017
      • Vlad Bojan
        27 iulie 2017
    • Gabi Georgescu
      27 iulie 2017
      • Mona
        28 iulie 2017
        • Vlad Bojan
          28 iulie 2017
  20. Dragos
    10 august 2017
    • Mihai Stescu
      10 august 2017
  21. Relu Proca
    14 august 2017
    • Mihai Stescu
      16 august 2017
  22. Pena gabriel
    4 iunie 2018
    • Mihai Stescu
      18 iunie 2018
  23. DAN
    15 iunie 2018
    • Mihai Stescu
      18 iunie 2018
      • Norbert Miklo
        28 iunie 2018
  24. Radu Nicolae Marincu
    18 iunie 2018
    • Mihai Stescu
      18 iunie 2018
  25. Norbert
    28 iunie 2018
  26. Valentin Busca
    18 iulie 2018
  27. Adriana
    17 august 2018
    • Mihai Stescu
      17 august 2018
  28. Mirela G
    18 martie 2019
    • Mihai Stescu
      19 martie 2019
      • Mirela G
        19 martie 2019
  29. daniel
    20 mai 2019
    • Mihai Stescu
      29 mai 2019
  30. daniel
    4 iunie 2019
  31. Miholcan dorel
    26 iunie 2019
  32. Marinel Moldoveanu
    30 iunie 2019
    • Mihai Stescu
      30 iunie 2019
  33. Vic
    4 iulie 2019
  34. Dumbravă Corneliu
    31 mai 2020
    • Mihai Stescu
      29 iunie 2020
  35. Ovidiu
    22 ianuarie 2021
    • Mihai Stescu
      22 ianuarie 2021
  36. Eugen Terchila
    31 mai 2021
  37. Jaroslav Simon
    20 iulie 2021
    • Mihai Stescu
      20 iulie 2021
  38. Vasilica Ovidiu
    28 iulie 2021
    • Mihai Stescu
      28 iulie 2021
      • Vasilică Ovidiu
        28 iulie 2021
  39. Alexandra
    12 iulie 2024
    • Mihai Stescu
      12 iulie 2024

Write a response

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.