In functie de pozitia vanei, iata principalele regimuri de functionare ale unui filtru cu nisip:
1. Filtrare
Apa din piscina circula prin vana multifunctionala si prin incarcatura filtranta si apoi revine in piscina.
Sensul de curgere al apei in filtru este de sus in jos. Este pozitia normala de functioare a filtrului.
Sensul de curgere al apei in filtru este de sus in jos. Este pozitia normala de functioare a filtrului.
2. Spalare inversa
Apa preluata din piscina este directionata de vana catre filtru de acolo la canalizare.
Apa preluata din piscina este directionata de vana catre filtru de acolo la canalizare.
Sensul de curgere in filtru este de jos in sus, invers decat de obivei, de aici si denumirea operatiei: spalare inversa.Este o operatiune extrem de importanta in intretinerea filtrelor, recomandat fiind sa se efectueze saptamanal sau ori de cate ori este necesara. Pe vana este montat un manometru, unde nivelul presiunii indica necesitatea spalarii filtrului. In momentul in care nisipul este incarcat de impuritati el opune o rezistenta mai mare apei si de aici rezulta o presiune mai mare in instalatie.
3. Clatirea
Apa din piscina este deviata de vana catre filtru de acolo la canalizare.
Apa din piscina este deviata de vana catre filtru de acolo la canalizare.
Sensul de curgere este cel normal, de sus in jos. Clatirea permite pe langa preluarea impuritatilor si asezarea nisipului in filtru pentru operatiunea de filtrare. Este operatiunea imediat urmatoare spalarii inverse.
4. Inchis
In aceasta pozitie apa nu circula nici prin vana nici prin filtru. Este pozitia recomandata pe timp de iarna.
In aceasta pozitie apa nu circula nici prin vana nici prin filtru. Este pozitia recomandata pe timp de iarna.
5. Recirculare
Apa circula numai prin vana.
Apa circula numai prin vana.
Se poate folosi atunci cand stuturile de introducere se folosesc pentru hidromasaj
6. Golire
Apa din piscina este redirectionata prin vana, evitand filtrul, catre canalizare.
Se poate folosi pentru golirea piscinei.
Apa din piscina este redirectionata prin vana, evitand filtrul, catre canalizare.
Se poate folosi pentru golirea piscinei.
O alta situatie in care se foloseste aceasta operatiune este cand anumite impuritati nu sunt retinute de filtru cand se aspira piscina. In acest fel se pot arunca direct la canalizare.
Eu recomand substanțele de piscină Bayrol, pe care le găsiți și la emag.
Cosmin
24 noiembrie 2016Cum se poate goli nisipul din filtru cu nisip?
Cosmin
24 noiembrie 2016Cum se poate goli nisipul din filtru cu nisip? Am o piscina ingropata si am filtru de nisip.vreau sa scot nisipul din filtru ca sa il schimb.cum fac asta?
Mihai Stescu
25 noiembrie 2016Depinde ce fel de filtru aveti.
Exista filtre cu doua racorduri de golire la baza, unul pentru apa si altul pentru nisip. Daca sunteti in acest caz, desfaceti vana sau panoul superior si introducand apa in filtru, nisipul curge pe buson (daca nu este colmatat).
Alte modele de filtre au doar un racord, cu sita. In mod normal ar trebui sa puteti scoate sita si apoi sa iasa nisipul la fel ca mai sus.
O alta metoda este (daca nisipul nu e colmatat) si aveti loc, sa introduceti in filtru o pompa de evacuare si turnand apa in continuu in filtru pompa impinge apa antrenand si nisipul.
Daca niciuna din metodele de mai sus nu va sunt la indemana, va trebui sa scoateti nisipul manual, folosind un vas mic de plastic sau metal ca si lopatica.
lipovan
18 iunie 2017atunci cand aspir piscina reintroduc si nisip in piscina ,cum procedez.
la o piscina cu 30mc de apa cate ote pe zi trebuie sa filtrez
mersi
Mihai Stescu
5 iulie 2017Buna ziua,
Esiata posibilitatea ca una sau mai multe crepine (sitele de la baza filtrului) sa se fi deteriorat cand ati introdus nisipul in filtru. De obicei asta se face cu apa in filtru, pentru a amortiza caderea nisipului. Puteti verifica starea crepinelor – dar asta inseamna oprirea instalatiei, izolarea filtrului prin roobineti, golirea de apa si nisip, spalarea lui si inspecatrea individuala a crepinelor. Inlocuirea celor defecte si apoi repornirea filtrului (apa 2/3 din vas, turnare nisip cu atentie, asamblare si repornire instalatie, cu o spalare inversa + clatire in prealabil).
In functie de debitul pompei si al filtrului dumneavoastra – pe care nu le cunosc, ar trebui sa filtrati complet apa in piscina o data la 5 – 6 ore. Ca sa fiti sigur, incercati sa pastrati 12 ore de functionare din 24 (folositi un programator si setati intervale de lucru / repaos) si apoi ajustati celke 12 ore in functie de rezultate). Puteti ajunge si la 8 ore pe zi, depinde de marimea filtrului si calitatea apei.
Nu uittati sa spalati filtrul atunci cand presiunea in instalatie a depasit zona verde.
Bogdan
29 mai 2019Salut…am si eu o problema cu claritatea apei…am lasat apa peste iarna si piscina neacoperita , ca urmare am avit o gramada de frunze in ea….acum in primavara le am scos pe toate , am ph normal, clorul norma(dupa ce am facit tratamentul cu clor granulat) am pus agicid, floculant insa apa ramane tulbure si putin verzuie….a inceput sa se vada si fundul un pic dar parca merge prea greu …cam o sapt su e inca tulbure…ce sa i mai fac?
Mihai Stescu
29 mai 2019Salut. Ce fel de filtru aveti? Este unul cu nisip? Este comutat pe pozitia filtrare? In ce stare este nisipul? Cate ore functioneaza pompa pe zi? Poate aveti o filtrare insuficienta. Verificati aceste aspecte.
Alexandru
24 mai 2020Buna ziua.
De ceva timp de câte ori spăl filtrul cu nisip da afara și o parte din nisip. Ma puteți ajuta va rog să-mi spuneți ce as putea sa fac.
Mulțumesc
Alexandru
24 mai 2020Buna ziua.
De ceva timp de câte ori spăl filtrul cu nisip da afara și o parte din nisip. Ma puteți ajuta va rog să-mi spuneți ce as putea sa fac.
Mulțumesc
Mihai Stescu
24 mai 2020Bună ziua. Sunt doua cauze posibile. Fie nisipul s-a măcinat și este prea fin, fie s-au stricat crepinele filtrului. Ar trebui investigat. (Oprita instalația, închis robineții, golire filtru de apa și scos nisipul). Cu ocazia asta spălați și filtrul pe interior. Daca e nevoie inlocuiti crepinele filtrului și sau nisipul.
Ati
24 mai 2020Buna ziua , am o intrebare ,filtrul de piscina cu nisip cuartos se poate utiliza pentru filtrarea apei din fantana ? Am o instalatie hidrofor cu pompa submersibila in fintina , presostat si vas de expansiune in camera tehnica in casa , apa vine din strat de argila si uneori apa devine galbena , probabil se spala din stratul de izvor , filtrele mele conventionale se infunda instant cu ocazia asta si caut o solutie , multumesc pentru raspuns .
Mihai Stescu
24 mai 2020Bună ziua. Filtrul cu nisip pentru piscina lucrează la debite relativ mari (de exemplu 4, 6, 8, 10 m3) și presiuni mici. Pentru filtrarea apei potabile exista alte tipuri de filtre, inclusiv cu nisip. Va recomand să apelați la o firma de profil. (De ex. Ascomi, H2O International, C&V Water).
Alexandru
26 mai 2020Buna ziua, instalația de la piscina când spăl filtru da afara și din nisip, am verificat cripinele și sunt bune, mai rămâne cred nisipul. Cum aflu va rog ce granulație trebuie sa iau?
Mulțumesc.
Mihai Stescu
27 mai 2020Buna ziua. In mod normal ar trebui să găsiți indicațiile pe eticheta filtrului. Sau pe site-ul producătorului, după modelul filtrului.
Având în vedere că oricum nu cred că găsiți mai multe granulații la comercianți, cred că puteți folosi un nisip 0.6 – 1.2 mm, presupunând că filtrul este unul de mărime mică (până în 22 m3/h).
Mihai Stescu
29 iunie 2020Bna ziua. Fiecare producator recomanda o anumita granulatie. Cel mai utilizat este nisipul cugranulatie intre 0.4 – 1.2 mm.
Buzoianu Alexandru
19 iunie 2020Buna seara. Avem o piscina cu filtru cu nisip (100kg)schimbat acum o luna deoarece când spălăm filtrul scotea din nisip afara. La ultimele spălări de piscina deși vana este pusa pe filtrare, gĂzele, musculițele mai mici revin în piscina foarte repede (1minut). Și mai găsesc și foarte puțin nisip în piscina.Va rog un sfat. Poate fi și vana stricata? Sau ce pot face. Cu respect
Mihai Stescu
29 iunie 2020Buna ziua. Exista posibilitatea sa se fi defectat crepinele filtrului. Ar trebui verificate. Pentru aceasta rebuie scos nisipul in totalitate din filtru. Aveti grija la reumplerea filtrului cu nisip, puneti minim 2/3 apa in ele cand turnati nisipul. Acesta este un motiv care duce de mlte ori la distrugerea crepinelor.
Colescu Claudiu
23 august 2020La un filtru D600 ce cantitate de nisip este necesară?
Mihai Stescu
24 august 2020Buna ziua, de obicei exista o eticheta care indica ce cantitate de nisip este necesara.
Estimativ, la filtrul dumneavoastra ar trebui folosit intre 125 si 150 kg de nisip.
Din pacate nu pot sa va garanez acest lucru.
La schimbarea nisipului aveti grija sa nu deteriorati crepinele din interior.
Dupa ce goliti filtrul de nisipul vechi si spalati filtrul, puneti in el apa cam 1/2 inainte de a turna cu grija nisipul nou.
Ovidiu
1 iunie 2022Buna ziua, fiti amabil, o piscina supraterana, la ce nivel se umple? Apa trebuie sa treaca de gaura pe unde pompa baga apa recirculata in piscina ?
Pt ca acuma apa e sub acel nivel, si cam deranjeaza zgomotul apei recirculate care intra in piscina.
Alma
24 septembrie 2022Bună ziua,
Când aspir piscina, deși filtrele sunt setate pe „filtrare” prin duzele de recirculare intră in piscina apă murdară. Ca si când nu ar trece deloc prin filtru 🙁
Presupunerea mea este că fie nisipul este colmatat, fie nu mai este suficient (sau deloc), fie există alte probleme pe care nu mă pricep să le identific
Puteți recomanda o firmă/persoană care să verifice/remedieze situația?
Mihai Stescu
26 septembrie 2022Buna ziua. Desigur că trebuie investigat. V-am trimis prin mail datele de contact ale unui colaborator care face astfel de lucrări.
Iulian
24 iunie 2023Buna ziua! Am o piscina subterana de la Fibrex care vine complet echipata. Nu i-am schimbat pana in prezent de 4-5 ani, niciodată nisipul. Filtrează apa foarte bine, nu am avut probleme. Iarna las piscina trei sferturi cu apa, iar primavara, o golesc, o spal si ii pun apa curată de la rețea. Trebuie sa schimb nisipul la un interval de timp? Nu ma pricep, când îmi dau seama dacă nisipul se colmatează?
Va mulțumesc!
Mihai Stescu
25 iunie 2023Buna ziua,
De obicei, în funcție de sursa lui și condițiile de utilizare, nisipul se schimbă la 2 – 3 ani.
Nisipul se poate deteriora în două moduri:
1. se macină în timp, este preluat de apă și trecut chiar prin crepinele filtrului. Îl găsiți periodic în piscină și randamentul filtrării scade vizibil în timp.
2. datorită apei calcaroase se colmatează. Presiunea în filtru este evident mai mare decât cea uzuală și nu scade după spălarea inversă.
Este recomandat ca la deschiderea piscinei după perioada de iarnă să dezinfectați nisipul cu un produs specific (există pastile care se pun în skimmer special pentru asta).